Salainen agentti taloyhtiössä

Taloyhtiöelämässä sovitellaan yksilön oikeuksia ja yhteisöllisyyden tarpeita. Hallituksessa yksi haluaa kaunista, toinen halpaa, kolmas kestävää ja neljännen mielestä kaikki on turhaa. Ja saattaapa joskus hallitukseen sattua jäsen, jonka ainoa kiinnostuksen kohde tuntuu olevan oman kylpyhuoneen korjauttaminen muiden kustannuksella. Isännöitsijä ehdottelee aina liian perusteellisia korjauksia kalliilla lainarahalla.

Kohtaamiset pihoilla ja keskustelut kokouksissa olisivat miellyttävämpiä, jos omaksuisimme FBI-agenttien menetelmiä luottamuksen rakentamiseksi. Vakoileminen onnistuu vain, jos kohde luottaa agenttiin ja haluaa tehdä yhteistyötä. Vaikuttaminen perustuu aivojen tuottamaan myönteiseen palkitsemiseen. Jos ihminen tuntee olonsa hyväksi sinun seurassasi, voi hän luottaa sinuun. Hyvältä tuntuu, kun saamme kertoa omista näkemyksistämme ja tavoitteistamme. Haluamme myös tulla hyväksytyiksi sellaisina kuin olemme. Samat lainalaisuudet pätevät taloyhtiössä.

Kukaan ei halua olla päätöksenteon tai vaikuttamisen kohde, saati kokea tulleensa hyväksikäytetyksi – varsinkaan omassa asumisessaan. Päätösesitykset tai puheenvuorot tulee rakentaa siten, että kaikki voivat osallistua ja kokevat vaikuttaneensa. Huumori on hyvästä, kunhan se on hyväntahtoista, eikä kenestäkään tehdä naurunalaista.

Naapurin kannattaa antaa kertoa kiinnostuksen kohteistaan ja perustella näkemyksensä. Puhu itse mahdollisimman vähän, mutta kysy paljon kysymyksiä. Yritä ymmärtää miksi hän tavoittelee sitä, mitä tavoittelee. Pyritään yhdessä sopuratkaisuun, jossa olisi mukana aineksia mahdollisimman monen osapuolen tavoitteista. Tunnustusta mielenkiintoisista ajatuksista voi antaa, vaikka mitään niistä ei otettaisi nyt toteutettaviksi. Ei tuomita tai arvostella, jokaisella on oikeus ajatuksiinsa, vaikka ne meistä olisivatkin itsekkäitä tai typeriä. Arvostetaan jokaisessa olevaa hyvää.

Ihmiset ovat mielellään anteliaita ja auttavaisia. He luottavat helpommin ihmiseen, jota ovat auttaneet tai jonka hyväksi ovat tehneet jotakin. Avunpyyntö on arvostuksen osoitus. Kannattaa siis pyytää apua tai neuvoa naapuruston vastarannankiiskiltä.

Jokaista kiinnostaa kuulla, miten he hyötyvät tehdyistä päätöksistä. Esittele asiat siis heidän näkökulmastaan (”lapsiperheille/eläkeläisille/alatalon väelle… tämä tarkoittaa, että”)

Kannattaa korostaa nykyisen tilanteen hyviä puolia ja osallisten ansioita myönteisten asioiden aikaansaamisessa (”taloyhtiömme ei olisi näin hyvässä kunnossa ilman aikaisempien yhtiökokousten viisaita päätöksiä/edellisen hallituksen pitkänäköistä toimintaa/ahkeraa talkooväkeä).

Salainen agentti:

  • ottaa selvää vastapuolen pyrkimyksistä: kuuntelee, kysyy ja on itse hiljaa
  • etsii toisen ajatusten ydintä: yrittää ymmärtää perimmäisen tarkoituksen
  • asettaa toisen tavoitteet omiensa edelle: tekee toisen hyväksi sen, mitä voi
  • on kiinnostunut ja osoittaa arvostusta: ei arvostele eikä tuomitse
  • tekee kohtaamiset toiselle miellyttäviksi.

Jännittäviä salaisten agenttien kohtaamisia pihoilla, porraskäytävissä ja kokouksissa!

Kirjoituksen innoituksena toimi Business Insider –sivuston juttu ”FBI Agent’s Steps To Gain Anyone’s Trust”, joka perustuu FBI:n käyttäytymistieteiden tutkijan Robin Dreeken haastatteluun ja kirjaan.

 

Marja-Leena Sallinen

Kirjoittaja on Matinkylän Huollon isännöitsijä, joka tarkastelee taloyhtiöiden elämää inhimillisen vuorovaikutuksen näyttämönä. Harrastaa akrobatiaa sisältäviä liikuntalajeja ja vanhojen rojujen keräilyä.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje