Minihallitusneuvotteluissa ei käsitelty kiinteistöveroa, ainakaan julkisuuteen päässeiden tietojen mukaan. Valtiovarainministeriön työryhmä sen sijaan ehdotti jo keväällä kiinteistöjen verotusarvon sitomista enemmän kiinteistön todelliseen markkina-arvoon.
Kunnallisvero kiristynee taas ensi vuodelle useissa kunnissa. Varsinkin kun monet taloustieteilijät ja tutkijat sitä suosittelevat. Kiinteistövero siirrettiin pois kuntien verotulojen tasausjärjestelmästä. Kiinteistöverotuloja paljon saavilla kunnilla kasvavat niille itselle jäävät verotulot. Tämäkin kannustanee monia kuntia korottamaan kiinteistöveroa.
Kunnallinen tuloverotus ei ole progressiivista, kuten valtionvero. Kiinteistövero ei ole kertaluonteinen köntti, sama kaikille. Se ei ole myöskään tuloihin perustuva vero, eikä liioin kulutusvero. Kiinteistövero ei kuvaa maksajiensa todellista veronmaksukykyä. Sarkastikko voi kysyä, mikä vero sitten kuvaa. Aika moni vero sentään paremmin kuin kiinteistövero.
Kiinteistövero ei nykyisellään huomioi kiinteistön todellista arvoa, vaan perustuu karkeasti alueeseen ja rakennuksen osalta ikään. Saman kaupunginosan kiinteistöt eivät ole klooneja. Verottajakin heräsi huomaamaan tämän. Valtiovarainministeriössä suunnitellaan muutosta, jossa verotusarvoon vaikuttaisi kiinteistön tarkka sijainti. Minkähän summan uskaltaisi lyödä vetoa, että keskimääräiset verotusarvot kaupunginosittain eivät ainakaan laske, jos uudistus menee läpi…
On myös esitetty rakennuksen energiatehokkuuden perusteella porrastettua kiinteistöveroa. Nykyisellä energiatodistuksen laskentatavalla siitä vain tulisi summittainen ja epäoikeudenmukainen veroperuste, jos vero perustuisi energiatodistusluokkaan.
Ruoan alv ja kiinteistövero ovat monen talousvisaan suosikkeja, kun kysytään, mitä veroja voisi nostaa. Ruoka on jo nyt Suomessa kallista. Kiinteistövero on meillä kansainvälisessä vertailussa matala. Monessa maassa se kompensoikin kunnallista tai osavaltion tuloverotusta, joka puolestaan on matalaa tai puuttuu kokonaan. USA:n korkean kiinteistöveron on arvioitu osaltaan voimistaneen segregaatiota eli kaupunginosien jakautumista asukkaiden tulotason mukaan.
Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään