Toimivan jätehuollon tärkeys

Jokainen suomalaiskoti tuottaa päivittäin enemmän tai vähemmän jätettä. Kirjoittajan lapsuudessa kiivasta vauhtia kaupunkiin kohonneissa moderneissa kerrostaloissa oli luukku porraskäytävässä joka kerroksessa. Sinne heitetyt jätepussit jatkoivat matkaansa jätekuilua pitkin kellarikerrokseen ja sieltä kohti loppusijoituspaikkaansa. Sittemmin hygieniasyistä tämä järjestelmä kohtasi loppunsa ja nämä rappukäytävien metalliluukut hitsattiin umpeen. Tyhjäksi jääneitä kuiluja on onneksi voitu joissain tilanteissa hyödyntää linjasaneerausten uusina pystynousuina.

Seuraavina vuosikymmeninä jätteitä kerättiin erilaisiin pintasäiliöihin lajittelematta. Lasit, metallit, kartongit, ruoanjätteet ja muut lähetettiin matkaan yhdellä kuljetuksella. Ympäristöarvojen kohotessa esiin alettiin rakentaa jätteenpolttolaitoksia ja opetella kierrätystä. Taloyhtiöiden pihoille alkoi ilmestyä yhä useampia jäteastioita ja säiliöitä.

Ei liene sattumaa, että aina niin sopuisan taloyhtiöasumisen yksi suurimmista riidanaiheista on jätteiden lajittelu. Monista valistustauluista huolimatta virheitä sattuu. Paperinkeräysastiaan viedään kuuliaisesti kotiin kertyneet lehdet ja suoramainokset. Mutta kuinka moni onkaan laittanut ne paperikassiin? Minä ainakin, kunnes kerran sain lyhyen ja jämäkän opetusluennon aiheesta. Paperikassi kuuluukin kartonkijätteeseen!

Jätehuollon onnistumiseen tarvitaan meidän taloissa asuvien ihmisten lisäksi lukuisa joukko jäteautojen kuljettajia. Isoilla autoillaan ahtailla pihoillamme taitavasti sompailevat ammattilaiset työskentelevät reippaasti sekä tunnollisesti aamuvarhaisesta iltamyöhään, satoi tai paistoi. En koskaan lakkaa ihailemasta nöyränä ripeää näppäryyttä jolla ammattilaiset käsittelevät isoja ja raskaita astioita. Ei varmaankaan ole helpoimpia tehtäviä raahata täpötäysiä astioita yöpakkasten liukastamia käytäviä pitkin kauemmaksi pysäköityyn autoon sata vuotta sitten rakennetun kerrostalon pihan hämärästä peränurkasta.

Voisimmeko me asunto-osakeyhtiöissä tehdä jotakin näiden yhteistyökumppaneidemme hyväksi? Voisimme aloittaa kysymällä onko jotain mitä voitaisiin muuttaa tai parantaa. Ehkäpä lisävalo jätealueelle tai muuta vastaavaa olisi myös parannusta astioiden käyttäjille.

Suuri kiitos kuuluu kaikille suomalaisen jätehuollon arkipäivän sankareille. Ilman teitä taloyhtiömme asukkaineen hukkuisivat jätevuorten alle.

Mika Artesola

Kirjoittaja on turkulainen, asunto-osakeyhtiöiden mielenkiintoiseen maailmaan vaihtelevasti vuosien varrella uppoutunut ukonkäppänä (omien sanojensa mukaan). Hän kuuluu Suomen Kiinteistöliiton asoy-toimikuntaan ja johtaa puhetta Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen asoy-toimikunnassa. Ajan hampaan purressa Mika on ehtinyt olla mukana yli kymmenen taloyhtiön hallituksessa ja jo toistakymmentä vuotta myös Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen hallituksessa. Omien sanojensa mukaan Mika on jääräpää joka ihailee tiedonhaluisia, yhteistyökykyisiä ja kuuntelutaitoisia ihmisiä.
”Tieto on valtaa ja tiedon kätkeminen vallan väärinkäyttöä.”

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje