Isännöitsijän kesäloma

Keskikesän juhla lähestyy ja samalla myös lomakausi. Aina välillä tulee esille keskustelua siitä, miten isännöintitehtävät on järjestetty isännöitsijän ollessa kesälomalla – etenkin silloin kun samaan aikaan on kesken suuri korjaushanke.

Kesäloman sijaisuus hoituu isännöinnissä hyvin eri tavalla, riippuen siitä, millä tavalla isännöinti on järjestetty. Isännöintiyrityksen koolla on väliä – suuremmassa yrityksessä varamiesjärjestelmä on aina helpommin järjestettävissä pieneen yritykseen verrattuna. Pienessä isännöintiyrityksessä tilanne voi olla sellainen, että isännöintiyrittäjä ei välttämättä pysty pitämään vuosilomaansa yhdessä jaksossa. Jotta palvelukatkoksia ei tule, ammattiylpeä pienyrittäjä joutuu jakamaan lomansa pieniin pätkiin. Tyypillistä on sekin, että pienyrittäjä lomailee hoitaen kännykällä ja sähköpostiseurannalla isännöintitehtäviään koko loman ajan.

Isännöinnin työ rytmittyy nykyisin hieman eri tavalla kuin ennen. Aiemmin kesäaika saattoi olla kevään kokoussuman jälkeen jo kiireettömämpää, mutta tänä päivänä kiinteistöjen korjaushankkeet pitävät isännöinnin kiireisenä läpi kesän. Myös taloyhtiöiden murretut tilikaudet ovat muuttaneet hallintotyön jaksotusta. Tilinpäätöskaudella iltatöiden osuus kasvaa ja viikottaiset tuntimäärät saattavat nousta korkeiksi. Alalla myös kova kilpailu on johtanut siihen, että taloyhtiöiden määrä per isännöitsijä joudutaan kannattavuussyistä pitämään korkealla.

Isännöintialalla tuleekin aika ajoin vastaan työuupumuksen alle sortuneita isännöitsijöitä. Väsymys ja loppuunpalaminen on isännöitsijälle itselleen kova paikka, mutta se koituu lopulta myös asiakkaan vahingoksi. Tekemättömien töiden ja laiminlyöntien suma voi paljastua vasta pitkän ajan kuluttua.

Fakta on tietysti se, että isännöitsijäkin tarvitsee kunnollisen vuosiloman. Taloyhtiöt puolestaan tarvitsevat levänneen ja akkunsa ladanneen isännöitsijän.

Taloyhtiön hallituksen kannattaa selvittää loma-aikojen järjestelyitä isännöinnin kanssa etenkin silloin kun vastassa on laajoja korjaushankkeita. Jos kyseessä on ns. yhden henkilön yritys, lomajärjestelyiden merkitys vielä korostuu.

Huoletonta lomakautta kaikille !

Jorma Juhani Koutonen

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja, jonka koko työura on tähän saakka kulunut kiinteistöalan poikkitieteellisten ja –taiteellisten kysymysten parissa. Siviilissä mies viihtyy perheen sekä kirjallisuus- ja musiikkiharrastuksen lumoissa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje