Viimeisen parin vuoden aikana olen saanut tilaisuuden suunnitella ison määrän koteja ja muita tiloja seniori-ikäisille suomalaisille. Tämä on ollut hieno mahdollisuus oppia uutta. Suunnittelukohteita on viety yhteistuumin eteenpäin niin, että suunnitteluun on jo heti alussa otettu mukaan tilojen loppukäyttäjät: henkilökunta, asukkaat ja senioriasuntojen asukkaiden omaiset. Tästä toimintamallista ovat tykänneet kaikki. Yhdessä tekemisen tiellä siis ollaan, ja toimintamallia jatketaan myös tulevissa kohteissa. Meidän suunnittelijoiden tavoite kun on tehdä tiloja joissa ihmiset aidosti viihtyvät ja kokevat olonsa turvalliseksi.
Vietimme taannoin kahvihetkeä Tammipuiston seniorivuokra-asuntojen asukkaiden kanssa Lahdessa. Rouvat olivat juuri päässeet muuttamaan uusiin koteihinsa, jotka sijaitsevat aivan kaupungin ydinkeskustassa. Parvekkeilta on hienot näkymät hyppyrimäille ja torin suuntaan. Kerroksen yhteistilassa on iso pöytäryhmä. Sen äärelle mahduimme mukavasti, niin asukkaat, henkilökunta kuin me vierailijatkin. Pulla oli tuoretta ja kahvi vahvaa. Tunnelma oli otollinen palautteen antamiselle ja saamiselle.
”Miten mie tätä hellaa käytän?”
Tammipuiston rouvat arvostivat kovasti uusia keittiöitään. On valoisaa ja toimivaa. Ja laskutasosta täydet pisteet! Pistorasioita on tarpeeksi ja roskille omat paikkansa. Suurin hankaluus liittyikin keittiön moderniin tekniikkaan: Uuden lieden napit herättivät epävarmuutta ja keraaminen liesitaso näytti oudolta. Tammipuistossa ruoanlaitto olikin hellojen pelossa mennyt pelkäksi mikrossa lämmittämiseksi. Tämä ei kuulostanut ollenkaan hyvältä.
Kävi enemmän kuin selväksi, että turvakytkimistä ja muista apulaitteista huolimatta – tai pikemminkin niiden vuoksi – seniori-ikäisille tulisi aina järjestää perusteellinen käytön opastus ja perehdytys uudessa kodissa. Monelle esimerkiksi valaisimen himmennintekniikka voi olla ikävä yllätys jos sen käyttöön ei ole tottunut edellisessä asunnossa. Meille nuoremmillekin on haastavaa pysyä mukana koko ajan kiihtyvässä kehityksen kelkassa, saati sitten heille, joiden nuoruudessa kaikki asiat olivat aivan toisin.
Saunailtaa odotellessa
Keskustelumme polveili aiheesta toiseen. Lisää kahvia kaadettiin ja iloinen porina vain yltyi. Havaitsin, että seniorit ovat mainioita keksimään itse itselleen ajanvietettä. Suunniteltiin yhteisiä tanssihetkiä, pikkujouluja ja saunailtaa, jonne suunnittelijakin sai avoimen kutsun. Tätä odotan innolla! Meille suomalaisille saunahetki kerran viikossa on edelleen hyvin tärkeä asia, sen totesimme yhdessä. Kun saunatilat on suunniteltu hyvin, niin saunominen sujuu myös liikuntarajoitteiselta. Yhteissauna ja säännölliset saunavuorot ovatkin hyvä toimintaterapian muoto ikääntyneille. Ei tarvitse pelätä kiukaan liikaa lämpenemistä tai sammumista kun automaatti hoitaa homman. Säännöllinen saunarutiini tuo rytmiä ja aktiivisuutta elämään.
Yhteisöllinen asuminen tuo turvaa
Ikääntyneiden henkilöiden asumisturvallisuutta pyritään lisäämään monin teknisin apuvälinein. On turvalukot, puhelimet, hälyttimet ja rannekkeet. Kahvihetkemme aikana kävi kuitenkin selväksi, että vanhuksen voimaantumista ja turvallisuuden tunnetta lisää suuresti tietoisuus siitä, että lähellä on tarpeen tullen muita ihmisiä, vaikka omissa kodeissa autonomisesti eletäänkin. Medialaitteita kuten älypuhelimia ja tabletteja löytyy jo senioreidenkin sohvapöydiltä. Niillä on mukava pitää yhteyttä lapsiin ja lukea juttuja lehdistä. Mikään apuväline ei kuitenkaan voi korvata sitä voimaantumista joka vahvistuu ja kasvaa yhdessä touhutessa. Tämä toteutuu erityisesti silloin, kun saadaan selätettyä jokin yhteiseksi koettu ongelma. Tammipuiston asukasyhteisössä tällainen murhe oli suihkun yksiotehana: Sen vempeleen päälle saamisessa oli todellakin naapuriapu tullut tarpeeseen. Tätä muisteltiin, ja päälle helakat naurut. Uusien ystävyyssuhteiden solmimiselle ei näemmä ole ikärajaa.
Mielenrauhaa pienistä asioista
Suunnittelijan näkökulmasta seniorikotien tekeminen on paljon monitahoisempaa kuin tavallisten kotien piirtäminen. Asukkaan toiveiden lisäksi huomioon on otettava myös omaisten tarve saada äiti tai isä parhaaseen mahdolliseen paikkaan asumaan. Tämä on tehtävä hyvin hienoviritteisesti. Tilaratkaisuissa mietinkin aina sitä, miten oma äitini asiaan suhtautuisi. Viisas rakennuttaja jättää tiloihin pieniä muuntelumahdollisuuksia. Pelkät omat huonekalut eivät vielä tee asunnosta kotia! Pelkkä turvatekniikka ei vielä takaa turvallista oloa. Senioritalojen yhteistiloihin tulee panostaa niin, että ne houkuttelevat asukkaat omista asunnoistaan muiden pariin. Asumisturvallisuus on sitä, että nukumme yömme hyvin, tekniikan ansiosta ja kuitenkin samalla, siitä huolimatta.
Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään