Putkiremontin preppauskurssi – hyvän hankesuunnittelun merkitys putkiremontissa

Putkiremontteja tehdään vuosi vuodelta enemmän ja tahti vain kiihtyy tilastollisen piikin häämöttäessä ensi vuosikymmenellä. Lähes päivittäin törmää aiheeseen liittyvään uutisointiin, artikkeleihin ja keskusteluihin. Yleistietoa aiheesta löytyy monilta taloyhtiöiden hallituksilta ja osakkailta. Käytännön tietämys on vahvimmillaan niillä, jotka ovat jo putkiremontin aiemmin kokeneet, muilla tietämys on hyvin vaihtelevaa.

Joitakin vuosia sitten putkiremontin varsinainen suunnittelu saattoi alkaa ilman hankesuunnittelua ja erilaisten vaihtoehtojen varsinaista tutkimista. Nykyään tällainen hanke on pääosin poikkeus. Näin sen kuuluukin olla, sillä taloyhtiöt ovat entistä valveutuneempia ja heikosti perustellut ehdotukset osataan kyseenalaistaa, etenkin kun kyseessä on merkittävät taloudelliset vaikutukset.

Mitä on hankesuunnittelu?

Putkiremontin hankesuunnittelun tavoite on tutkia teknisten järjestelmien nykytila ja selvittää erilaiset korjausvaihtoehdot. Yhdessä taloyhtiön edustuksen kanssa päädytään tiettyyn korjauslaajuuteen ja -tasoon, jonka pohjalta varsinainen suunnittelu tehdään. Nykytilan ja tavoitteiden selvitystä voidaan vielä tehostaa tilanteeseen sopivilla teknisillä lisäkartoituksilla ja esimerkiksi osakaskyselyllä.

Hankesuunnittelun tuloksena syntyvää korjaustapaa kustannus- ja aikatauluarvioineen ehdotetaan yhtiökokoukselle, joka päättää hankkeen etenemisestä. Näin hanke etenee taloudellisesti ja hallinnollisesti hyvän tavan mukaisesti.

Putkiremontin preppauskurssi

Tavanomaisen putkiremontin hankesuunnittelu kestää ajallisesti noin 4 kuukautta ja prosessi on monella tapaa ”putkiremontin alkeet” sekä hallitukselle, että koko taloyhtiön väelle. Hyvin tehdyssä hankesuunnittelussa työ tehdään yhdessä hallituksen (=taloyhtiön edustuksen) kanssa ja hankesuunnitelmaraportti vastaa moniin osakkaiden kysymyksiin. Prosessin aikana hallitukselle ja osakkaille tulevat selväksi taloyhtiön ison korjaushankkeen tekemisen perusperiaatteet ja putkiremontin monet lainalaisuudet.

Tärkeä osuus on myös taloyhtiölle pidettävä esittelytilaisuus, jossa esitettävää korjauslaajuutta havainnollistetaan luonnoksilla ja kuvilla. Samalla on mahdollisuus keskustella suunnittelijoiden kanssa perusteluista ja vaihtoehdoista.

Suurin osa hankkeen kustannuksista määritellään hankesuunnitteluvaiheessa

Hankesuunnittelun tekijäehdokkailta kannattaa vaatia tarjouksen mukana esitystä toimintatavoista ja esimerkiksi malliraporttia, jotta suunnittelun laadusta saa käsityksen. Referenssejä on myös hyvä olla vastaavista projekteista, oli kyseessä sitten kerrostalo, rivitalo tai jokin muu asumismuoto.

Hankesuunnittelu on väärä paikka säästää kustannuksissa, sillä hyvinkin tehdyn hankesuunnitelman kustannus on tavanomaisesti alle prosentti putkiremontin kustannuksista. Huonosti tehty hankesuunnitelma sen sijaan voi aiheuttaa muutosvastarintaa, epäselvyyksiä ja ylimääräisiä kustannuksia. Nämä voivat helposti kaataa jopa koko hankkeen. Hankesuunnitteluvaiheessa määritellään suurin osa koko hankkeen kustannuksista, joten sen merkitystä ei kannata vähätellä.

Dennis Lillkåll

Kirjoittaja on 28-vuotias insinööri, Karves Suunnittelu Oy:n tiimipäällikkö ja LVI-suunnittelija. Karves Suunnittelu Oy on Sweco Asiantuntijapalvelut Oy:n tytäryhtiö. Dennis käsittelee hankkeita hyvin käytännönläheisestä näkökulmasta ja entisen myyntimiehen vahvuutena onkin kertoa teknisistä asioista helposti ja ymmärrettävästi. Valokuvaus, kuntosali sekä frisbeegolf pitävät hänet liikkeessä vapaa-ajalla.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje