Kuka suunnittelee Sinun taloyhtiösi putkiremontin?

Suunnitteleeko putkiremonttinne taloyhtiönne palkkaama suunnittelutiimi? Ei, koska he eivät tunne talonne historiaa, taloyhtiön henkeä, ihmisiä tai pitkän tähtäimen tavoitteita.

Entä suunnitteleeko remonttinne taloyhtiön hallitus, joka on perehtynyt uusimpiin korjaustrendeihin alan messuilla? Ei, koska he eivät tunne viranomaismääräyksiä tai tiettyihin rakennustyyppeihin sopivia teknisiä toteutusvaihtoehtoja.

Vai tapahtuuko suunnittelu yhdessä osakkaiden ja asukkaiden kanssa pidettävissä keskustelutilaisuuksissa? Ei, sillä hanke vaatii laadukkaat tekniset suunnitelmat sekä suunnittelupätevyydet omaavat suunnittelijat.

Kaikilla näillä tavoilla saatetaan päästä jonkinlaiseen lopputulemaan, mutta onnistunut hanke tehdään vain ja ainoastaan yhteistyössä siten, että kaikki osapuolet tuovat oman tietotaitonsa yhteisen pöydän ääreen.

Erikoinen oma maailmansa

Olipa kyse sitten putkiremontin hanke- tai toteutussuunnittelusta, vaatii onnistunut lopputulos paljon kaikilta osapuolilta. Putkiremonttien suunnittelu on ammattilaisen näkökulmasta katsottuna erikoinen oma maailmansa. Tilaajan edustajana toimivalla hallituksella tai korjaustyöryhmällä ei yleensä ole kokemusta putkiremonteista. Remontin kohteena on lisäksi henkilökohtaisin mahdollinen tila eli oma koti.

Teknisestä näkökulmasta katsottuna putkiremontit eivät ole rakentamisen mittakaavassa vaikeimmasta päästä, mutta mielenkiintoisia, ellei jopa haasteellisia, niistä tekevät toimintaympäristö ja vuorovaikutuksen suuri merkitys.

Ymmärrettävä asiantuntijuus korostuu

Eri osapuolien välisissä kohtaamisissa korostuu ymmärrettävä asiantuntijuus: suunnittelijan täytyy ohjata prosessia kertoen samalla vaihtoehdoista ja rajoitteista. Ja kaikki tämä on tehtävä kielellä, jota myös tilaaja ymmärtää. Loppujen lopuksi se on hallitus, joka joutuu pihatalkoissa vastaamaan kyselyihin kunkin teknisen ratkaisun perusteluista.

Ymmärrettävyys korostuu myös viestinnässä ja etenkin taloyhtiölle pidettävissä esittelytilaisuuksissa, joissa hankkeen sisältöä käydään läpi eri vaiheissa. Materiaalin ja suunnittelutiimin esiintymisen on vastattava osakkaiden intressejä ja teknistä osaamistasoa.

Kovien odotusten ala

Yleinen keskustelu ja tietoisuus putkiremonteista kasvaa koko ajan sitä mukaa, kun putkiremonttien määrä kasvaa. Ja kasvun huippu häämöttää vasta ensi vuosikymmenellä. Samanaikaisesti myös ihmisten odotukset ja tarve asiakasystävällisemmille toimintatavoille kasvavat. Loppujen lopuksi rakennusalakin on ennen kaikkea palveluala.

Dennis Lillkåll

Kirjoittaja on 28-vuotias insinööri, Karves Suunnittelu Oy:n tiimipäällikkö ja LVI-suunnittelija. Karves Suunnittelu Oy on Sweco Asiantuntijapalvelut Oy:n tytäryhtiö. Dennis käsittelee hankkeita hyvin käytännönläheisestä näkökulmasta ja entisen myyntimiehen vahvuutena onkin kertoa teknisistä asioista helposti ja ymmärrettävästi. Valokuvaus, kuntosali sekä frisbeegolf pitävät hänet liikkeessä vapaa-ajalla.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje