Digi vauhdittamaan rakennusjätteen kierrättämistä

Tuoreen selvityksen mukaan digitaalisten järjestelmien käyttö vauhdittaisi merkittävästi rakennus- ja purkujätteen hyödyntämistä, kertoo ympäristöministeriö. Tietokannat auttaisivat purkajaa löytämään jätteelle hyödyntäjän nykyistä helpommin sekä toisaalta ennakoimaan, koska, missä ja millaista jätettä markkinoille on tulossa.

Talonrakentamisen jätteitä syntyi Suomessa vuonna 2016 kaikkiaan 1,4 miljoonaa tonnia, josta hyödynnettiin noin 60 %. Jätteen tuottajan ja uusiokäyttäjän nopeampi kohtaaminen edistäisi osaltaan merkittävästi rakentamisen kiertotaloutta.

Digitaalisten järjestelmien tulisi täyttää tilastoinnin ja hallinnon vaatimukset ja olla toiminnanharjoittajille helppokäyttöisiä. Rakennus- ja purkujätteitä koskeva tieto kerättäisiin vain kerran ja se siirtyisi automaattisesti tarvittaviin tietokantoihin. Siirtoasiakirjan digitalisointi on tässä avainasemassa. Toiminnanharjoittajien tulisi voida ilmoittaa yhtä aikaa rakennusjätteen ominaisuudet, alkuperä ja uusi käyttökohde.

Selvityksessä tarkasteltiin rakennus- ja purkujäteselvityksen, siirtoasiakirjan ja käyttöön otetun Materiaalitorin rooleja osana valtakunnallista jätetietojärjestelmää. Ehdotetut uudistukset vaatisivat muun muassa muutoksia lainsäädäntöön, tilaajan ja urakoitsijan vastuiden selkeyttämistä sekä rakennus- ja ympäristövalvonnan tiedonvaihdon edistämistä. Ympäristöministeriölle selvityksen teki Riikka Kinnunen Winto Better World Oy:stä.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.9.2021

Asuntomarkkinat käyvät kuumina, digipalvelut aiheuttavat harmia

Suomen asuntokauppa on käynyt tänä vuonna vilkkaampana kuin moniin vuosiin. Kesällä kaupan volyymi on hiukan laskenut verrattuna viime vuoteen, mutta on silti ollut aiempia vuosia edellä. − Vuodesta 2021 on tulossa 2000-luvun vilkkain asuntokauppavuosi.

26.1.2022

Joka kolmas välittäjien tekemä asunto-osakekauppa tehdään digitaalisesti

Vuonna 2021 digitaalisia asuntokauppoja DIAS-järjestelmällä teki yli 3000 yksittäistä kiinteistönvälittäjää. Marraskuussa 2021 välittäjien tekemistä asunto-osakekaupoista 32,5 % tehtiin DIASin välityksellä. DIAS onkin vakiinnuttanut asemansa merkittävänä alan toimijana.

19.4.2022

Suomen Kiinteistölehden uudeksi päätoimittajaksi Mirva Brola

Maan johtava taloyhtiöiden asioihin erikoistunut media Suomen Kiinteistölehti saa uuden päätoimittajan. FM Mirva Brola, 39, aloittaa lehden päätoimittajana 1.7.2022 alkaen. Brola toimii nykyisin Suomen Kiinteistölehden toimituspäällikkönä.

23.3.2022

Maankäyttö- ja rakennuslain uudistus mahdollistaisi alle 30-neliöisen pihasaunan tai varaston rakentamisen ilman lupaa

Hallitus on sopinut maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksesta. Eduskuntaan viedään syksyllä esitys, jolla nykyiset rakentamisen pykälät kumotaan ja lakiin lisätään säännökset alueidenkäytön digitaalisuudesta. Uusi laki määrittää seuraavat vuosikymmenet, miten Suomessa rakennetaan ja miten alueidemme käyttöä suunnitellaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti