Ilmastotalkoot ja taloyhtiöstrategia OSA II

Energiankäytön tehostaminen osana ilmastotalkoita on yksi suurimmista yksittäisten taloyhtiöiden haasteista. Kun katsotaan isoa kuvaa, nähdään, että muuttoaalto kaupunkeihin jatkuu ja ilmastotalkoot vaikuttavat myös kaavoitukseen. Tiivistämisen tarve jatkuu ja tämä asettaa paineita rakennetun ympäristön täydennysrakentamiselle. Samalla se on suuri mahdollisuus taloyhtiöille, joiden tulee löytää ratkaisuja korjausvelkojen rahoittamiseksi. Tiivistämisen edellytykset ovat suurimmat radanvarrella, mutta myös muilla alueilla voi olla mahdollisuuksia lisätuottoihin rakennusoikeuden myynnillä.

Autoilun murros

Autoilun verotus kasvaa koko ajan ja trendi on, että verotuksessa painopiste on yhä enemmän nimenomaan päästöissä. Panostukset julkiseen liikenteeseen ja erityisesti raideliikenteeseen vaikuttavat asukkaiden haluun ja tarpeeseen hankkia oma auto. Yhteiskäyttöautot, Uber ja muut jakamistalouteen perustuvat ratkaisut vähentävät omistusautojen tarvetta tietyillä alueilla ja muuttavat osakkaiden odotuksia taloyhtiötä kohtaan. Sähköautojen lisääntyminen edellyttää autojen latauspaikkoja ja sähkön riittävyyden varmistamista. Logistiikan muuttuessa yhä useampi saattaa harkita ostamisen siirtämistä verkkoon, jolloin syntyy tarvetta saada tuotteet toimitettua kotiovelle. Tällä hetkellä autopaikat ovat monessa yhtiössä hyvin arvokkaita, mutta niistä perittävät maksut aivan liian alhaisia. Parkkipaikan rakennusoikeudesta saatava arvo voi olla miljoonien arvoinen. Jos autopaikoista perittäisiin käypä arvo, autottomat osakkaat eivät turhaan sponsoroisi autoilevia osakkaita.

Palvelut osana työkalupakkia

Taloyhtiöiden tulee myös suunnitella laajemmin mihin taloyhtiö investoi, mitä jätetään osakkaiden vastuulle ja mitä ostetaan palveluna. Tämä kaikki tulisi miettiä tavoitteellisesti. Jos tavoitteena on energiatehokkuuden ja kiertotalouden kasvattaminen, voidaan yhä enemmän siirtyä esim. siihen, että energian tai jätteenkäsittelyn käytöstä veloitetaan. Maalämpöä ja erilaisia energiatehokkuusratkaisuja voi nykyään toteuttaa palveluna, hissihankintakin voidaan tehdä palvelusopimuksena.

Ilmastotalkoot tulevat vaikuttamaan taloyhtiöihin monella tapaa. Suomalaiset, ja erityisesti nuoret, ovat heränneet ilmastoasioissa. Paineet eivät jatkossa tule ainoastaan ulkopuolelta, vaan osakkaat tulevat vaatimaan yhä enemmän ilmastoon liittyviä toimenpiteitä taloyhtiöltä. Taloyhtiöstrategioiden laatimisesta tulee siis entistäkin mielenkiintoisempaa.

 

 

 

Kim Karves

Kirjoittaja on Sweco Taloyhtiöpalveluiden yksikön johtaja. Hän tarkastelee kiinteistön kehittämistä kokonaisuutena ja pitkällä tähtäimellä tavoitteenaan tuoda perusteltuja ratkaisuja kiinteistön ylläpitoon ja korjaamiseen. Hän pyrkii blogeissaan esittämään ajatuksia, joiden avulla kiinteistöjen omistajat ja käyttäjät saavat parempia kokemuksia. Vapaa-ajallaan hän harrastaa melontaa, juoksua sekä ruoanlaittoa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje