Miksi hyvä kiinteistönpitotapa on välttämätön taloyhtiöissä?

Kiinteistö- ja rakennusalan toimijat korostavat suunnitelmallisen kiinteistönpitotavan siunauksellisuutta. Miksi tämä – nyt jos koskaan – on syytä ottaa vakavasti? Perustelen tässä asiaa muutamalla käytännön asialla.

  • Pankit tarvitsevat lainapäätösten tueksi tietoa taloyhtiöstä. Tiedon pohjalta tehdään päätökset vakuusarvoista, lainan saamisesta ja lainan ehdoista. Pankit puhuvat ns. reittauksesta. Pankkien oman intressin lisäksi rahoitusalan kansainvälinen sääntely pakottaa tähän.
  • Vakuutusyhtiöt arvioivat vakuutuksia ottavien taloyhtiöiden kiinteistönpidon laatua ja kiinteistön riskitasoa, jotta pystyvät tarjoamaan tehokkaita hintoja ja muita vakuutusehtoja asiakkailleen. Taloyhtiöiden kannalta oikean sisältöiset ja kohtuullisesti hinnoitellut vakuutukset ovat välttämättömiä. Vakuutuksia tarvitaan nimenomaan äkillisiä ja ennalta arvaamattomien vahinkojen varalle. Jos asiat eivät näytä olevan hallussa, ei ole takeita saada järkevän ehtoisia vakuutuksia kiinteistölle.
  • Asunto-osakkeiden ostajat ja myyjät tarvitsevat tietoa siitä, miten taloyhtiötä johdetaan ja mihin ollaan pyrkimässä. Tästä saadaan tietoa esimerkiksi virallisista dokumenteista, eritoten isännöitsijäntodistuksesta ja sen liitteistä. Näiden dokumenttien lisäksi onnistumista mitataan myös muilla kiinteistöä koskevilla tiedoilla. Rakennusten ja sen alueiden kunto, ulkonäkö ja siisteys voivat merkitä paljon ensikatseella. Jos yhtiön tekemisen meiningistä saa jonkin kuvan dokumenteista tai vuorovaikutuksesta, silläkin on varmasti vaikutusta. Tiedolla on tulevina vuosina yhä enemmän vaikutusta arvonmuodostuksessa. Osaaminen ja tietämys lisääntyvät, tähän täytyy vastata taloyhtiöissä.
  • Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että hyvät käytännöt ovat kaikkein tärkeimpiä taloyhtiön nykyisille osakkaille ja vastuuhenkilöille. Asioiden johtamisen ja ihan viihtyvyydenkin kannalta hyvän kiinteistönpitotavan käytäntöjä on syytä ottaa omakseen jokaisessa yhtiössä. Jos hyvät käytännöt vaikuttavat positiivisesti kiinteistön arvoon, motivaation olettaisi kasvavan.

Tehkäämme kaikkemme, että innostus saataisiin levitettyä mahdollisimman laajalle.

Lisätietoja hyvistä käytännöistä saatavilla esim. seuraavilta sivuilta:

Jukka Kero

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistöliiton Tutkimus- ja kehityspalveluiden yksikön johdossa. Erityisenä vastuualueena on kiinteistötalous, joka kattaa kustannuskehityksen seurannan ja ennakoinnin lisäksi tarkastuspalvelut, vakuuttamisen ja jätehuoltoasiat. Vapaalla ajalla intohimoina ovat kuntoliikunta ja rytmimusiikki.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje