Rahalla saa – hallituksen jäsenenkin – vai saako?

Suomalaisissa taloyhtiöissä päätetään vuosittain reilusti yhteensä yli kahden miljardin suuruisista korjaushankkeista. Kiinteistöjen korjausrakentamisen volyymi kasvanee tästä vielä tulevina vuosina, joten taloyhtiöiden hallituksissa valmistellaan merkittäviä päätöksiä.

Useimmissa asunto-osakeyhtiöissä tilikausi on kalenterivuosi ja tällä hetkellä taloyhtiöissä eletään tilinpäätöstunnelmissa. Tyypillistä on, että taloyhtiöiden hallitukset valitaan osakkeenomistajien keskuudesta. Hallituksiin valitaan vuosittain monia ensikertalaisia, joille hallituksen jäsenen tehtävät, toiminta ja vastuu voivat tuntua entuudestaan kovastikin vierailta.

Koulutukselle on selvästi tarvetta, koska hallituksille järjestetyt koulutustilaisuudet täyttyvät helposti. Hallituksen jäsenyys on luottamustoimi, jossa tulisi ymmärtää taloyhtiön hallintoa, taloutta ja korjaustarpeita.

Suurimmassa osassa asunto-osakeyhtiöitä tavallisista osakkaista koostuva hallitus hoitaa menestyksellisesti luottamustehtäväänsä pyrkimällä toimimaan huolellisesti ja käyttämällä asiantuntijaa silloin kun oma asiantuntemus ja osaaminen ei riitä.

Yhä useammin yhtiökokouksissa tuntuu tulevan vastaan tilanne, jossa taloyhtiön hallitukseen ei löydykään halukkaita. Vastuu saattaa pelottaa ja varsinkin suurten korjaushankkeiden edessä tehtävä voi tuntua liian haasteelliselta. Taloyhtiöiden maksamat pienet kokouspalkkiotkaan eivät ole riittävä houkutin. Tällöin ryhdytään etsimään ulkopuolista ammattilaistukea hallitukseen.

Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry on tehnyt toimintaansa tunnetuksi jo vuosikausia. Tähän osaamisverkostoon on kertynyt vuosien varrella kyllä sinänsä kattava määrä hallitusammattilaisia, mutta alueellisesti verkosto keskittyy liiaksi pääkaupunkiseudulle. Käytännössä esimerkiksi Tampereen talousalueella AKHAn listoilla on tarjolla vain muutama hallitusammattilainen.

Jos hallitusammattilaisen keskimääräinen kokouspalkkio liikkuu 250 – 350 euron välillä per kokous, ei kustannuksen pitäisi viedä taloyhtiötä ihan heti konkurssiin. Mutta jos ammattilaisen saatavuus on huono, niin minkäs teet?

Tokihan hallituksen avuksi on olemassa AKHAlaisten lisäksi monia muitakin osaajia esimerkiksi asianajo- tai insinööritoimistoista. Ongelma on kuitenkin se, että taloyhtiöt eivät löydä näitä toimijoita, elleivät ne markkinoi tällaista palvelumahdollisuutta. AKHA on tällä hetkellä paras näyteikkuna näille palveluille, joten hallitusammattilaiset kautta maan – listautukaa !

Jorma Juhani Koutonen

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja, jonka koko työura on tähän saakka kulunut kiinteistöalan poikkitieteellisten ja –taiteellisten kysymysten parissa. Siviilissä mies viihtyy perheen sekä kirjallisuus- ja musiikkiharrastuksen lumoissa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje