Purkava uusrakentaminen – Jarruna kaupunkien perimä maankäyttömaksu?

Maaliskuun alussa astui voimaan uusi lainsäädäntö koskien asunto-osakeyhtiöiden purkavaa uusrakentamista. Purkava uusrakentaminen on erittäin varteenotettava vaihtoehto laajalle peruskorjaukselle tilanteessa, jossa taloyhtiöllä on kookas korjausvelka ja iso tontti hyvällä paikalla. Uudistunut laki on tervetullut, mutta millaisen kapulan rattaisiin kaupunkien perimä maankäyttömaksu voikaan tuoda?

Pääkaupunkiseudulla tontille saa esimerkiksi radan varrella rakentaa jopa kaksi kertaa tontin koon verran. Tämä on huomattavan paljon enemmän, kuin mitä 70-luvulla on rakennettu. Tämä merkitsee taloyhtiölle huomattavaa korvausta rakennusoikeudesta. Ikävä kyllä pääkaupunkiseudulla kaupungit ottavat jopa yli kolmanneksen arvonnoususta maankäyttömaksuna. Tämä on kohtuutonta tilanteessa, jossa pääkaupunkiseutua halutaan tiivistää. Kaupungin verotulot nousevat joka tapauksessa tiivistämisen kautta, eikä tiivistäminen edellytä juurikaan infran rakentamista.

Pahimmillaan maankäyttömaksu muuttaa taloudellista kannattavuutta siten, että uusrakentamista ei kannata tehdä. Tällöin rakentaminen jää tekemättä ja veronmaksajien hyöty saamatta.

Kim Karves

Kirjoittaja on Sweco Taloyhtiöpalveluiden yksikön johtaja. Hän tarkastelee kiinteistön kehittämistä kokonaisuutena ja pitkällä tähtäimellä tavoitteenaan tuoda perusteltuja ratkaisuja kiinteistön ylläpitoon ja korjaamiseen. Hän pyrkii blogeissaan esittämään ajatuksia, joiden avulla kiinteistöjen omistajat ja käyttäjät saavat parempia kokemuksia. Vapaa-ajallaan hän harrastaa melontaa, juoksua sekä ruoanlaittoa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje