Isännöitsijä, taloyhtiön paras kaveri

Osaava, hyvähermoinen, yhteistyökykyinen, oma-aloitteinen, ystävällinen, helposti tavoitettava, rakennusalan ammattilainen, kielitaitoinen, aktiivinen, tiedotustaitoinen, kirjanpidon mestari, lääkäri, sosiaalineuvoja, järjestyksenvalvoja, taikuri ja vaikkapa vielä ennustajakin.

Taloyhtiöiden osakkaat ja asukkaat asettavat suuria odotuksia isännöitsijälle. Jokaisella meistä on varmasti ainakin aavistuksen verran toisistaan eriävä näkemys hyvästä isännöitsijästä, kuten kaikkien muidenkin ammattikuntien edustajista. Useimmiten me kuitenkin tahdomme/odotamme/ajattelemme, että meidän taloyhtiötämme palvelee yksi tuhattaituri eli meidän oma isännöitsijämme.

Harvoin tulee ajatelleeksi, miten tärkeää tiimityö on myös isännöinnissä. Kirjanpitäjät, kiinteistösihteerit, tekniset isännöitsijät ja lakineuvontaa antavat tahot tukevat varsinaista henkilöisännöitsijää työtaakkansa alla. Ammattitaitoinen isännöitsijä osaa delegoida tehtäviään ympärillään oleville toimiston muille työntekijöille.

Taloyhtiön isännöinnin valitsee aina hallitus. Asunto-osakeyhtiölaki ei tunne tässä asiassa minkäänlaisia vaihtoehtoja. Yhtiökokousväellä ei ole mahdollisuutta valita tai vaikkapa erottaa isännöitsijää.

Hallituksen jäsenet voivat joutua toisinaan harmilliseen tilanteeseen isännöitsijän yllättäen vaihtaessa työpaikkaa. Isännöintiyritys esittää uutta henkilöä tilalle, mutta onko hän samanlainen kuin edellinen? Ei varmasti, ellei kyseessä ole klooni. Ihmiset ovat erilaisia, ja yhteistyön opettelu voi alkaa taas alusta. Karmeaa on tilanteen toistuessa joskus jopa kolmekin kertaa vuodessa.

Hyvän isännöitsijän saadessaan taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan kannattaa ostaa välittömästi jalkaraudat ja kahlita isännöitsijäpoloinen seinään kiinni (kuvainnollisesti). Osaavalla ammattitaidollaan taloyhtiön paras kaveri voi tuoda melkoisia säästöjä osakkaille. Kannattaa kuunnella ja arvostaa kuulemaansa, kun isännöitsijä kertoo mielipiteitään kokemuksen syvällä rintaäänellä. Niistä voi oppia paljon.

Lopuksi toivotan ihan valtavan upeaa loppukesää ja sen jälkeen alkavaa työntäyteistä syksyä kaikille Suomen asunto-osakeyhtiöille, niiden hallituksille ja parhaimmille kavereille, isännöitsijöille!   

Mika Artesola

Kirjoittaja on turkulainen, asunto-osakeyhtiöiden mielenkiintoiseen maailmaan vaihtelevasti vuosien varrella uppoutunut ukonkäppänä (omien sanojensa mukaan). Hän kuuluu Suomen Kiinteistöliiton asoy-toimikuntaan ja johtaa puhetta Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen asoy-toimikunnassa. Ajan hampaan purressa Mika on ehtinyt olla mukana yli kymmenen taloyhtiön hallituksessa ja jo toistakymmentä vuotta myös Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen hallituksessa. Omien sanojensa mukaan Mika on jääräpää joka ihailee tiedonhaluisia, yhteistyökykyisiä ja kuuntelutaitoisia ihmisiä.
”Tieto on valtaa ja tiedon kätkeminen vallan väärinkäyttöä.”

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje