Mikä on nykyisten isojen kauppakeskusten tulevaisuus, saadaanko me niistä energiatehokkaita?
Otetan pari esimerkkiä eri kylmäaineilla toimivaa kiinteistöä, kalanjalostuslaitokset, jäähallit ja teurastamot on pääsääntöisesti ammoniakilla toimivia. Ammoniakki on myrkyllinen, tarvitsee suuret putkistot, iskutilavuusvirta on suuri ja se ei käy pieneen laitokseen. Eikä näillä toimivia laitoksia suosita kappakeskusten kaupankylmän jäähdytyksessä juurikin näiden edellä mainittujen asioiden johdosta.
Vaikkakin prosessista saataisi lauhdelämpöä talteen käyttöveden lämmitykseen, tämä tietysti riippuu kuormasta. Yleensä jäähallien sesonkia ovat illat ja viikonloput, joten osa hyödystä joudutaan ajamaan lauhduttimella ulos taivaan tuuliin. Teurastamot ja kalanjalostuslaitokset ovat hivenen paremmassa asemassa, päivän aikana tarvitaan prosessissa lämmintä vettä, joten hyöty on huomattavasti korkempi.
Hiilidioksidin edut ovat huomattavasti paremmat. Se on myrkytön ja niin sanottua jätettä, jota tulee esimerkiksi vedyn tai alkoholin valmistusprosessissa. Eli luonnonkaasu, jota on myös ilmassa.
Jäähdytyksessä käytetty hiilidioksidi on talteenotettu erilaisista kemiallisista prosesseista. Laitteisto toimii pienemmällä putkistolla ja iskutilavuusvirta on pienempi kuin ammoniakilla. Kauppakeskuksen kaupankylmän jäähdytyksessä juuri hiilidioksidia on alettu suosimaan näiden edellä mainittujen asioiden takia.
Muihin kylmäaineisiin verrattuna hiilidioksidijärjestelmä on puolitoista kertaa kalliimpi kun perinteiset. Mutta hintaero saadaan kurottua takaisin prossessista otettavan lauhdelämmön myötä, sekä säästetyllä sähköllä. Käyttettäessä hiilidioksidia veden lämmittämiseen kesällä ja talvella tuloilman esilämmitykseen ja lämmitykseen, syntyy säästöä. Eli tässä on hyvä esimerkki kiinteistön energiatehokkuudesta ja puhtaamman energian puolesta. Vielä kun muistaisimme lisätä sinne kiinteistön isolle katolle aurinkopaneeleita, minne niitä mahtuu yleensä riittävästi, saisimme katettua kiinteistön käyttämää ostosähkön osuutta pienemmäksi.
Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään