Joko me sittenkin valitsimme väärän suunnan?

Marraskuun alussa Suomen sähköjärjestelmä kävi kriittisillä rajoilla ja sähkö oli loppua. Siis mitä, eihän meillä ollut edes pakkasia silloin!

Kuten ehkä tiedämme, Suomen jokaista kiinteistöä ei kannata valjastaa maalämmölle. Eikä niitä saa, tuorein linjaus on KHO:2015:150 päätös. On niitä muitakin tekijöitä mitkä maalämmön saantia voi rajoittaa, ei pelkästään pohjavesialue.

Joten olisi siis mietittävä myös hybridilämmitysjärjestelmiä. Esimerkiksi:

  • kaukolämpö + LTO
  • vesi- ilmalämpöpumppu + öljy / maakaasu
  • pelletti
  • hake
  • tyhjiöputkikeräin
  • yms.

Eli vaihtoehtoja kyllä löytyy, mutta jos Suomen lämmitystä ajetaan porareiän ympärille, mitä viimeaikaiset uutiset ovat kertoneet – isot kiinteistöt kun ovat vaihtaneen kaukolämmöstä maalämpöön.

Tulemme pakkasilla tarvitsemaan enemmän ja enemmän sähköä ja oma tuotanto ei riitä tätä kattamaan. Näitä eri lämmitysmuotoja pitäisi osata hyödyntää tasapuolisesti. Kun otetaan vielä huomioon rakentamista koskevat asetukset, jotka uudistuvat 2018 mennessä, niin tämä vielä ehkä lietsoo lisää lämmitysjärjestelmän valintaa.

Ei se onni ja autuus ole lisätä eristysvahvuutta, tästä voi vielä tulla lisää korjausvelkaa markkinoille tulevaisuudessa. Jotenkin tuntuu energiapolitiikan olevan hakoteillä.

Lähienergialiitto on antanut suosituksia lähes nollaenergiarakentamisen valmisteluun, mutta huomioidaanko nämä ministeriössä? Ensimmäiset passiivitason puurakenteiset asuinkerrostalot rakentuvat Helsinkiin, eli näissä hyödynnetään katoille asennettavia aurinkosähköpaneeleita.

Myös vanhasta rakennuksesta voidaan tehdä energiatehokas. Mehän emme tiedä koska sähkönhinta kääntyy nousuun, varoituksia on jo ilmoilla.

Joten nyt taloyhtiöiden, hallitusten ja isännöitsijöiden olisi harkittava, mitkä olisivat parhaimpia vaihtoehtoja saneerauksen osalta.

Jani Nupponen

Kirjoittaja on kohta 20 vuotta LVI-alaa nähnyt ja alalla työskennellyt tekijä. Harrastuksiin kuuluu muun muuassa kalastus/eräily ja valokuvaus. Pienempi kalastusseura tekee retkistä unohtumattomia.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje