Miten opiskella asuntosijoittamista

Ennen ensimmäisen sijoitusasunnon ostamista kannattaa perehtyä aiheeseen lehtijuttuja syvemmin. Jos suunnittelee oman yksiön jättämistä sijoitusasunnoksi isompaan asuntoon muuttaessa, lapselle ostetun opiskelija-asunnon vuokralle antamista tai perinnöksi on tulossa asunto, joka laitetaan vuokralle, asuntosijoittamisen opiskelu etukäteen on myös tarpeellista ja suositeltavaa.

Ensimmäisen tai toisen sijoitusasunnon jälkeenkään opiskelua ei kannata jättää vaan jatkaa ja syventää osaamista. Yksi tehokkaimpia tapoja on tehdä paljon virheitä ja oppia sitä kautta. Paljon halvemmaksi tulee pyrkiä välttämään niitä oppimalla toisten virheistä. Tämä neuvo tulee kokemuksesta kokeiltuani molempia tapoja. Olen koonnut tähän erilaisia tapoja opiskella aihetta.

Kirjat

Jokaisen asuntosijoittajan tulisi hankkia vähintään yksi asuntosijoittamisen perusteos kirjahyllyynsä tai sähköiseen kirjastoonsa. Kirjan voi lukea kannesta kanteen saadakseen kokonaisvaltaisen kuvan, mitä kaikkea asuntosijoittamiseen kuuluu. Sen jälkeen kannattaa palata alkuun ja ryhtyä opiskelemaan. Itselläni on noin 10 kirjan lista, jotka luen vuosittain uudestaan. Joskus listalta poistuu joku kirja ja tilalle tulee joku uusi. Asuntosijoittamista voi harjoittaa useammalla tavalla mutta yleisin tapa on niin sanottu “osta ja pidä” -sijoittaminen. Siihen kuuluu itse sijoitusasunnon ostamisen lisäksi muun muassa asunnon vuokraamista, remontoimista, taloyhtiön kunnon arviointia ja osakkaana sen hallintoon osallistumista. Jos vuokralaisten kanssa yhteydenpito tuntuu täysin vastenmieliseltä tai mielikuva siitä, että vuokralaiset tuhoavat asuntoa on piirtynyt lehtien kohujutuista pysyvästi verkkokalvolle, kannattaa tarkkaan miettiä uudelleen, onko suora asuntosijoittaminen se oma juttu. Ensimmäisen kyllä oppii ja toiseenkin riittää se, että tajuaa valtaenemmistön vuokralaisista olevan tavallisia ihmisiä ja vain promilleosuus päätyy lehtikuviin.

Oravan ja Turusen “Osta, vuokraa, vaurastu”– ja Kaarton “Sijoita asuntoihin” -kirjat antavat erinomaisen kokonaiskuvan asuntosijoittamisesta ja niitä opiskelemalla pystyy jo erottautumaan massasta. Asuntosalkunrakentaja.fi -sivustolta löytyy ilmainen “E-kirja asuntosijoittamiseen”, joka tarjoaa erinomaisen paketin tietoa, miten asuntosijoittamisen filosofiaa voi syventää. Kaikkien kirjoittajien nettisivujen kautta löytyy myös jatkuvasti uusia blogikirjoituksia, jotka täydentävät kirjoissa esitettyjä oppeja syventäen tai käytännön esimerkkien kautta. Kiinteistöalan Kustannus Oy:n verkkokaupasta löytyy runsaasti asuntosijoittajia hyödyntäviä kirjoja varsinkin perusteet jo osaaville ja joitain kirjoja löytyy jo myös e-kirjoina.

Äänikirjat

Mikäli englannin kieli sujuu, asuntosijoittamisen opiskelun mahdollisuudet kasvavat exponentiaalisesti. USA on yksi asunto- ja kiinteistösijoittamisen kehdoista ja sieltä löytyy kirjoja mitä erilaisemmista asuntosijoittamisen osa-alueista. Lähes kaikki kirjat ovat ostettavissa e-kirjoina ja valtaosa niistä myös äänikirjoina tai jopa e-kirjan ja äänikirjan paketteina.

Jos et ole vielä lukenut tai kuunnellut yhtään englanninkielistä asuntosijoituskirjaa, mutta kiinnostus heräsi, yksi helppo tapa on mennä Googleen ja kirjoittaa “Rich Dad Poor Dad”. Se ei ole varsinainen asuntosijoituskirja mutta on toiminut valtaosan asuntosijoittamisen aloittaneiden innostajana. Kun Googlen linkkiä seuraa Amazonin sivuille, sieltä löytyy “asiakkaat, jotka ostivat tämän, ostivat myös” -osio ja sieltä 100 vaihtoehtoa. Äänikirjojen kuuntelua varten paras sovellus on Audible, joka on Amazonin palvelu, ja toimii kaikissa käyttöjärjestelmissä. Äänikirjoissa parasta on se, että sijoitusasunnon vanhoja tapetteja poistaessa voi samanaikaisesti opiskella asuntosijoittamista korvanappien kautta.

Podcastit

Mikäli englanninkielisiin kirjoihin tai äänikirjoihin hyppääminen arvelluttaa, kannattaa kokeilla podcasteja. Ne eivät maksa mitään ja näin pystyy kokeilemaan, onko kuuntelu itselle sopiva opiskelumenetelmä. Podcasteissa on samat hyödyt kuin äänikirjoissa eli niitä voi kuunnella remontoidessa, imuroidessa, lenkillä, kuntosalilla, vessassa… ja nopeutta voi säätää oman vastaanottokyvyn mukaan.

“Ostan Asuntoja” -podcastia odotellessa kannattaa käydä kuuntelemassa Jenni Witikkalan Radio Ravulle tekemien “Jenni from the Block” -ohjelmien nauhoitukset parin vuoden takaa. Jennin vieraina oli monta tuttua asuntosijoittamisen suomalaista kasvoa. Jos into riittää englanninkielisiin podcasteihin, kannattaa aloittaa Bigger Pockets Podcast:lla. Sieltä löytyy 260 noin tunnin mittaista jaksoa ja joka viikko tulee uusi. Kun jaksot on kuunnellut läpi, listalla on noin 20 muuta podcastia ja 100 suositusta asuntosijoitus- ja bisneskirjoista, jotka ohjelmassa haastateltavat ovat kokeneet tärkeimmiksi oman asuntosijoitustoimintansa kannalta. Alkuun termit voivat tuntua oudoilta mutta amerikkalaisesta tavasta poiketen podcastissa ei oleteta, että terminologia on tuttua vaan lyhenteet avataan ja terminologia selitetään jaksosta toiseen. Vuokratuotto-%:n ja kassavirran käsitteet kirkastuvat nopeasti.

Blogit

Jo yllämainittujen kirjan rinnakkaisblogien lisäksi kotimainen tarjonta on runsasta ja laadukasta. Kiinteistölehden Blogi kannattaa ottaa seurantaan, koska sieltä saa hyvää tietoa muun muassa taloyhtiön toimintaan, remontointiin ja teknisiin järjestelmiin liittyen. Muita asuntosijoittajan kannalta mielenkiintoisia blogeja ovat ainakin

 

  • Sijoitusovi.com, jonka takana on Nordic Business Investments ja kumppanina Suomen Vuokranantajat. Blogi tarjoaa hyvää perustietoa selkokielisessä formaatissa ilman monimutkaisia filosofisia pohdintoja
  • Hypon Asuntoneuvola-blogi täydennettynä Asuntomarkkina- ja Talouskatsauksilla kirjoittajina asumiseen ja asuntorahoitukseen erikoistuneen pankin asiantuntijat
  • Matiassavolainen.com, josta löytyy teräviä huomioita ja sitä monimutkaista filosofiaa viihdyttävässä paketissa, jonka takaa löytyy kokemusta, näkemystä ja terävää ajattelua

Koulutustilaisuudet

Koulutustilaisuudet ovat oppimisen lisäksi oiva tapa verkostoitua muiden asuntosijoittajien kanssa.

Tämän kategorian ykköspaikka asuntosijoittajan kannalta kuuluu Suomen Vuokranantajat Ry:lle. Tarjolla on kaikille avoimia maksuttomia “Vuokranantajakiertue”-nimisiä tapahtumia ympäri Suomea. Myös vuosittain järjestettettävät maksulliset Vuokranantajaristely ja Asuntosijoittaja -tapahtumat ovat kaikille avoimia. Jäsenille on lisäksi tarjolla paikkakuntakohtaisia vuokranantajalounaita. Lisäksi Vuokranantajien sateenvarjon alta löytyy kaikille blogikirjoituksia ja vuosittainen Asuntomarkkinatutkimus. Jäsenille aukeaa erinomainen käytännön tietopankki lomakepohjineen ja 4 kertaa vuodessa ilmestyvä Vuokranantaja -lehti.

Varapuu.fi järjestää sekä koulutustilaisuuksia että tarjoaa verkkokursseja asuntosijoittajille. Marko Kaarto järjestää webinaareja ja koulutustilaisuuksia sekä tarjoaa myös henkilökohtaista valmennusta.

Yhteenveto

Jos englannin kieli onnistuu, asuntosijoittamisen itseopiskelun mahdollisuudet ovat rajattomat. Pelkästään suomenkielisiäkin mahdollisuuksia löytyy runsaasti eri muodoissa. Kaikki yllämainitut lähteet ovat asuntosijoittamisen keskiössä ja mainituilla henkilöillä on pitkä kokemus asuntosijoittamisesta. Osa tarjoituista mahdollisuuksista on ilmaista, osa jäsenmaksun tai liittymisen takana ja osa maksullista. Maksullisuudelle ei kannata nyrpistää nenäänsä eikä edes sille, että jossain tilaisuudessa saatetaan tarjota sekä ilmaista tietoa että maksullista syventävää koulutusta.

Älä aloita asuntosijoittamisen opiskelua keskustelupalstoilta, edes Suomen Vuokranantajien palstalta, koska mukana on aina huonoja, vääriä ja jopa huoneenvuokralain vastaisia neuvoja. Keskustelupalstoille kannattaa osallistua mutta niitä kannattaa ensin seurata, jotta tunnistaa henkilöt, joilla on kokemusta, tietoa ja hyviä neuvoja. Lopuksi kannattaa muistaa, että pelkkä ikuinen opiskelu ilman ensimmäistäkään sijoitusta ei tuota mitään. Sijoitussalkun kasvattaminen ja -toiminnan kehittäminen jatkuvasti opiskelemalla tuo parhaan lopputuloksen.

Harri Huru

Kirjoittaja on harjoittanut “osta ja pidä” -asuntosijoittamista yli 10 vuotta. Hän on positiivisen kassavirran tavoittelija, joka tarkastelee asuntosijoittamista sekä kannattavuuden parantamisen että vuokranantajana toimimisen näkökulmista. Hän on innostunut opettelemaan ja hyödyntämään internetiä ja sosiaalista mediaa asuntosijoitustoiminnassaan. Myös sisustus ja remontointi kiinnostavat.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje