Kuka määrää auton paikan?

Tampereen kaupunki hioo kuntoon uusia pysäköintipoliittisia linjauksia. Entuudestaan kaupungilla on olemassa pysäköintinormi, mutta nyt siitäkin tulee osa laajempaa pysäköintipolitiikkaa.

Kun puhutaan pysäköinnistä, se voi tuntua melko rajatulta aihealueelta. Keskustelu alkaa kuitenkin laventumaan kun aletaan pohtia, mitä kaikkia vaikutuksia pysäköintiin liittyvillä järjestelyillä voi olla.

Pohjimmiltaan kai kyse on siitä, annetaanko tulevaisuudessa tilaa yksityisautoilulle vai joukkoliikenteelle. Tampereen keskustassa vaakakuppi on kallistumassa joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen puolelle. Yksityisautoilua ydinkeskustassa tullaan rajoittamaan liikenteellisin järjestelyin mutta myös pysäköintiratkaisuin. Kevyen liikenteen uudet väylät ja suunnitelmat ratikkareiteiksi tähtäävät selkeään yksityisautoilun vähentämiseen.

Autoilua keskustassa vähentää myös pysäköintipoliittisen luonnoksen näkemys siitä, että parkkipaikkoja tarvitaan keskustassa jatkossa vähemmän. Lisä- ja täydennysrakentamisessa voidaan jatkossa antaa helpotuksia autopaikkavelvoitteen toteuttamiseen. Nämä helpotukset edesauttavat keskustan lisärakentamista, mutta samalla tekevät autopaikoituksesta entistä suuremman niukkuustekijän.

Autoilun vähenemisellä on myös vaikutuksia asukasrakenteeseen. Keskustaan hakeutuvat yhä enemmän asukkaiksi opiskelijat ja seniori-ikäiset asukkaat, joille auto ei ole välttämättömyys. Lapsiperheet ja työssä autoa tarvitsevat hakeutuvat väljemmille asuinalueille, joista autopaikan – tai kaksikin, saa vaivattomammin.

Liike-elämässä jako on tapahtunut jo aiemmin. Ydinkeskustassa menestyvät pienet erikoisliikkeet elintarvikemarkettien siirryttyä alueille, joissa on tilaa laajoille parkkialueille.

Pysäköintipolitiikka toimii yllättävän vahvana ohjurina asumiseen, liike-elämään ja rakentamiseen. On siis hyvä, että pysäköintipolitiikkaa pohdittaessa osataan tarkastella sen vaikutuksia kauttaaltaan. Vai osataanko?

Jorma Juhani Koutonen

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja, jonka koko työura on tähän saakka kulunut kiinteistöalan poikkitieteellisten ja –taiteellisten kysymysten parissa. Siviilissä mies viihtyy perheen sekä kirjallisuus- ja musiikkiharrastuksen lumoissa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje