Kevät toi, kevät toi… turhan korjauksen?

Siisti ja viihtyisä piha toimii taloyhtiön käyntikorttina ja viestii hyvin hoidetusta yhtiöstä. Kauniin pihan taakse kätkeytyy kuitenkin paljon teknistä osaamista ja teknisiä järjestelmiä. Pihakorjaus voi kuulua isojen taloyhtiöhankkeiden joukkoon putkiremontin ja julkisivuremontin ohella sen laajuudesta riippuen. Piharemontti on aina huomioitava pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelmassa (PTS), jotta samoihin alueisiin ja asioihin vaikuttavat remontit osataan ajoittaa oikein ja välttää päällekkäisyydet sekä turhat korjaukset.

Asukkaiden toiveet ja ammattilaisten osaaminen yhdistettynä

Piharemontin hankesuunnittelun tärkeimpiä lähtökohtia ovat taloyhtiön muutostarpeet ja pihan tekniset parannustarpeet. Taloyhtiön koosta ja aktiivisuudesta riippuen asukkaiden tahtotilaa ja ideoita voidaan selvittää esimerkiksi asukaskyselyllä ja vapaamuotoisella asukasiltamalla. Asukkaiden toiveet ja ideat ovat tärkeitä lähtötietoja remontin suunnittelijoille.

Piharemontin hankesuunnitteluun tarvitaan ryhmä eri alojen ammattisuunnittelijoita, kuten pihasuunnittelija, arkkitehti ja rakennesuunnittelija sekä tarvittaessa myös lvi-suunnittelija. Suunnittelijoiden yhteistyöllä voidaan varmistua siitä, että korjauslaajuus ja esitettävät vaihtoehdot ovat järkeviä ja laadukkaita.

Järkevät kokonaisuudet ja sopiva ajankohta

Hankesuunnitteluvaiheessa selvitetään myös muiden pihaan liittyvien järjestelmien kuntoa. Istutuksia ja pihakivetyksiä on turha laittaa kuntoon, jos piha revitään auki salaojaremontin vuoksi lähitulevaisuudessa. Huomioon on otettava erityisesti sade- ja sulamisvedet, kaivot ja tonttiliitännät sekä salaojitus, sillä niiden kaivutyöt ovat suurimpia.

Kun hankesuunnitteluvaiheessa on tutkittu toiveet, tarpeet ja laajuus, täytyy varsinaisessa suunnittelussa ottaa huomioon useita eri näkökulmia mm.:

  • pintavedet ja sadevedet
  • kulkureitit, päällysteet sekä pelastustiet
  • leikkivälineet, penkit ym. pihakalusteet
  • valaistus, pistorasiat ym.
  • kasvillisuus
  • jätehuolto
  • sähköautojen lataus
  • lumien auraus
  • pyörien säilytys

Jos korjauslaajuus on pienempi, ei hanke välttämättä tarvitse rakennuslupaa. Jos taas tehdään esimerkiksi tonttiliitäntöjen uusimista tai uusi jätetila tai pyöräkatos, saattaa hanke vaatia rakennusluvan.

Lumen alta paljastuu toimiva ja viihtyisä piha

Kun eri näkökulmat otetaan huomioon ja työt suunnitellaan sekä valvotaan hyvin, paljastuu seuraavana keväänä lumien alta toimiva ja viihtyisä piha. Kun muutkin suuret korjaukset on huomioitu, pysyy piha hyvin hoidettuna kauan kunnossa. Hyvin suunniteltua pihaa on myös helppo ja edullinen hoitaa.

Dennis Lillkåll

Kirjoittaja on 28-vuotias insinööri, Karves Suunnittelu Oy:n tiimipäällikkö ja LVI-suunnittelija. Karves Suunnittelu Oy on Sweco Asiantuntijapalvelut Oy:n tytäryhtiö. Dennis käsittelee hankkeita hyvin käytännönläheisestä näkökulmasta ja entisen myyntimiehen vahvuutena onkin kertoa teknisistä asioista helposti ja ymmärrettävästi. Valokuvaus, kuntosali sekä frisbeegolf pitävät hänet liikkeessä vapaa-ajalla.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje