Ilmastotalkoot ja taloyhtiöstrategia OSA I

Yhä useampi taloyhtiö on taloyhtiöiden hallituksen ja isännöitsijän johdolla laatinut itselleen taloyhtiöstrategian. Niiden avulla taloyhtiö saa luotua pidemmän aikavälin suunnitelman, jonka luomiseen taloyhtiön osakkaat ovat osallistuneet vähintään osakaskyselyn kautta. Strategia pitää sisällään tulevat korjaukset ja niiden rahoituksen sekä mahdollisesti myös palvelut, joita taloyhtiö käyttää.

Paineet taloyhtiöstrategian tavoitteellisuuden ja sisällön kehittämiseksi ovat kasvamassa. Ilmastotalkoot vaikuttavat taloyhtiöihin monella tapaa Suomen pyrkiessä hiilidioksidineutraaliksi.

Hiilineutraali Suomi edellyttää energiaverotuksen nostamista tavalla tai toisella, koska pelkästään uusiutuvaan energiaan siirtyminen ei riitä. Jo pidempään jatkunut kasvutrendi kiinteistöverojen ja energiakustannusten osalta tullee jatkumaan.

Energiatehostamisessa suuri paine

Energian kulutusta on saatava pienennettyä ja säästöpotentiaalia on paljon jokaisessa taloyhtiössä. Suomen luopuessa hiilivoimasta, energiantuotanto tulee muuttumaan rajusti monissa suurissa kaupungeissa. Tämä vaikuttaa kaikkein eniten lämmitykseen. Tällä hetkellä suuri osa taloyhtiöistä lämmitetään kaukolämmöllä, jonka lämpö perustuu hiilivoimaan. Moni on jo nyt alkanut vähentää lämpöhukkaa asentamalla paremmat ikkunat, lisäämällä lämpöeristystä tai asentamalla lämmöntalteenottojärjestelmän. Jotkut ovat jo siirtyneet maalämpöön. Samaan aikaan suuri osa on kuitenkin jättänyt nämä tekemättä peruskorjausten yhteydessä. Tulevaisuudessa yhä useampi yhtiö tulee itse tuottamaan sähköä ja lämpöä. Taloyhtiöstrategioissa tulisi – paitsi ilmastollisista syistä, myös taloudellisista syistä – tehdä yhä enemmän pitkän tähtäimen suunnittelua energiatehokkuuden osalta.

Seuraavassa blogissa otan esille myös kaavoituksen, autoilun murroksen ja palveluiden merkityksen osana taloyhtiöstrategiaa.

 

Kim Karves

Kirjoittaja on Sweco Taloyhtiöpalveluiden yksikön johtaja. Hän tarkastelee kiinteistön kehittämistä kokonaisuutena ja pitkällä tähtäimellä tavoitteenaan tuoda perusteltuja ratkaisuja kiinteistön ylläpitoon ja korjaamiseen. Hän pyrkii blogeissaan esittämään ajatuksia, joiden avulla kiinteistöjen omistajat ja käyttäjät saavat parempia kokemuksia. Vapaa-ajallaan hän harrastaa melontaa, juoksua sekä ruoanlaittoa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje