Kallista on! – Energiansäästövinkit taloyhtiöille ja kotitalouksille

Energian kallistuminen, yleinen inflaatio ja korkojen nousu tuntuvat omistusasujan kukkarossa. Asumiskustannuksista säästäminen ei ole aivan helppoa, mutta mahdotonta se ei ole. Ensimmäinen huomioitava asia on, mitkä kulut ovat osakkaan itsensä päätäntävallassa, mitkä taas taloyhtiön. Mikäli mahdolliset säästötoimenpiteet ovat taloyhtiön vastuulla, osakkaan kannattaa ottaa yhteyttä taloyhtiön hallitukseen ja olla aktiivinen yhtiökokouksissa.

Viisasta energian käyttöä ja parempaa energiatehokkuutta

Noin kaksi kolmasosaa rakennuksissa käytetystä energiasta kuluu lämmitykseen. Helppo tapa säästää energiaa on laskea huoneenlämpöä, huomioiden tietenkin asukkaiden tarpeet. Sen voi tehdä esimerkiksi puoli astetta kerrallaan, jolloin pudotus ei tunnu kerralla liialta. Yhden asteen pudotus tekee noin viiden prosentin säästön kustannuksissa. Myös kylpyhuoneen lattialämmitystä voi säätää alaspäin. Huoneistojen lisäksi lämpötilaa voi laskea rappukäytävässä ja yhteisissä tiloissa.

Merkittävimmät säästöt syntyvät energiankulutuksen optimoinnilla. Lämmitystekniikan ja muun talotekniikan perussäätöjen kuntoon laittamisella voi saada jopa 10–15 prosentin energiasäästön aikaiseksi.

Energiatehokkuutta voi parantaa tarkistamalla ja tarvittaessa korjaamalla ikkunoiden tiivisteet. Pidemmällä aikavälillä on viisasta parantaa rakennuksen energiatehokkuutta aina korjausten ja perusparannusten yhteydessä. Isompia parannus- ja korjaushankkeita ei enää täksi talveksi ehdi toteuttaa, mutta tuleviin talviin varautuminen on syytä aloittaa ajoissa.

Sähköstä voi säästää monella tavalla

Sähkön kulutus kannattaa minimoida ja ajoittaa oikein. Laitteet kuluttavat energiaa myös virransäästötilassa, samoin pistokkeisiin jääneet käyttämättömät laturit. Valaistuksessa kannattaa suosia led-valoja. Sähkösauna on tunnettu energiasyöppö.

Mikäli huoneistossa on käytössä pörssisähkö, kodinkoneet on hyvä ajoittaa sähkön kulutuksen kannalta hiljaisille tunneille, kunhan siitä ei aiheudu häiriötä muille asukkaille. Fingridin sovelluksesta on helppoa seurata sähkön hintaa reaaliajassa. Lisäksi markkinoilta löytyy älykkäitä laitteita, joilla sähkönkulutusta voi optimoida.

Myös vedenkäyttö kuluttaa energiaa. Kannattaa olla tarkkana siinä, kuinka pitkään viihtyy suihkussa ja pitää veden lämpötila maltillisena. Mikäli asunnoissa on huoneistokohtaiset mittarit vedenkulutukselle, vedestä laskutetaan kulutuksen mukaan.

Tunne taloyhtiösi ja oma budjettisi

Säästötalkoissa on olennaista tietää, mihin rahaa todella kuluu. Taloyhtiön menojen läpikäyminen ja energian kulutusseuranta auttavat punnitsemaan olemassa olevia vaihtoehtoja. Tärkeimmistä menoista ei pidä säästää vaikeinakaan aikoina: esimerkiksi lumen ja jään poistamista katolta tai pihan hiekoitusta ei tule jättää tekemättä. Tiukka taloudellinen tilanne ei poista taloyhtiön hallituksen vastuuta huolehtia siitä, että turvallisuuteen liittyvät velvoitteet ovat kunnossa.

Samoin kotitalouden omien tulojen ja menojen seuraaminen kuukauden tai kahden ajan voi paljastaa yllättäviä menoeriä. Kestotilaukset kuten lehdet ja suoratoistopalvelut ja heräteostokset voivat viedä odottamattoman ison osan kuukausittaisesta budjetista.

Janne Salakka

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistöliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö. Hän työskentelee edunvalvonnan ja vaikuttamisen parissa. Koulutukseltaan Salakka on valtiotieteiden maisteri.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje