Mihin Suomi ja kiinteistöt ovat ajautumassa?

Paljon on puhuttu taloyhtiöiden korjausvelasta, onko nyt käymässä niin, että se vain kasvaa? Hallitus yrittää korjata tätä talouden syöksyä, tavalla tai toisella.

Monta kertaa olen miettinyt asiaa, viimeksi viime vuoden lopussa taloyhtiön ylimääräisessä yhtiökokouksessa, jossa päätettiin ikkunaremontin teettämisestä toiselle sivulle, toinen on jo vaihdettu, näilläkin remonteilla taisi olla väliä 5 vuotta. Miksi näin suuri väli?

Pelättiinkö siinä, että välissä paukahtaa jotain rikki vai oliko syynä se, että ei tarvitse ottaa niin suurta lainaa? Veikkaisin, että tämän kokoisessa taloyhtiössä remontin hinta pyörii noin 100 000 € tietämillä.

Jokuhan siinä puolusteli ikkunoiden vaihtoa (säästyneellä energialla). Meinasinkin huomauttaa asiasta, ”millä tavoin ikkunoiden vaihdon tuoma säästö on saatu laskettua”, sillä muutama talvi on ollut lauhempi ja ei sitä energiaa ole kulunut kuten menneinä vuosina.

On myös olemassa faktaa siitä, että lämmitysverkoston linjasäätöventtiilit on taloyhtiössä vaihdettu ja verkosto on säädetty. Mutta se yksi tärkein verkoston osalta on vielä tekemättä, patteriventtiilien vaihto.

Ne vanhat venttiilit on jo aikansa eläneitä ja tämän sai kokea osa asukkaista. Talvisin päätyasunnoissa on ollut normaalia viileämpää.

Se näissä asioissa itseäni ihmetyttää suuresti, että miksi hankkeita ei suunnitella tärkeysjärjestyksessä. Ei oteta ulkopuolista valvojaa tai konsulttia kertomaan tilannetta, vaan tehdään vain oman isännöitsijän ja hallituksen voimin. Se ei välttämättä johda hyvään lopputulokseen. Kun ei siellä hallituksessa istu aina niitä ammattilaisia ja keski-ikä on myös korkea hallituksissa.

Odotan innolla tulevaa putkiremonttia jota on siirretty ja siirretty. Vedotaan putkiston hyvään kuntoon, siis anteeksi. Talohan on jo sen ikäinen, että kylmävesiputket on tehty sinkitystä putkesta, joka tukkeutuu helposti ajan saatossa ja lämminvesi on kuparia. Juotokset on tehty messingillä, jonka sauma haurastuu aikanaan ja voi lopulta revetä. Voin vain ennakkoon arvailla, kuinka suuri lasku on tulossa tulevasta putkiremontista, kaikkihan tietysti riippuu siitä, uusitaanko viemärit ja vesijohdot vai pelkät vesijohdot.

Toivottavasti kaikkia remontteja ei pitkitetä, koska kustannuksien (palkat ja materiaalit) hinta nousee.

 

Jani Nupponen

Kirjoittaja on kohta 20 vuotta LVI-alaa nähnyt ja alalla työskennellyt tekijä. Harrastuksiin kuuluu muun muuassa kalastus/eräily ja valokuvaus. Pienempi kalastusseura tekee retkistä unohtumattomia.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje