Olemmeko ajan tasalla?

Tehdäänpä pieni muistutus ja kertaus taloyhtiön hallituksille sekä isännöitsijöille.

Mitä F- kaasuasetus tuo tullessaan kun tehdään lämmitysjärjestelmän remontti, esimerkiksi maalämmön tai vesi-ilmalämpöpumpun osalta? Tätä kaasuasetusta on alettu soveltaa 1.1.2015 alkaen ja se on EU- asetus. Pääsääntöisesti käytetyt kylmäaineet ovat R407A ja R410A ja näillä kaasuilla on omat GWP- arvot (Global Warming Potential), R407A GWP 1520 ja R410A GWP 1720. Näillä luvuilla ja kylmäaineen täytösmäärällä saadaan selville laitteiden tarkastusväli.

Vuototarkastuksien tiheyden määrittelyssä siirryttiin käyttämään laitoksen kylmäainetäytöksen CO2- ekvivalenttitonneja.

Tarkastusvälit jaetaan kolmeen ryhmään:

  •  5- 50 tonnia CO2 ekv. 12kk välein
  •  50- 500 tonnia CO2 ekv. 6kk välein
  •  yli 500 tonnia CO2 ekv. 3kk välein

Taloyhtiöissä pääasiassa olevat lämpöpumput (maalämpö/vesi- ilmalämpö) sisältävät kylmäainetta vähintään nämä täytösmäärät; R410A 3kg ja R407A 3,3kg. Tarkastusväli on tällöin 12kk. Ehkä nämä asiat on huomioitu, mutta tarjoaako joku urakan takuuajan jälkeen kyseisen palvelun?

Jatkaako urakoitsija huoltoa uudella sopimuksella vai kilpailutetaanko se? Kaksi vuotta menee nopeasti, kun urakka on valmis ja takuuaika alkaa työlle.

Tietysti tämä lisää työn määrää, koska kirjanpidon soveltamisalaa on  laajennettu ja kirjanpidon säilyttämiselle on asetettu määräajat. Tämä koskee huoltoa tekevää yritystä ja taloyhtiötä.

  •  laitteiden haltijan on säilytettävä huoltojen kirjanpito 5 vuoden ajan
  •  myös huoltoyritysten on säilytettävä huoltokirjanpito 5 vuotta

Täytyy kuitenkin huomioida, että ilmalämpöpumput eivät kuulu tarkastuksen piiriin johtuen niiden alhaisesta täytösmäärästä, mutta siltikin käyttäjän on huolehdittava ja tarkkailtava pumpun toimintaa.

Tämä on hyvin pieni asia, mutta tärkeä. Näin laitteet pysyvät kunnossa ammattilaisen käydessä paikalla kerran vuodessa. Hinta on hyvin pieni jos verrataan sitä rikkoutuneeseen laitteeseen ja sen korjauskuluihin.

Jani Nupponen

Kirjoittaja on kohta 20 vuotta LVI-alaa nähnyt ja alalla työskennellyt tekijä. Harrastuksiin kuuluu muun muuassa kalastus/eräily ja valokuvaus. Pienempi kalastusseura tekee retkistä unohtumattomia.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje