Mikä maksaa? Kerrostaloperheen asumismenojen anatomiaa

Asuminen on kallista suurissa kaupungeissa ja erityisesti niiden keskustoissa. Tämä ei yllätä. Kalleus johtuu paljolti asuntolainan hoitokustannuksista. Suurten kaupunkien kalleuteen eivät siis ole syynä kiinteistöihin kohdistuvat maksut, tontin kiinteistöveroa lukuun ottamatta.

Elokuussa julkistettiin Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton PTT:llä teettämä selvitys Asumismenot 2014. Siinä verrataan kotitalouden näkökulmasta asumista 60 m² omistusasunnossa, kerrostalossa. Kohteena ovat osakkaan maksamat ylläpitokulut ja myös asuntolainojen lyhennykset ja korot.

Asuminen on kalleinta pääkaupunkiseudulla, Tampereella – ja pienemmässä Porvoossa. Edullisimpien kaupunkien joukko oli kirjava. Siinä oli kasvukeskuksia ja hitaan kasvun tai muuttotappion kaupunkeja.

Asuntolainojen hoitokulut ovat kaikissa Asumismenotutkimuksen kaupungeissa vähintään lähes puolet 60 m² omistusasunnossa kerrostalossa asuvan kotitalouden asumiskustannuksista. Monissa niiden osuus on yli kaksi kolmasosaa.

Syyskuussa julkistettiin Kiinteistöliiton Indeksitalotutkimus. Siinä verrataan keskustassa, omalla tontilla sijaitsevan kerrostaloyhtiön veroja ja kaukolämmön, veden, kiinteistösähkön ja jätehuollon maksuja kaupungeittain. Lisäksi valotetaan näitä kuluja 60 m² asuntoa kohden. Tutkimuskohde ovat taloyhtiön menot ja osakkaan osuus niistä, eivät kotitalouden kaikki asumismenot.

Helsinki, Espoo ja Vantaa olivat kiinteistöveroissa ja kuntakohtaisissa maksuissa keskiarvoa edullisempia. Asukkaille kallis Porvoo oli taloyhtiöille yksi edullisimmista kaupungeista.

Indeksitalotutkimuksessa tutkitaan taloyhtiön kiinteistöveroja ja muita kuntakohtaisia kustannuksia. Asumismenovertailussa ne ovat vain osa kaikista kerrostalossa omistusasunnossa asuvien asumismenoista, lainanhoitokulujen ahmaistessa leijonanosan.

Kaupungilla voi näin olla kahdessa tutkimuksessa hyvin erilainen sijaluku. Asuntojen hinnoilla on suuri merkitys. Kalliiden asuntojen kaupungit kipusivat kärkeen Asumismenot 2014-tutkimuksessa. Isojen kasvukeskusten ohella oli kallista asua suhteellisen lähellä Helsinkiä sijaitsevassa Porvoossa. Hm. Jos Porvooseen olisi raideliikennettä, asuntojen hinnat olisivat ainakin aseman lähellä jo sellaiset, ettei pääkaupunkiseudulla työssä käyvällä olisi varaa asua siellä.

Eniten eroavat sijaluvultaan alaspäin kaikissa asumiskustannuksissa verrattuna taloyhtiön menoihin Rovaniemi, Lappeenranta ja Jyväskylä. Toisin sanoen ne ovat ankaria kerrostaloa kohtaan veroissa ja maksuissa, mutta omistusasuminen kerrostalossa ei lopulta ole niissä erityisen kallista. Vaikka ne ovat suomalaisittain kohtalaisen kokoisia muuttovoitto- ja opiskelukaupunkeja, se ei ilmeisesti näy asuntojen hinnoissa niin paljon, että vaikuttaisi omistusasumisen lainanhoitokuluihin.

Artikkeli aiheesta Suomen Kiinteistölehden numerossa 7/2014:

Kiinteistöverot ja vesikustannukset nousivat eniten

Löytyy myös sähköisenä https://www.kiinteistolehti.fi/lehti/lehti/kiinteistoverot-ja-vesikustannukset-nousivat-eniten

 

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistölehden 59-vuotias toimitussihteeri, jonka harrastuksena keväästä syksyyn on merellä liikkuminen hitaasti kajakilla tai vähän nopeammmin 41-vuotiaalla veneellä.

Jukka Siren

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistölehden 65-vuotias toimituspäällikkö, jonka harrastuksena keväästä syksyyn on merellä liikkuminen hitaasti kajakilla tai vähän nopeammin 46-vuotiaalla veneellä. Oikean talven koittaessa sitten suksilla.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje