Keväällä alkaa se ehkä kiireisin aika isännöitsijöillä ja kirjanpitäjillä. Taloyhtiöiden kirjanpito pitää saada valmiiksi ja yhtiökokoukset valmisteltua.
Mitenkä osakkaat valmistautuvat tähän rumbaan? Mennäänkö sillä samalla kaavalla jolla on aina menty, ilmeisesti.
Koska näin on toimittu jo kymmeniä vuosia, käydään paperit pikaisesti läpi eikä ehdotella turhia.
Moni isännöitsijä vakuuttelee osakkaille, että ei remontteja vielä tarvitse tehdä, kyllä me pärjäämme. Kaikki on kunnossa. Näissä asioissa hallituksen ja osakkaiden kannattaisi turvautua ulkopuoliseen konsultointiin.
Tämä onkin hallituksien ongelma, kaikilla ei ole sitä tarvittavaa tietoa mitä pitäisi tehdä remonttien suhteen. Näin sitä uskotaan isännöitsijän sanaa.
Vaikkakin meidän korjausvelka kasvaa vuosi vuodelta ja niiden kulut/palkat eivät tule pienenemään tulevaisuudessa. Ellei sitten oteta halpoja puolalaisia putkimiehiä töihin, tässäkin voi piillä omat vaaransa.
Tämä on meillä edelleen iso ongelma 60-luvun taloissa, joissa on remontit tekemättä. Todellisuudessa meidän pitäisi jo remontoida 70 – 80 -luvun taloja. Joten olemme jäljessä tässä remonttibuumissa reilun kymmenen vuotta.
Mikä se pahin skenaario voi olla kun ne kiireet alkaa? Meillä kun on osaavia suunnittelijoita, urakoitsijoita ja valvojia. Yksinkertainen vastaus, hinnat tulee nousemaan urakoiden osalta ja työmaalla työtätekevistä on pulaa.
Tässä on havaittavissa vähän samoja vivahteita siitä, miten asiat olivat ennen 90-lukua, urakkahinnat olivat korkeahkot ja tekijöistä oli pulaa. Mutta tämä jokaisen muistama lama vei kiireet kertaheitolla pois. Osittain nyt on uutisoitu ja puhuttu, että kaikille ei riitä töitä tällä saralla, koska yksinkertaisesti liian vähän kohteita aloitetaan vuodessa.
Nämä taloyhtiöt voisivat hyvin pyörittää tasaista talouden kasvua remonteillaan. Olisihan tästä hyötyä myös osakkaille pienenä arvonnousuna omaisuudessa ja miksei isännöitsijän olisi helpompaa luotsata tervettä ja turvallista taloyhtiötä eteenpäin. Tämä olisi monen ihmisen etu.
Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään