Kohti parempaa, sano

Vuonna 1935 Suomen Kiinteistölehti täytti kymmenen vuotta. Suuri lamakausi hellitti jo otettaan. Se oli ollut Suomessa hyvin raju. Toisaalta se jäi Suomessa lyhemmäksi kuin monissa maissa, joissa valtio oli noudattanut pehmeämpää raha- ja sosiaalipolitiikkaa.

Taloushistorian tutkijat kiistelevät yhä, oliko Suomen linja hyvä vai huono valinta. Linjaa veti paljolti Suomen Pankki. Jotkut ovat sitä mieltä, että silloinen pääjohtaja Risto Ryti ansaitsi talouspoliittisten syntiensä vuoksi muutaman vuoden kuritushuonetta, vaikka tuomio tulikin epäoikeudenmukaisesti sotasyyllisenä.

Sotaa ennustivat 1935 vain pessimistit. Ei maailma ole niin tyhmä, että alettaisiin sotia, tuumasivat muun muassa yleensä juurevan realistiset A.K. Cajander ja Väinö Tanner – pari vuotta myöhemmin nimitetyn hallituksen vahvat miehet.

Noh. Jälkiviisaus on viisauden halvin muoto. Ja samoilla rahoilla paikattiin repeillyttä yhteiskuntaa, mikä sekin oli tavallaan maanpuolustusta.

Mistä Kiinteistölehti – silloin vielä nimeltään Asuntokiinteistö – kirjoitti vuonna 1935? Poimintoja sisällöstä:

  • Vesilaitokset rahastavat, eli perivät vedestä ruhtinaallisia voittoja kaupunkien kassoihin.
  • Katumaksurasitus on usein kohtuuton.
  • Miten torjutaan lutikoita mahdollisimman pienin asumishaitoin?
  • Koiranomistajat eivät kiellä lemmikkejään kakkimasta jalkakäytävälle.
  • Liiton keskustoimisto auttaa asunto-osakeyhtiöitä lämmöntarkkailussa.
  • Ovatko väestösuojat tarpeellisia, ja pitäisikö ne varustaa muutakin kuin varsinaisia pommeja vastaan?
  • Taloyhtiöiden vakuusarvoissa on laman jäljiltä ongelmia.
  • Valuuttamääräisiä kiinnitysluottoja ottaneet ovat vaikeuksissa punnan kurssimuutosten takia.

Edelläkävijöitä

Toimitukseen tuli ehdotuksia ja visioita. Joku kiinteistöalan Jules Verne ehdotti huoneistokohtaista vedenkulutuksen mittausta. Toisen mielestä lämmitys ja teollisuus pilaavat ilmaa. Samalla metsät hupenevat semmoista vauhtia, että uusi jääkausi on tulossa. Sama visionääri meni varmaan monen mielestä jo ”propellipipo-osastoon” kaavaillessaan maailmaa, jossa on vain yksi raha eikä tullirajoja.

Toukokuun numerossa oli kahdeksansivuinen liite Sähkön käyttö, tietoja yksityiskuluttajille. Se kertoi ylpeästi olevansa ”Sähkölaitosyhdistysten propagandaosaston julkaisu”. Jääkaapin kuvan alla todettiin: ”Sähköjäähdytyskaapissa säilyvät mitä erilaisimmat ruokatavarat kesälläkin pilaantumatta”.

Loput liitteestä oli omistettu asuntojen sähköremonteille. Sähköjohtojen vaatimat parannukset ja täydennykset kehotettiin tekemään samanaikaisesti muiden ”kesäkorjausten” kanssa.

Suomen Kiinteistölehden Digilehden 90-vuotisjuhlanumero on kaikkien maksutta luettavissa osoitteessa www.kiinteistolehti.fi > Digilehti > Juhlavuoden digilehti.

Etkö pidä vaaleista?

Tätä naputellessani on ylihuomenna se varsinainen vaalipäivä. Jos ei todellakaan ole mitään aikuista viestitettävää, on parempi silti äänestää tyhjää kuin jäädä sohvalle. Silloin ei voida tulkita tyytyväiseksi nukkujaksi.

(HUOM Minä en sitten suositellut tätä: jos äänestää Muumipeikkoa tai ns. kirkkovenettä, on sekin sentään protestiääni ja nostaa äänestysprosenttia.)

Ja sinä infantiili purnari  – miten äänestäisit kirkkovenettä jos meillä olisi nettiäänestys? Tai äänestyskone kuten esimerkiksi yleisesti USA:ssa? Käytä demokratian suomaa mahdollisuutta ja käy piirtämässä lippuun se Muumipeikko tai A. Ankka, ellet aikuisempaan suoritukseen pysty.

Jukka Siren

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistölehden 65-vuotias toimituspäällikkö, jonka harrastuksena keväästä syksyyn on merellä liikkuminen hitaasti kajakilla tai vähän nopeammin 46-vuotiaalla veneellä. Oikean talven koittaessa sitten suksilla.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje