Kevät on päätösten aikaa

Alkaa olla kevät ja sen huomaa, yhtiökokoukset astuu kuvioihin. Kalenterit täyttyy taloyhtiön asioista kiinnostuneiden kohdalla. Tarjolla on vaikka mitä, messuista luentoihin ja näyttelyihin. On aika tehdä tärkeitä päätöksiä.

Toinen kevään merkki on jalkautuneet remontteja myyvät yritykset, aika silmiin pistävästi heitä on ollut liikkeellä. Ja miksi ei kun meidän kiinteistökanta vanhenee vuosi vuodelta, edelleen moni taloyhtiö siirtää tärkeiden remonttien aloitusta. Mennään näillä kun on tähänkin asti pärjätty.

Ehkä suurimman näkyvyyden ja kuuluvuuden on saanut putkien pinnoituksia tekevät firmat. Toisilla vaivaa jopa pula työntekijöistä, eikä ihme. Rakentaminen käy kuumana, ehkä tästä johtuu osittain tämä tekijöiden pula. Miten me voisimme erotella nämä putkia korjaavat menetelmät toisistaan, on sujutusta, sukitusta ja pinnoitusta?

Mitä termit tarkoittavat?

Sujutusta käytetään kunnallistekniikan puolella, tässä tehtävässä työssä ei tarvitse avata katua tai kiinteistön pihaa. Voidaan mennä kaivosta kaivoon ja tonttiviemäristä taloon. Tätä menetelmä käytetään vanhojen betoniviemärien korjauksessa, uusi pinta on muovia, kuten nykyiset viemärit. Ennen saneerausta viemärit kuvataan ja huuhdellaan, jos on tarvetta.

Sukitusta käytetään kiinteistöjen sisäpuolisten putkistojen saneeraukseen, tässä tapauksessa viemäriin tulee sukka joka on käsitelty nesteellä (polyesteri, epoksi tai silikaattihartsi). Lopulta sukka puhalletaan muotoonsa paineella ja annetaan kovettua.

Pinnoitusta käytetään kiinteistöjen sisäpuolisien putkistojen saneeraukseen, tässä tapauksessa viemäri käsitellään ruiskuvalumenetelmällä (polyesteripinnoitus) tai harjamassausmenetelmällä (epoksipinnoitus). Lopulta massojen annetaan kuivua ja kovettua. Sukituksen ja pinnoituksen yhteydessä viemärit putsataan ja kuvataan, eli kunto tarkistetaan.

Vesijohdot myös kuntoon

Nyt kun näitä menetelmiä markkinoidaan taloyhtiöille, ensimmäisenä tulee kysymys, entäs ne vesijohdot? Meinataanko ne unohtaa, ei ole oikein kovin järkevää ja kannattavaa saneerata vain viemäreitä ja antaa vesijohtojen olla. Tässä kohtaa olisi hyvä miettiä, mikä on paras, kestävin ja kannattavin remontti hinnallisesti.

Sukitusta ja pinnoitusta on kehuttu nopeiksi ja vaivattomaksi, jopa edulliseksi perinteiseen viemäriremonttiin verrattuna. Kyllä, sitä se on. Mutta onko esim. taloyhtiö ajatellut asian loppuun? Mikä on luvattu kesto pinnoitukselle? Jos samalla uusitaan vesijohdot ja pinnoitus kestää sen 15- 20 vuotta, vesijohdoilla on vielä elinkaarta jäljellä noin 30 vuotta. Tuleeko tässä taloyhtiön kipukynnys vastaan kun viemärit pitäisi uusia uudestaan ja nyt jouduttaisiin repimään rakenteet auki.

Tällä hetkellä lopullinen hinta ei jäisi perinteisen putkiremontin hinnasta kauas. Koska nyt jo pinnoitus ja vesijohtojen uusiminen maksaa lähes saman mitä perinteisellä menetelmällä tehty saneeraus, mutta huom. tässä on verrattu keskihintoja ja jokainen kohde on omanlaisensa. Ja jos lähdetään miettimään pinnoituksen tai sukituksen jälkeen viemäreiden uusimista, on remontti tullut kalliimmaksi.

Tosin menetelmät kehittyvät aikojen saatossa, samoin materiaalien kesto. Ehkäpä ne hinnatkin laskee. Mutta tässä on oikein miettimisen paikka kaikille kenelle on taloyhtiöissä remonttia tarjottu. Osakkaat, hallitus ja isännöitsijät, asioista selvää ottaminen ei maksa mitään, virheen tekeminen taas maksaa tulevaisuudessa paljon.

Jani Nupponen

Kirjoittaja on kohta 20 vuotta LVI-alaa nähnyt ja alalla työskennellyt tekijä. Harrastuksiin kuuluu muun muuassa kalastus/eräily ja valokuvaus. Pienempi kalastusseura tekee retkistä unohtumattomia.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje