Danske Bank: Taloyhtiöiden konkurssit tulevat lisääntymään

Suomessa on menossa iso taloyhtiöremonttibuumi, sillä 1970- ja 1980-luvuilla rakennettu asuntokanta tarvitsee isoja korjauksia.

Danske Bankin taloyhtiölainoista vastaava johtaja Ville Roihu sanoo Talouselämä-lehdessä, että taloyhtiöiden kannattaa remontteja suunnitellessaan huomioida energiatehokkuuden parantaminen. EU:ssa on jo suunnitteilla tähän liittyvää sääntelyä.

− Pankkeja ja vakuutusalaa tullaan ohjaamaan siihen, että lainoitettavissa taloyhtiöissä pitää olla energia-asiat kunnossa, Roihu sanoo.

Tämä tarkoittaa sitä, että taloyhtiön energiaratkaisut voivat vaikuttaa lainan saantiin, lainan hintaan sekä vakuutusmaksujen suuruuteen.

Roihu muistuttaa, että pankkien rahoituspäätösten ohjaus lisääntyy muun muassa EU:n taksonomian myötä.

− Pankeilla pitää todennäköisesti tulevaisuudessa olla tietty määrä vastuulliskriteerit täyttävää lainoitusta, Roihu arvelee.

Joissakin taloissa ei voi kohta enää asua

Osalla taloyhtiöistä on vaikeuksia saada remonttilainaa. Syynä on finanssikriisin jälkeen kiihtynyt asuntojen alueellinen hintakehityksen eriytyminen, minkä johdosta osassa taloyhtiöistä voi remonttien hinta olla liian korkea suhteessa asuntojen arvoon.

− Pidän nyrkkisääntönä sitä, että jos luototus remontissa alkaa mennä yli 50 prosentin asunnon arvosta, pankilla herää lisää kysymyksiä, Roihu paljastaa.

Hän viittaa valtiovarainministeriön kaavailuihin, joissa ehdotuksiin, joissa taloyhtiölainojen luototusasteelle asetetaan mahdollisesti rajoituksia ja uusia ehtoja.

Jos taloyhtiön käypä arvo suhteessa korjausvelkaan on sellainen, ettei se saa mistään lainaa, voi taloyhtiö hakeutua konkurssiin. Viime vuonna asuntoyhtiöiden konkursseja laitettiin vireille seitsemän.

− Veikkaan, että 2020-luvulla taloyhtiöiden konkursseista keskustellaan enemmän. Mitä tehdään niille taloyhtiöille, jotka eivät saa mistään rahoitusta? Jossain vaiheessa ne menevät sellaiseen kuntoon, ettei niissä voi enää asua, Roihu muistuttaa.

Kyse ei ole pelkästään muuttotappiopaikkakuntien ongelmasta

− Meillä on tapauksia myös pääkaupunkiseudulla, missä rahoitusta ei olla saatu. Tilannetta pahentaa se, että remontteja on lykätty ja ne tulevat kaikki kerralla, Roihu sanoo.

Hän muistuttaa, että taloyhtiön velkaisuusaste lasketaan velan suhteessa käypään arvoon. Vanhassa taloyhtiössä se on eri asia kuin yksittäisen taloyhtiön asunnon arvo.

− Ihmiset luulevat, että pankki voi myydä asunnot, jos yhtiö ei maksa lainojaan. Emme me voi myydä asuntoja. Pankki voi realisoida vain koko talon kerrallaan. Meille pantataan kiinteistö ja siinä olevat rakennukset, meille ei pantata niitä osakkeita, Roihu kertoo Talouselämä-lehdelle.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

5.10.2021

Danske Bank: Asuntomarkkinoiden nousu taittuu ensi vuonna

Asuntojen hinnat nousevat Pohjoismaissa vielä tänä vuonna kovaa vauhtia, mutta ensi vuonna hintojen nousu alkaa normalisoitua, arvioi Danske Bank tuoreessa Nordic Outlook –katsauksessaan. Kovinta nousuvauhtia pankki ennustaa Ruotsiin, jossa hintojen arvioidaan nousevan tänä vuonna jopa 14 prosenttia. Tanskassa hintojen ennustetaan nousevan tänä vuonna 11,5 prosenttia, Norjassa 9 prosenttia ja Suomessa 3,8 prosenttia.

29.3.2022

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet keskimäärin lähellä eläkeikää

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan taloyhtiöiden hallitusten jäsenistä ainoastaan 12 prosenttia on alle 44-vuotiaita. 65–74-vuotiaita on 39 prosenttia, 55–64-vuotiaita 23 prosenttia ja yli 75-vuotiaita 13 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla keski-ikä on noin 60 ja muualla Suomessa 63 vuotta.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti