Siisti ja viihtyisä piha toimii taloyhtiön käyntikorttina ja viestii hyvin hoidetusta yhtiöstä. Kauniin pihan taakse kätkeytyy kuitenkin paljon teknistä osaamista ja teknisiä järjestelmiä. Pihakorjaus voi kuulua isojen taloyhtiöhankkeiden joukkoon putkiremontin ja julkisivuremontin ohella sen laajuudesta riippuen. Piharemontti on aina huomioitava pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelmassa (PTS), jotta samoihin alueisiin ja asioihin vaikuttavat remontit osataan ajoittaa oikein ja välttää päällekkäisyydet sekä turhat korjaukset.
Asukkaiden toiveet ja ammattilaisten osaaminen yhdistettynä
Piharemontin hankesuunnittelun tärkeimpiä lähtökohtia ovat taloyhtiön muutostarpeet ja pihan tekniset parannustarpeet. Taloyhtiön koosta ja aktiivisuudesta riippuen asukkaiden tahtotilaa ja ideoita voidaan selvittää esimerkiksi asukaskyselyllä ja vapaamuotoisella asukasiltamalla. Asukkaiden toiveet ja ideat ovat tärkeitä lähtötietoja remontin suunnittelijoille.
Piharemontin hankesuunnitteluun tarvitaan ryhmä eri alojen ammattisuunnittelijoita, kuten pihasuunnittelija, arkkitehti ja rakennesuunnittelija sekä tarvittaessa myös lvi-suunnittelija. Suunnittelijoiden yhteistyöllä voidaan varmistua siitä, että korjauslaajuus ja esitettävät vaihtoehdot ovat järkeviä ja laadukkaita.
Järkevät kokonaisuudet ja sopiva ajankohta
Hankesuunnitteluvaiheessa selvitetään myös muiden pihaan liittyvien järjestelmien kuntoa. Istutuksia ja pihakivetyksiä on turha laittaa kuntoon, jos piha revitään auki salaojaremontin vuoksi lähitulevaisuudessa. Huomioon on otettava erityisesti sade- ja sulamisvedet, kaivot ja tonttiliitännät sekä salaojitus, sillä niiden kaivutyöt ovat suurimpia.
Kun hankesuunnitteluvaiheessa on tutkittu toiveet, tarpeet ja laajuus, täytyy varsinaisessa suunnittelussa ottaa huomioon useita eri näkökulmia mm.:
- pintavedet ja sadevedet
- kulkureitit, päällysteet sekä pelastustiet
- leikkivälineet, penkit ym. pihakalusteet
- valaistus, pistorasiat ym.
- kasvillisuus
- jätehuolto
- sähköautojen lataus
- lumien auraus
- pyörien säilytys
Jos korjauslaajuus on pienempi, ei hanke välttämättä tarvitse rakennuslupaa. Jos taas tehdään esimerkiksi tonttiliitäntöjen uusimista tai uusi jätetila tai pyöräkatos, saattaa hanke vaatia rakennusluvan.
Lumen alta paljastuu toimiva ja viihtyisä piha
Kun eri näkökulmat otetaan huomioon ja työt suunnitellaan sekä valvotaan hyvin, paljastuu seuraavana keväänä lumien alta toimiva ja viihtyisä piha. Kun muutkin suuret korjaukset on huomioitu, pysyy piha hyvin hoidettuna kauan kunnossa. Hyvin suunniteltua pihaa on myös helppo ja edullinen hoitaa.
Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään