Vuokra-asumisen kallis tulevaisuus?

Miten me saisimme kysynnän ja tarjonnan kohtaamaan? Kevät on puhuttu vuokrien noususta ja korkeista vuokrista. No, vuokrat nousee joka vuosi, sehän on selvää. Verotus on osasyynä korotuksiin, kun hallitus päättää nostaa verotusta ja lisäksi tulee joka vuotinen yleiskorotus vuokranantajalta, kun nousee ne vastikkeetkin ja tietysti tulotaso. Ehkä suurin ongelma joka pisti silmään kevään uutisissa oli maksetut asumistuet, piikki on ollut tasaisen kasvavassa nousussa.

Valtio otti tämän heti hampaisiinsa, asumistuista on leikattava. Tämä ei tietenkään kuulosta ja näytä hyvältä pienituloisten silmin, onhan heidänkin asuttava jossain. Se, että meillä on asuntotuotanto käynnissä ja hienoisessa nousussa, on hyvä juttu. Puhutaan talouden elpymisestä, kyllä se on elpymässä. Mutta tuohon on olemassa useampi riski matkassa ja elpyminen on vaarassa, kun korkojen noususta on vihjailtu. Mitä EU:n sisällä tulee käymään ja mitkä ovat maailman jännitteet? Kuinka moni kestää kovan korkojen nousun, kun puhutaan 5-10% välille nousevista koroista? Se nimittäin nostaa vuokria  ja rakennettavien asuntojen hintoja. Yksi vaihtoehto on, että korkojen noustessa tuotanto hiljenee, ihmiset eivät uskalla ostaa asuntoja. Samalla talouden elpyminen on vaarassa ja työttömyys lisääntyy rakentamisen alalla. Halpaa rakentamista ei ole.

Eli näillä näkymin asumistuki on tärkeässä asemassa ja varmasti tulee nousemaan tulevaisuudessa. Sehän on ihan selvää, että kukaan ei suostu vuokrista ja tuotoista tinkimään. Takaisinmaksuaika pitenee ja se ei ole asuntosijoittajien tavoite. Entäpä ay-liikkeen verovapauden takana oleva yleishyödyllisen statuksen käyttö, tähän ei uskalleta puuttua ja sitä tuskin koskaan tullaan saaman pois ay-liikkeeltä. Tämä vastakkainasettelu ajaa tavallisen asuntosijoittajan aivan eri asemaan, luulisi että yli puolet sijoittaisi saamiaan tuloja markkinoille takaisin, jos ne olisi verovapaat. Hyvänä esimerkkinä voi pitää naapurimme yritysverotusta. Ehkä me pienillä muutoksilla pääsemme oikeaan suuntaan. Verotusta keventämällä luomme varmasti lisää työtä ja tuloja valtiolle. Osasta tukia pitäisi luopua, ne vääristävät kilpailua. Konsernin sisäiset rahojen siirrot on yksi ongelma, verot jää suurimmalta määrin saamatta. Tällä hetkellä elämme jänniä aikoja monen asian suhteen.

Jani Nupponen

Kirjoittaja on kohta 20 vuotta LVI-alaa nähnyt ja alalla työskennellyt tekijä. Harrastuksiin kuuluu muun muuassa kalastus/eräily ja valokuvaus. Pienempi kalastusseura tekee retkistä unohtumattomia.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje