Ahkera ja aikaansaapa eivät ole määreitä, joita julkisessa keskustelussa isännöitsijään liitettäisiin. Minun on kuitenkin vaikea kuvitella montaa ammattikuntaa, joka tekisi yhtä paljon töitä ja saisi yhtä paljon aikaiseksi. Yritän vähän paljastaa, mitä oikeastaan teemme. Tarkoitus ei ole nostaa omaa häntää, vaan paljastaa näkymättömiin jäävän isännöintityön salaisuutta vähän omalta osaltani. Hiljainen elokuu vaihtuu syyskuuksi ja hyvä hetki luoda katsaus tehtyihin töihin.
Loman aikana jokaisesta asiakastaloyhtiöstä oli jätetty sadasta pariin sataan viestiä. Niiden lukeminen ja selvittäminen, mitä sijaiset tai palvelukumppanit ovat niille tehneet, vei kuukauden alussa mukavan siivun työpäivistä. Onneksi heinäkuussa ei ollut tapahtunut mitään erikoisempaa. Vesivahinkoja on korjauksessa kaksi, joista toisessa saadaan vakuutuskorvausta, toisesta ei.
Kuukausi alkoi linjasaneeraushankkeen työmaakokoukselle. Elokuussa oli myös kyseisen hankkeen vastaanotto. Monenlaista lisätyötarjousten käsittelyä, laskujen tarkastusta, asukasmuutosten hyväksymistä, tiedottamista on tarvittu, että hanke saadaan siististi pakettiin. Hallituksen kanssa olen sopinut kokouksen syyskuulle. Sitä ennen pitää saada hankkeen taloudellinen loppuselvitys tehtyä sekä lainaosuudet ja rahoitusvastikkeen määriteltyä. Kun yksi hanke päättyy, toinen alkaa. Toisen asiakastaloyhtiön linjasaneerauksen hankesuunnitelma on alkanut toimittamalla suunnittelijoille lähtöaineistoja, pitämällä hallituksen ja suunnittelijoiden yhteinen kokous, tiedottamalla osakkaille ja asukkaille sekä järjestämällä asukasilta.
Kahdessa taloyhtiössä on käynnissä piharakenteiden puuosien kunnostuksia. On pidetty materiaali- ja mallikatselmuksia, laadittu työselityksiä ja tarjouspyyntöjä sekä muistioita – Ja tietenkin tiedotettu osakkaille.
Kahdessa taloyhtiössä halutaan selvittää sähköautojen latausmahdollisuutta. On selitetty juristeilta hallinnollisia kysymyksiä ja insinööreiltä teknisiä rajaehtoja ja mahdollisuuksia. Kotihoidolle on saatu järjestettyä nimetyt autopaikat kahdessa taloyhtiössä. Vielä pitäisi saada kyltit paikoilleen ja tieto asianosaisille.
Rakennuttajan vastuulle kuuluvia rakennusvirheitä tai puutteita on neljässä taloyhtiössä. Niitä on selvitetty insinöörien ja juristien kanssa.
Taloyhtiöiden hallituksen kokouksia on ollut vain 5, koska hallitusten jäsenet ovat vielä olleet kesätunnelmissa. Olen valmistellut kokouksiin päätösehdotukset, aineistot, talousraportit ja kirjoittanut pöytäkirjat. Yhdessä kokouksessa käsitellään 10-25 asiaa, joista kerrotaan esityslistalla miksi asiaa käsitellään, mitä sille on tähän mennessä tapahtunut ja mitä vaihtoehtoja nyt on sekä niiden arvioidut kustannukset. Kokouksen jälkeen on yhtä monta tai vähän useampi toimeksianto edelleen hoidettavaksi.
Kokousten yhteydessä raportoin hallitukselle taloudesta ainakin vastikesaamiset, maksetut laskut ja pankkitilien saldot, jos käsittelyssä ei ole virallinen talousraportti. Viralliseen raporttiin kuuluu talousarviovertailu, tase ja kulutilien pääkirja edellisten lisäksi. Saamisia ja maksuvalmiutta seurataan luonnollisesti koko ajan, mutta hallitukselle raportoidaan kokousten välillä vain poikkeamista. Yhdessä taloyhtiössä tilikausi päättyi 30.6. Olen viimeistellyt tilinpäätöksen, toimintakertomuksen ja talousarvion sekä järjestänyt hallituksen tilinpäätöskokouksen ja tilintarkastuksen.
Siivouksen laatukatselmuksia siivoustyönjohtajan kanssa kiinteistöllä mahtuu elokuuhun kaksi. Samalla olen sopinut peruspesuista ja ikkunoiden pesuista, jos niitä ei ole vielä tehty.
Huoltokatselmuksia oli kolme. Kiersin kunkin huoltotyönjohtajan kanssa kaikki ulkoalueet, autohallit ja taloyhtiön tekniset tilat tarkastaen, että kaikki on kunnossa. Erikseen kierrettiin yhdellä pihalla katsomassa hyvät paikat uusille opastekylteille ja liikennemerkeille. Keskusteluin varmistetaan, että ollaan kumppanin kanssa yhtä mieltä sovitusta palvelun sisällöstä ja lopputuloksen odotetusta laadusta.
Huollon kilpailutuksia on käynnissä yksi. Olen tehnyt saaduista tarjouksista tarjousvertailun, ja keskustellut tarjoajien kanssa puhelimessa sekä tarvittaessa on kierretty kiinteistöllä varmistamassa, että tarjous on ymmärretty samalla tavalla.
Yhden taloyhtiön ylimääräisessä yhtiökokouksessa käsitellään taloyhtiön strategia, viestintäsuunnitelma ja järjestyssäännöt sekä valmistaudutaan oikeudellisiin toimiin osakkaan aiheuttaman vahingon korvauksista. Yksi osakas häiritsee naapureitaan niin paljon, että apuun piti hankkia aiheeseen erikoistunut juristi. Tupakointikieltoa halutaan hakea kahdessa talossa. Isännöitsijä valmistelee hallitukselle toimintaohjeet ja selittää, mitä käytännössä tapahtuu.
Kaupungin alueilla on ollut erilaisia puutteita, joita on virkamiesten kanssa selvitelty. Yhdessä taloyhtiössä saadaan kuntoon kulkuyhteys kevyen liikenteen väylälle ja vähennettyä turhaa läpikulkuliikennettä. Toisen taloyhtiön edestä saatiin katu ja jalkakäytävät asfaltoitua.
Osakkaiden asuntokauppaan liittyviä kysymyksiä on käsitelty myyjien, ostajaehdokkaiden ja välittäjien kanssa. Isännöitsijäntodistuksia on tarkastettu ja allekirjoitettu melkein liukuhihnalta, taitaa olla kauppa edelleen vilkastumassa.
Asukkaille olen puhelimessa ja sähköpostilla neuvonut monen monta asiaa lampunvaihdosta alkaen.
Edellä on vain osa elokuussa hoitamistani töistä. Tästä tahti kiihtyy tilikauden loppua ja uutta kevättä kohden. Työnjakomme mukaisesti isännöitsijä tekee noin 30-40% isännöintisopimuksen mukaisista tehtävistä, eli muu henkilöstömme on tehnyt paljon enemmän asiakkaidemme hyväksi. Eikä taloyhtiön hyväksi ahertavien palvelukumppanien lukuisaa joukkoa saa unohtaa.
Nyt lähden taloyhtiön grillijuhliin asukkaita tapaamaan. Isännöitsijän työ on oikeastaan aika kivaa.
Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään