Lajittelu unohtunut taloyhtiöissä?

Sunnuntai-illan voisi viettää varmaan toisinkin, mutta minä vietin sen roska-astioiden parissa. Meillä, kuten varmaan monella muullakin taloyhtiöllä Helsingin kantakaupungin alueella, ongelmana ovat Romanian ja Bulgarian suunnalta tulleet henkilöt. He käyvät tonkimassa roskikset ja repivät muovipussit rikki. Nyt oli taas pussit käyty sekajäteastiasta availemassa ja pusseja heitelty muovinkeräyslaatikkoon. (Taloyhtiömme on mukana tässä HSY:n järjestämässä kierrätyskokeilussa)

Siinä sitten muovipakkausten seasta tyhjentelin illan jo hämärtyessä sekajätettä omaan astiaansa. Rikkirevityistä sekajätepusseista päätellen ihmisiä ei lajittelu tunnu kiinnostavan pätkääkään. Löytyi muovipakkauksia, biojätettä, lehtiä, lasia ja metallia sekajätteen joukosta. Kaikille olisi omat astiansa muutaman metrin säteellä, jos vain jaksettaisiin lajitella. Sekajäteastia onkin sunnuntaisin yleensä ääriään myöten täynnä ja linnuilla on silloin bileet meidän sisäpihalla.

 

jäteastia
Täysi jäteastia houkuttaa linnut paikalle, varsinkin jos siellä on ruuantähteitä. Kananluut mukavasti ympäri pihaa.

Miten saada ihmiset lajittelemaan? Hyvällä on yritetty. On ohjeistettu tiedotteissa, on jaettu lajitteluohjeita jne. Hallituksen puheenjohtajana en halua kytätä muita asukkaita, vaikka asuntoni ikkunat mukavasti juuri roska-astioiden suuntaan ovatkin. HSY:llä on muuten kätevä jäteopas, jonka saa myös kännykkään.

 

Jäteastiat
Kauniit on maisemat välillä puheenjohtajan ikkunoista. Kerrostalokyttääjälle olisi hyvä paikka tutkailla asukkaiden jätteiden lajittelua.

Jätemaksut nousussa

Kiinteistöliiton Indeksitalovertailun mukaan Helsingissä jätemaksut ovat 0,15 euroa/m²/kk. Monessa kunnassa maksut ovat yli puolet kalliimpia kuin Helsingissä.

Vaikka summa ei välttämättä kovinkaan suurelta tunnu, vievät jätemaksut Suomessa keskiarvoltaan saman verran kiinteistön hoitomenoista kuin kiinteistösähkö ja paljon parjattu kiinteistövero.

Sekajätteen keräys onkin yleensä kalliimpaa kuin lajiteltujen jätteiden, joten sekin on jo hyvä syy laittaa jätteet omiin astioihinsa. (Jos ympäristöarvot eivät kiinnosta.)

Omassa yhden hengen taloudessani ei juurikaan sekajätettä tule. Ns. hedelmäpussi voi riittää sekajätteelle roskapussiksi pariksikin viikoksi, vaikka kokkaan melkein joka päivä kotona. Muovipakkausten huuhtelu ruuantähteistä ei ole iso asia ja ne eivät siten myöskään tuoksahda, jos niitä ei heti ehdi viedä keräykseen. Tämähän on jo maitopurkkien kanssa opittu.

Siis lajittelethan roskasi oikeisiin astioihin! Kuten L&T jäteautoissa lukee, roskakuskit ovat nykyään raaka-aineen kerääjiä. Roska ei ole enää roska vaan tulevaisuuden raaka-ainetta.

Nyt en jaksanut kirjoittaa roska-astioiden viereen hylätyistä huonekaluista yms. Sehän on oma tarinansa se.

ps. Nyt muovipakkausten keräyslaatikossa lukee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi vain muovia. Jospa tämän jälkeen sekajätettä sieltä ei enää löytyisi.

Mervi Ala-Prinkkilä

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistölehden verkkotuottaja ja toimittaja, joka toimii taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana Etu-Töölössä Helsingissä. Harrastuksiin kuuluu muun muassa vapaa-ajan asunnon kunnostus, erilaiset luottamustehtävät ja marttailu.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje