Vanhaa arvostaen

Taloyhtiössämme toteutettiin porrashuoneen kunnostus vanhan ilmeen palauttamiseksi kaksi vuotta sitten. Vanhan maalin alta löytyi alkuperäisiä koristemaalauksia, jotka nyt ovat päässeet esiin.

Taloyhtiöömme Helsingin Etu-Töölössä haluttiin palauttaa porrashuone entiseen loistoonsa. 1929 valmistuneen talon porrashuoneen ilme ei ollut  talon tyyliin sopiva ja yhtiökokous päätti palauttaa ilmeen talon tyyliin sopivaksi keväällä 2014. Taloyhtiömme julkisivu on suojeltu, mutta suojelu ei ulotu taloyhtiön sisälle. Tahtotilana osakkailla oli vahvasti se, että taloyhtiö laitetaan kuntoon vanhaa kunnioittaen.

Työ ilmeen palauttamiseksi alkoi jo kaksi vuotta aiemmin, jolloin koristemaalari Pirjo Lahdenperä aloitti vanhojen maalikerrosten esiin ottamisen. Tämän pohjalta syntyi väritystutkimus, missä annettiin värisävyt, joilla porrashuone maalattaisiin uudelleen. Samalla löytyi pilasterin kuviot, jotka entisöitiin eikä niitä uudelleen maalattu, sekä kompassikuvio katosta.

1920-luvun klassismin värit ovat musta, tummanpunainen, murretut vihreät, harmaat ja ruskean eri vivahteet. Esikuvana toimii myös antiikki, josta on otettu rakenteellisia osia, kuten pylväitä ja palkistoja, porrashuoneisiin.

Maalipintoja myös ”töpättiin” 1920-luvulla, jolloin pintaa saatiin elävöitettyä ja saatiin siihen myös syvyysvaikutelmaa.

Katosta löytyi kompassikuvio maalipintojen alta. Se maalattiin uudelleen.
Katosta löytyi kompassikuvio maalipintojen alta. Se maalattiin uudelleen.

Nykyajan tekniikka piilotettiin

Aiemmin huoneistojen sähköt oli tuotu asuntoihin porrashuoneen kautta, jolloin porrashuoneeseen oli tehty koteloinnit sähkönousuille ja alas lasketun katon suojissa johdot vietiin huoneistoihin. Linjasaneerauksen yhteydessä muutama vuosi sitten sähköt tuotiin putkinousujen kautta kylpyhuoneisiin ja siitä huoneistoiden sähkökaappeihin. Porrashuoneen koteloinnit voitiin siis purkaa tarpeettomina.

Porrashuoneessa tarvittavat sähköjohdot roilotettiin porrashuoneen seinään. Kytkimiksi, pistorasioiksi ja liikkeentunnistimiksi valittiin aikakauden tyyliä mukailevat tuotteet. Myös uudet valaisimet hankittiin aikakauden tyylin mukaisina. Jokaiseen kerrokseen asennettiin myös palovaroittimet kattoon.

porrashuone_ilmarinkatu_kuva_mervi_ala_prinkkila
Tarpeettomiksi käyneet sähkönousut purettiin pois porrashuoneesta ja tarvittavat johdot roilotettiin piiloon seinien sisään.

Kaiku pois

Korkean, kovapintaisen porrashuoneen ongelmana on askel- ja puheäänten kaikuminen. Aiemmin ongelma oli ratkaistu akustointilevyillä, jotka olivat samalla alas laskettu katto. Taloyhtiössä haluttiin kuitenkin ajanmukainen katto ilman akustiikkalevyjen tyypillistä ulkonäköä. Kipsilevykaton ongelmaksi koettiin äänen kaikuminen.

Katto-ongelma ratkaistiin akustolevyillä ja niiden päälle ruiskutettavalla massalla, Decocoat-akustointimenetelmällä, jolloin kattopinnasta saatiin tasainen ja askel- sekä puheäänen kaiku saatiin vähenemään huomattavasti. Levyt voitiin kiinnittää suoraan kattoon eikä alas laskua tarvittu. Valaisimien ja palovaroittimien johdotukset voitiin katossa viedä levyjen välissä, eikä kattoon tarvinnut tehdä pintavetoja. Myös alas lasketusta katosta voitiin luopua ja huonekorkeus porrashuoneessa on nyt lähes alkuperäinen.

Vanhaa säästettiin käsittelemällä

Huoneiston ovien uusimien olisi tullut sen verran kalliiksi, että ne päätettiin tässä vaiheessa vain käsitellä tummemmiksi vastaamaan kaidepuun sekä heiluriovien väriä.

Metalliosat, kuten hissin verkko ja kaiteiden metalliosat saivat uuden, tummemman sävyn.

Viimeistelty ilme yksityiskohdilla

Jotta porrashuoneen yhtenäinen ilme pysyisi, saivat vanhat, ilmeeseen sopimattomat nimi- ja ilmoitustaulut väistyä uusvanhojen taulujen tieltä. Ilmeeseen sopivat taulut saatiin räätälöityä valmistajan mallistosta.

Ilmoitus- ja nimitaulut hankittiin räätälöitynä porrashuoneen ilmeeseen sopiviksi.
Ilmoitus- ja nimitaulut hankittiin räätälöitynä porrashuoneen ilmeeseen sopiviksi.

Ilmeenpalautus jatkui vielä ulko-oven vaihtamisella alkuperäisen kaltaiseen tammioveen sekä taloyhtiön ikkunoiden uusimisella alkuperäistä ilmettä vastaaviksi.

Tällaista taloyhtiötä on hieno olla viemässä eteenpäin. Päätöksen tehdään osakkaita kuullen ja avoimesti. Asukkaat ja osakkaat ovat ylpeitä hyvin hoidetusta yhtiöstä. Puheenjohtajana mieltäni lämmitti joku aika sitten kiitos kortin muodossa. Asukkaat kiittivät hyvin hoidetusta yhtiöstä. Jotain on silloin tehty oikein.

Mervi Ala-Prinkkilä

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistölehden verkkotuottaja ja toimittaja, joka toimii taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana Etu-Töölössä Helsingissä. Harrastuksiin kuuluu muun muassa vapaa-ajan asunnon kunnostus, erilaiset luottamustehtävät ja marttailu.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje