Mittaamalla selviää kiinteistösi pulssi

Mittaaminen on tällä hetkellä ajankohtainen aihe sekä meidän kaikkien arkielämässä, että pidemmällä aikavälillä suurempana megatrendinä.

Mittarit muutoksen mittarina

Tietoa pitää saada kaikesta. Kiinteistöissäkin tämä näkyy alati kasvavana talotekniikan ja erilaisten mittareiden määränä. Suunta on kohti esineiden internetiä, oppivia järjestelmiä ja älykkäitä kaupunkeja. Uusien kiinteistöjen etäluettavien mittauspisteiden määrä voi olla kymmenistä satoihin. Kehitys on näkynyt jo käytännössä kaikille vanhempienkin kiinteistöjen käyttäjille ja asukkaille: etäluettavat sähkömittarit ovat tulleet sähkökaappeihin, kaukolämmön kulutus ja lämpötilat luetaan tuntitasolla ja huoneistokohtaiset vesimittaritkin tulivat putkiremontin yhteydessä pakollisiksi 2013.

Fakta on, että mitatun kulutuksen suora kytkeminen käyttökustannuksiin tuottaa kokonaistarkastelussa säästöjä suoraan asiakkaille ja samalla hyötyy ympäristö. Toisaalta kulutusdata voi avata silmät, aivan kuin aktiivisuusranneke sohvaperunan ranteessa. Esimerkiksi huoneistokohtaisten vesimittareiden asentaminen ilman laskutustakin saa tietyn ihmisjoukon tehostamaan vedenkäyttöään. Tähän psykologiseen vaikutukseen perustuen rakennusvalvonnassakaan ei ole enää käytännössä myönnetty poikkeuslupaa jättää vesimittarit asentamatta. Kaikkea voi parantaa mitä voi mitata.

Talvi on paras vuodenaika

Mittaamisen ajankohtaisuus lyhyellä aikajänteellä näkyy juuri nyt omalla työpöydälläni. Kohta häämöttävä pakkasjakso on saanut nopeimmat pyytämään tarjouksia lämpötilaolosuhteisiin, patteriverkoston toimintakuntoon, lämmitysjärjestelmien tasapainoon, ilmanvaihtokoneiden toimintaan ja lämpökuvauksiin liittyen. Lisäksi valmistuneiden putkiremonttien ja patteriverkoston perussäätöjen lämpötilojen tarkistusmittaukset ja hienosäädöt odottavat jonossa tammi-helmikuuta.

Talvi paljastaa putkistojen eristysongelmat, esimerkkeinä liikaa laskeva kiertoveden lämpötila tai putkien jäätyminen, sekä ilmanvaihdon ja lämmitysjärjestelmän toimintakunnon. Pakkanen pienentää minimiin sisäisten lämmönlähteiden vaikutuksen sisälämpötilaan eikä aurinkokaan ole lämpökuormineen mittauksia häiritsemässä. Täysillä käyvät pumput paljastavat myös painetasoihin ja ääniin liittyvät ongelmat.

Mittarit ja mittaajat

Lämmitysjärjestelmän toimintakunnon ja tasapainon kartoittamiseksi parhaat ja kustannustehokkaimmat apuvälineet ovat lämpökamera ja lämpötilat määräajoin muistiinsa tallentavat lämpötilaloggerit. Eri puolille kiinteistöä sijoitettavat loggerit eivät maksa käytännössä juuri mitään, mutta niillä saatava data on erittäin arvokasta. Ilmanvaihdon LTO:n hyötysuhteen tai poistoilman lämpötilat poistoilmanlämmöntalteenottoselvitystä varten voidaan mitata yli pidemmän tarkastelujakson, jolloin mittaukset voivat paljastaa paljon enemmän kuin yhdessä hetkessä tehty yksittäinen mittaus. Syke voi olla kaikkea maksimi- ja leposykkeen väliltä.

Monimutkaisten järjestelmien mittaamisen ja optimoinnin haaste on, että pitää selvittää ja tietää mihin tavoitearvoihin säätöjä ollaan mittausten perusteella viemässä ja millä toimenpiteillä. Kun mukaan tulee uusien laitteiden automatiikka ja eri järjestelmien toiminnallisuuksien yhteensovittaminen, vaaditaan kovaa osaamista – tekoälyä odotellessa.

Panu Lallukka

Kirjoittaja on Karves Energia & Valvonta Oy:n liiketoimintajohtaja ja varatoimitusjohtaja. Karves Energia & Valvonta Oy on Sweco Asiantuntijapalvelut Oy:n tytäryhtiö. Työkseen Panu etsii korjattavaa ja kehitettävää rakennusten lisäksi rakentamisen prosesseista ja toimintatavoista. Erityisesti energiatehokkuuden yhdistäminen korjausrakentamiseen saa tämän diplomi-insinöörin innostumaan, mikä käy ilmi myös blogikirjoituksista. Firman bändin solisti käyttää vapaa-aikansa perhe-elämän lisäksi kuntourheiluun ja musiikin harrastamiseen.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje