Olen jo vuosia pohtinut ja ihmetellyt, miksi kiinteistöjen pelastusturvallisuutta ei mitata ennakoivasti tai seurata aktiivisesti. Yritysten työturvallisuuden kehityksen keskeinen pilari on ollut mittaaminen ja autoteollisuus on suorastaan keskellä kilpavarustelua kilpaillessaan asiakkaista turvallisuudella. Oletko koskaan asuntokauppaa tehdessä miettinyt, että kuinka turvallisesta taloyhtiöstä olet asuntoa ostamassa tai myymässä?
Kliseinen sanonta kuuluu, että ”sitä saat, mitä mittaa.” Jos haluamme huolehtia kiinteistöjen pelastusturvallisuudesta, niin eikös sitä pitäisi mitata, jotta ei tarvitsisi palavien raunioiden tai vahinkojen äärellä ihmetellä.
”Kun turvallisuus ei näy kukkarossasi miinusmerkkisenä kulueränä päivittäin ja kuukausittain, niin osaat arvostaa sitä vasta vahingon sattuessa”
Kiinteistöissä seurataan veden ja lämmönkulutusta, mutta pelastusturvallisuuden tilaa ei seurata, eikä siihen ole aiemmin ollut mittareita. Tiedämme litran tarkkuudelle, kuinka paljon kiinteistössämme kuluu vettä. Jos taloyhtiön lämmön ja veden kulutusta ei seurattaisi, niin seurauksena olisi karseita laskuja vesi- ja lämpöyhtiöltä. Tämä tietysti tuntuisi asukkaiden kukkarossa ja johtaisi nopeasti toimenpiteisiin, kun asumiskustannukset olisivat korkeat. Antaako aiempi kuvaukseni vastauksia siihen, miksi pelastusturvallisuutta ei mitata? Kun turvallisuus ei näy kukkarossasi miinusmerkkisenä kulueränä päivittäin ja kuukausittain – siinäkö selitys?
Suomessa pelastusturvallisuutta seurataan vakuutusyhtiöiden ja eri viranomaisten toimesta, mutta jälkijättöisesti. Seuranta kattaa sattuneet ja tapahtuneet vahingot sekä onnettomuudet. Yritetään siis oppia vahingoista, ettei seuraavalla kerralla sattuisi niin pahasti. Tästä meidän pitäisi ottaa vielä askel eteenpäin. Meidän tulisi aktiivisesti seurata erilaisia riskejä ja läheltä piti –tilanteita. Riskitiedon perusteella ennaltaehkäistä, ja torjua jo orastavat vahingot ja onnettomuudet. Kiinteistöjen vedenkulutuksen seuranta on tästä mainio esimerkki. Kun vedenkulutusta seurataan kiinteistössä minuutti minuutilta, niin etäseurantapalvelu havaitsee ajoissa pienenkin ylimääräisen kulutuspiikin tai pohjakuorman. Mahdollinen vuotovahinko voidaan torjua ajoissa.
”Autovalmistajat kilpailevat turvallisuudella asiakkaista. Taloyhtiöt voisivat kilpailla turvallisuudella asukkaista.”
Autot ovat myös hyvä esimerkki, miten turvallisuuden mittaamisella ja onnettomuuksista oppimalla autoista on saatu entistä turvallisempia. Meistä moni panostaakin halvan auton sijaan turvalliseen ja uudempaan automalliin. Tämä on myös johtanut siihen, että autonvalmistajat suorastaan kilpailevat turvallisuudella. Miksi eri kiinteistöt eivät kilpailisi keskenään turvallisuudella? Voisiko turvallisuus olla kilpailutekijä ja asunto-osakeyhtiöissä osakkeiden arvoon vaikuttava tekijä?
Olemme todennäköisesti kaikki samaa mieltä, että liikenteessä kuljettajan toiminta on ajoturvallisuuden yksi tärkeimmistä tekijöistä. Kuljettaja voi vaikuttaa turvallisuuteen ajokunnollaan ja ajotavoillaan. Auton kunnossapito on myös aivan keskeisessä roolissa. Myös pelastusturvallisuuden ylläpidossa ihmisen rooli on keskeinen. Ihminen aiheuttaa itse noin 50 % tulipaloista ja noin 70 % palokuolleista on päihtyneitä. Yrityksemme vuositilastojen mukaan kuitenkin vain 9 % kiinteistöistä on huolehtinut lakisääteisistä pelastusturvallisuuden velvoitteista.
”Usean suomalaisen yrityksen työturvallisuuden johtaminen ja kehittäminen perustuu mittaamiseen sekä ennakoivien riskimittareiden hyödyntämiseen”
Myös suomalaisten yritysten työturvallisuuden johtaminen ja kehittäminen perustuu mittaamiseen. Työturvallisuuden mittaaminen on edellytys onnistuneelle työturvallisuuden johtamiselle. Useassa suomalaisessa yrityksessä hyödynnetään ennakoivia riskimittareita Hyvä esimerkki tästä on turvallisuushavaintojen ilmoittaminen ja käsittely sekä niiden kautta työturvallisuusriskeihin ennakolta puuttuminen.
Usean toimialan esimerkit osoittavat, että kiinteistöjen pelastusturvallisuuden reaaliaikainen mittaaminen toisi riskien ennaltaehkäisyyn ja vahinkojen torjuntaan enemmän vaikuttavuutta.
Hoidetaan turvallisuutta vahinkojen sijaan!
Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään