Palokatkot ovat tärkeä osa rakennuksen turvallisuutta

Palokatko tarkoittaa osastoivan rakenteen läpi menevän tekniikan tiivistämistä ja rakentamista siten, että osastointivaatimusta ei heikennetä. Kuulostaako vaikealta? Asian voi muotoilla myös niin, että asuntojen välillä kulkevien putkien ja johtojen reitti on rakennettava siten, että läpivienti asuntojen välillä on oltava tiivis eikä palotilanteessa asunnosta toiseen saa levitä savukaasuja tai paloa.

Jokainen varmaankin ymmärtää, että kyse on turvallisuudesta ja niinhän se onkin. Palokatkoja tehdään niin uudisrakentamisessa kuin esimerkiksi putkiremonteissa. Palokatkot rakennetaan siihen hyväksytyillä ETA-hyväksytyillä tuotteilla. Palokatkot suunnittelee rakennesuunnittelija, joka laatii suunnitelman lvi- ja sähkösuunnittelijoilta saamiensa tietojen pohjalta.

Palokatkojen tekijät ovat oma ammattikuntansa ja heillä on omat pätevyytensä. Palokatkot tulee aina merkitä tekijän kuittauksella ja päivämäärällä vahvistetulla tarralla, jossa ilmenee, millä tuotteella palokatko on tehty. Merkintä on tärkeä siksi, että jälkeenpäin voidaan todentaa, millä tuotteella ja milloin palokatko on tehty. Varsinaista tarkastusvaatimusta palokatkoille ei ole, mutta on suositeltavaa, että niiden kuntoa tarkkaillaan. Palokatkotuotteilla on myös oma tekninen käyttöikänsä, ja periaatteessa palokatkot tulisi uusia silloin, kun tuote ei enää olisi kelvollinen. Palokatkot ovat usein niin piilossa, että niiden uusiminen on hankalaa. Lisäksi nykyrakentamisessa niiden uusimista helposti ei ole vielä edes ajateltu, eli niiltä osin ollaan vielä lapsenkengissä.

Voimmeko luottaa siihen, että palokatko on tehty oikein? Ei, siihen ei voi luottaa, että palokatkot olisi tehty, vaikka suunnitelmat taloyhtiöltä löytyisivät. Usein alle 10-vuotiaissa asuinrakennuksissa palokatkoja on tehty virheellisesti väärillä tuotteilla tai muuten väärin. Löytyy myös paljon rakennuksia, joissa palokatkoja ei ole tehty lainkaan asuntoihin, vaikka suunnitelma olisikin laadittu.

Käydessäni taloyhtiöissä tekemässä tarkastuksia voi jopa olla niin, että ensimmäisen kerroksen yleisten tilojen palokatkoja on yritetty tehdä ja tehtykin osin oikein, mutta asunnoissa kerrosten väliset palokatkot ovat jääneet kokonaan tekemättä. Jos tällaisia tekemättömiä palokatkoja löytyy alle 10-vuotiaissa rakennuksissa, taloyhtiön tulee teettää selvitys palokatkoista ja selvityksen turvin reklamoida perustajaurakoitsijaa ja vaatia palokatkot korjattavaksi.

Palokatkojen korjaaminen jälkikäteen on hidasta ja kallista. Palokatkoista tulisi laatia uudet suunnitelmat ja työn yhteydessä jouduttaisiin purkuhommiin. Voi olla, että perustajaurakoitsija kiistää kokonaan tai osittain palokatkopuutteet tai teettää omaan arvionsa, jossa todetaan, että kaikki on kunnossa. Silloin taloyhtiön on mietittävä turvallisuutta ja tehtävä päätös siitä, teetätetäänkö itse palokatkot kuntoon. Turvallisuuden kannalta kellään ei tulisi olla sitä vaihtoehtoa, että olemattomat ja toimimattomat palokatkot jätettäisiin rakennukseen ja vaarannettaisiin asukkaiden turvallisuus. Taloyhtiö voi joutua teettämään itse koko palokatkojen korjaushankkeen ja myös maksamaan sen ensisijaisesti. Oikeusteitse voi sitten lähteä hakemaan perustajaurakoitsijalta korvausta aiheutuneista kustannuksista. Jos oikeuteen joudutaan menemään, taloyhtiölle aiheutuu raskas taakka kustannusten ensisijaisesta rahoittamisesta ja riitelystä, mutta niinkin on usein käynyt.

Palokatkot kannattaa tarkastuttaa ja varmistaa, että ne ovat kunnossa. Eteeni on tullut jopa tapauksia, joissa epäilys rakennusvirheestä on tullut siitä, että naapureiden äänet ovat kuuluneet liiaksi kylpyhuoneeseen. Asiaa on tutkittu, mutta ei ole ymmärretty katsoa talotekniikan läpivientejä, joiden kautta äänikin kulkeutuu. Oikea asiantuntija palokatkojen selvittämiseen on joko lvi-asiantuntija tai palokatkoihin erikoistunut toimija, jonka asiantuntemus ja puolueettomuus tulee varmistaa tilausvaiheessa.

Arto Kemppainen

Kirjoittajalla on vuosikymmenten kokemus taloyhtiöiden neuvonnasta LVI-asioissa sekä korjausrakentamishankkeiden LVI-suunnittelusta, projektinjohtamisesta ja valvonnasta.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Keskustelu

kommentoi

  1. Matilda Ruuskanen

    Taloyhtiössämme meinasi iskeä paniikki, kun saimme tietoomme että vakuutusyhtiö ei välttämättä korvaa tulipalon sattuessa (ainakaan kokonaan) jos emme ole huolehtineet palokatkoista. Käytimme omaa Joensuulaista isännöintitoimistoamme joka huolehti asiasta todella nopeasti. Saimme heidän kauttaan käyttöömme Joensuulaisen (paikallisen) palokatkojen kartoituksia tekevän yhtiön, joka teki ns. maksuttoman kartoituksen taloyhtiöömme. Nyt jokainen osakkeen omistaja voi viettää aikaansa siltä osin huoletta, että ainakaan palokatkoista ei jää tämä kiinni.

    Tykätty 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.

Kiinteistölehden kommentointiohjeet

Julkaisemme kommentteja arkipäivisin (pl. loma-ajat). Kommentoithan asiallisesti ja muut huomioon ottaen. Tämä kommenttikenttä on tarkoitettu yllä olevaa artikkelia koskevaa keskustelua varten. Täällä ei saa mainostaa eikä spämmätä. Emme myöskään vastaa tällä palstalla lakikysymyksiin tai korjaushankkeita koskeviin ongelmiin. Niihin saat apua Kiinteistöliiton neuvontapalveluista

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje