Tiukat ajat haastavat taloyhtiön johtamisen

Taloyhtiöiden johtamista ja päätöksentekoa paineistetaan monien tekijöiden vaikutuksesta. Ylläpitokustannusten nousu jatkuu lähivuosinakin lähtökohtaisesti kolmen prosentin vuosivauhdilla. Samaan aikaan kuluttajien/osakkaiden keskimääräinen ostovoima kasvaa korkeintaan puolet ylläpitokustannusten nousuvauhdista.

Työmarkkinoilla ja asuntomarkkinoilla tilanne on nihkeä, taloyhtiöiden korjaustarve on kasvussa ja osakaskunta ikääntymässä. Energia- ja ilmastotavoitteet saattavat entisestään lisätä kustannuksia ja paisuttaa korjaamista koskevaa sääntelyä. Kiinteistöjen vajaakäyttöaste on monissa kaupungeissa koholla. Jne. jne.

Lokakuinen kiertueeni Itä-Suomessa antoi viitteitä siitä, että hallituksiin ei ainakaan siellä ole aktiivien mukaan liikaa tunkua. Toinen havaintoni oli se, että vastikerästien määrä taloyhtiöissä on ollut viime aikoina kasvussa. Syitä rästien kasvuun lienee useampia: taantuma, niukka raha, kasvaneet asumiskustannukset ja heikko työllisyyskehitys ovat näistä ilmeisimpiä. Myös eläkeläisten talouden haasteet on noteerattu.

Näissä olosuhteissa hyvän kiinteistönpidon soveltaminen ja suurten korjaushankkeiden saaminen läpi kaikissa päätöksentekoportaissa on kaikkea muuta kuin itsestään selvää.

Kun päätöksiä joudutaan kuskaamaan vahvaan vastatuuleen, luja ote taloyhtiön johtamiseen on keskeisen tärkeää. Mikäli yhtiössä on vallalla pitkäjänteinen hyvän kiinteistönpidon perinne, korjausrakentamiseen ei tarvitse koskaan lähteä ns. ajolähtötilanteessa, katto tai putket puhki.

Hyvin ajetussa yhtiössä toiminta on suunnitelmallista, ja myös taloudellisesti on otettu harkittuja askelia. Taloyhtiöllä voi olla jopa strategia, joka määrittelee yhtiön tahtotilan ja tulevaisuuden suuntaviivat. Hyvässä yhtiössä kaikkien osapuolten vuorovaikutus on runsasta, luontevaa ja asioita kehittävää. Paukkuja ei laiteta valtataisteluihin eikä mikro-manageeraukseen, jonka yksi ääripää on tehdä kaikki toimet minimaalisin rahapanoksin. Laadusta välittämättä.

Yksi asia on ratkaisevan tärkeä taloyhtiön johtamisen ja menestymisen kannalta: asenne. Sitä ei voi ulkopuolelta attasea-salkussa kantaa taloyhtiöön ilman, että tavara valuu maahan viimeistään vastaanotettaessa. Kirjaviisautta ja neuvontapalveluita sen sijaan voidaan helposti siirtää kaikkien käyttöön. Pääsääntöisesti perusasiat parhaista käytännöistä ovat omaksuttavissa missä tahansa taloyhtiössä (esim. www.taloyhtio.net/kiinteistonpito/ ja www.korjaustieto.fi ).

Ammattimaiset ja luotettavat kumppanit – isännöinti etunenässä -ovat korvaamattoman tärkeitä. Taloyhtiön johtaminen tai osakkaana oleminen ei todellakaan ole rakettitiedettä. Henkistä ja fyysistä pääomaa voi lähteä rakentamaan vaikka siten, että yhtiön edustajat tervehtivät toisiaan arjessa.

Jukka Kero

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistöliiton Tutkimus- ja kehityspalveluiden yksikön johdossa. Erityisenä vastuualueena on kiinteistötalous, joka kattaa kustannuskehityksen seurannan ja ennakoinnin lisäksi tarkastuspalvelut, vakuuttamisen ja jätehuoltoasiat. Vapaalla ajalla intohimoina ovat kuntoliikunta ja rytmimusiikki.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje