Palvelut nostavat asunnon arvoa

Asunto-osakeyhtiön portista isoon maailmaan asteleva, pyöräilevä tai ajeleva Olli Osakas voi toisinaan järkyttyä. Oma hyvin hoidettu yhtiö ja sen siistit piha-alueet vaihtuvat likaisiin ja kuoppaisiin katualueisiin sekä tuulen mukanaan puhaltelemien roskien karmivasti päällystämiin kuiviin nurmikkokaistaleisiin. Kerran puistomaisena ja luonnonläheisenä markkinoidun asuinalueen puut ovat kuivahtaneita taimia ja paikallisen pienen liikekeskuksen ikkunoita koristavat tusseilla töhrittyjen tekstien alla vuokrattavana kyltit. Nostaako tämä maisema pitkäjänteisesti ja huolellisesti hoidetun taloyhtiön asuntojen arvoa?

Monenlaiset palvelut tai niiden puute vaikuttaa yllättävän paljon taloyhtiön arvostukseen. Vanha kiinteistövälittäjien hokema kolmesta tärkeimmästä ostopäätökseen vaikuttavasta tekijästä (sijainti, sijainti, sijainti) pitää yhä paikkansa. Minkälaiset asiat taloyhtiön alueen ulkopuolella sitten ovat merkityksellisiä?

Lähistöllä niin sanotulla koiranulkoilutusetäisyydellä sijaitseva lähikauppa on aina arvossaan. Läheskään kaikki asukkaat eivät pysty kuljettamaan viittä kassillista elintarvikkeita kymmenen kilometrin päässä sijaitsevasta hypermarketista. Mikäpä vielä parempaa jos lähikaupan kassaltakin kertyy lisäksi bonusta tai plussaa. Kaupan yhteydessä toimii myös muita palveluita kuten veikkaajien peliunelmia toteuttava palvelupiste ja postin pakettiautomaatti.

Lapsiperheille tärkeitä ovat alueen päiväkotipaikat, koulut ja niiden yhteydessä usein sijaitsevat harrastusmahdollisuudet. Kaavoittaessaan jättiläiskokoisia suurkouluja kunnat tekevät monista asuma-alueista suorastaan lapsivihamielisiä. Kukapa vanhempi haluaisi laittaa elämänsä tärkeimmän saavutuksen, oman lapsensa, vaaralliselle ja pelottavalle koulutielle halki pimeän kaupungin?

Liikennejärjestelyillä on suunnattoman suuri merkitys alueen asukkaille. Sujuvasti soljuvat autojonot aamun ja iltapäivän ruuhka-aikoina vihreine liikennevaloaaltoineen tuovat autoilevia asunnonostajia alueelle. Hyvin hoidettu joukkoliikenne rohkaisee autottomia urbaaneita ihmisiä asettumaan lähistön taloyhtiöihin. Huolellisesti hoidetut (myös talvella) pyörätiet ja jalankulkuväylät helpottavat huonosti liikkuvien senioreiden kauppamatkoja.

Lopuksi annetaan mielikuvituksen pikkuisen lentää ja visioidaan tulevaisuutta… Entäpä jos kunnan tai kaupungin terveyskeskus jalkautuisi eri asuma-alueille vaikka kerran viikossa tai edes kuukaudessa ja toisi terveyspalvelut lähelle käyttäjiä esimerkiksi tyhjänä olevaan liikehuoneistoon? Tai jos isoissakin kaupungeissa perustettaisiin terveyskeskusbussi kirjastoautojen tapaan? Nykyteknologialla ei varmastikaan mahdotonta. Ja alueiden asuntojen arvo nousisi entisestään.

Mika Artesola

Kirjoittaja on turkulainen, asunto-osakeyhtiöiden mielenkiintoiseen maailmaan vaihtelevasti vuosien varrella uppoutunut ukonkäppänä (omien sanojensa mukaan). Hän kuuluu Suomen Kiinteistöliiton asoy-toimikuntaan ja johtaa puhetta Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen asoy-toimikunnassa. Ajan hampaan purressa Mika on ehtinyt olla mukana yli kymmenen taloyhtiön hallituksessa ja jo toistakymmentä vuotta myös Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen hallituksessa. Omien sanojensa mukaan Mika on jääräpää joka ihailee tiedonhaluisia, yhteistyökykyisiä ja kuuntelutaitoisia ihmisiä.
”Tieto on valtaa ja tiedon kätkeminen vallan väärinkäyttöä.”

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje