Viime aikoina on ollut yllättävänkin vilkasta keskustelua kiinteistönpidosta ja korjausrakentamisesta. Firan Roihuvuoren ”kahden viikon putkiremontti” nosti kaikkien aikojen keskusteluvyöryn päivälehdissä, televisiossa ja netissä. Perässä tuli muitakin vaihtoehtoja ja niiden vertailuja. Hyvä näin!
Korjaushankkeissa on vaihtoehtoja monessa mielessä, esim. teknisissä toteutustavoissa, hankkeen organisointimalleissa ja rahoituksessa. Harkinta on kaikissa tapauksissa tarpeen. Omistajan on kannettava vastuunsa ja luotava – sekä päätettävä – kiinteistön tulevaisuuden linjat/strategia.
Jos taloyhtiön arvo huoneiston neliöhinnalla mitattuna on 5000 euroa, mahdollisuudet ovat huomattavasti laajemmat kuin tilanteessa, jossa arvo on 1000 – 1500 euroa. Jälkimmäisessä tapauksessa on tehtävä todella paljon pohdintaa, jotta isot remontit (putkistot tai julkisivut eritoten) voidaan ylipäätään toteuttaa ja myös rahoittaa.
Jos lähtötilanteessa yhtiöllä on jo merkittävästi velkaa ja pankin silmissä vakuusarvo on matala, on miltei pakko rajoittua vain kevyimpiin kunnossapitotapoihin ja korjausten yhdistelmiin, ja rahaa jouduttaneen keräämään osakkailta jo etukäteen. Korjausten sovittelu aika-akselille on tärkeää, jos rahoitus on tiukkaa, mutta kiinteistöllä on muuten reilusti ”elinikää” jäljellä.
Suurin osa taloyhtiöistä osuu haarukkaan 2000 – 4000 euroa huoneistoneliöltä. Näissäkin on tehtävä lujasti töitä, jotta kullekin kiinteistölle parhaiten sopivat ratkaisut löydetään. Tämä vaatii paljon aikaa ja töitä vastuuhenkilöiltä. Asiantuntevan yhteistyöverkoston olemassaolo korostuu. Kaikki lähtee ammattitaitoisesta isännöinnistä.
Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä lyhyempi itse toteutusvaihe sitä pidempään ja hartaammin on työskenneltävä ennen toteutusvaihetta. Siinä ennakkotyössä on rutkasti tehtävää kaikilla kiinteistönomistajien edustajilla, muillakin kuin hallituksen jäsenillä.
Kiinteistöliitto kiertää taas vuonna 2017
Kiinteistöliitto osallistuu näiden asioiden edistämiseen tarjoamalla laaja-alaista viestintää, koulutusta ja kehitystoimintaa. Tammikuussa huipentuvalla Turvallinen taloyhtiö -kiertueella on keskusteltu myös taloudellisesti kestävästä johtamisesta. Kiinteistöliiton juhlavuoden 2017 suunnitelmissa on kiertue korjaamisen mahdollisuuksista. Tiedossa on runsaasti arvokasta tietoa ja keskustelua suomalaisten keskeisen omaisuuserän – asunto-osakeyhtiöiden – hyvästä hoitamisesta.
Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään