Yli neljännes taloyhtiön kuluista oli veroja jo pari vuotta sitten PTT:n Kiinteistöliitolle ja Omakotiliitolle tekemän tutkimuksen mukaan. Osuus ei ole siitä ainakaan laskenut. Veroa on kiinteistösähkössä, kaukolämmössä…ja arvonlisäverona kaikissa palveluissa, joita taloyhtiö ostaa.
Kuten Jukka Kero totesi blogikirjoituksessaan 8.10., on lämmön ja sähkön tuotantoa verotettu koko ajan kovemmin. Energian maailmanmarkkinahintojen lasku on peittänyt ilmiön alleen. Taloyhtiöidenkin maksamat hinnat ovat sen vuoksi nousseet maltillisesti, vaikka verojen osuus on kasvanut.
Taloyhtiö ei voi, vaikka asunto-”osakeyhtiö” onkin, vähentää alv:tä kuten ”oikea” oy. Jälkimmäinen harjoittaa arvonlisäverollista toimintaa ja voi vähentää sitä varten ostamiensa tuotteiden ja palvelusten alv:t omassa verotuksessaan.
Entä sitten? Taloyhtiöhän koostuu enimmäkseen kotitalouksista ja ne maksavat näin samoja välillisiä veroja, joita omakotiasukkaat maksavat suoraan – eikö se ole oikein?
On se siinä mielessä, että kun kerran omakotiasukkaatkin – jotka ovatkin usein aika tiukoilla. Ärsyttävää on enemmänkin asian sumeus. Asunto-osakeyhtiöllä ei nimestään huolimatta ole omaa veronmaksukykyä, ja tämä pätee muihinkin veroihin kuin kiinteistöveroon.
Siten on kerrostalokotitalouden pohjimmainen verotaakka (jos nyt käytän arvottavaa sanaa), tuloveron ja omien ostosten välillisten verojen lisäksi, myös ”vastikeperusteinen” osuus taloyhtiön suorittamista veroista; sekä kiinteistöverosta että taloyhtiön maksamista välillisistä veroista.
Joten puhutaan taas asioista niiden oikeilla nimillä. Kaikki sellaiset välilliset verot, jotka kohdistuvat ns. perustarpeisiin (joita kaikki joutuvat käyttämään), muuttavat verotuksen painopistettä. OK, jos se on tarkoituskin, joka reilusti kerrotaan. Vaalien alla voi sitten vaaliteltalla omakansanedustajalleen (vrt. omalääkäri) kertoa, mitä mieltä asiasta on.
Lisäksi tulee se piilevä kunnallisvero, jota on kunnallisten liikelaitosten hinnoittelussa. Kuntauudistus saattaa sekoittaa pakkaa…anteeksi, kröhöm, vaikuttaa asioihin kunnallisten liikelaitosten palveluiden ja tuotteiden hinnoittelussa. Oman tutun kunnan päätösvalta noissa asioissa liukuu ehkä kauemmas. Vaikuttaako tämä hintoihin ja mihin suuntaan, on varmaan kuntakohtaista ja jää nähtäväksi.
Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään