Huoneistotietojärjestelmä on taloyhtiöiden etu

Isännöintiliiton ja Finanssiala ry:n toimitusjohtajat olivat mielipidekirjoituksessaan (HS 1.12.2022) huolissaan huoneistotietojärjestelmän aikatauluista ja vaativat sen palauttamista valmisteluun.

 
Huoneistotietojärjestelmä on erittäin merkittävä uudistus suomalaisen taloyhtiöasumisen ja asuntokaupan tulevaisuuden kannalta, eikä sitä tule viivästyttää.
 
Maanmittauslaitoksen ylläpitämä rekisterihanke on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa vuoden 2023 loppuun mennessä taloyhtiöiden osakeluettelot on siirrettävä rekisteriin. Jatkokehityshanke kestää vuoden 2026 loppuun saakka.
 
Mielipidekirjoituksessa valiteltiin rekisterihankkeen teknisen valmistelun hitautta. Tämä on ilmeisesti estänyt isännöintialaa kehittämästä omia järjestelmiään siten, että osakeluettelojen siirrossa ei olisi tullut kiire, kuten nyt uhkaa tulla. Näin voikin olla, mutta kireä aikataulu ensimmäisessä vaiheessa ei voi olla perusteena sille, että myös jatkokehityshanke tulisi haudata.
 
Kokonaisuudessaan huoneistotietojärjestelmä tulee keskeisesti uudistamaan rakenteita, rooleja ja liiketoimintamalleja taloyhtiökentällä. Pelkästään osakeluettelojen siirto sähköiseen rekisteriin on todella iso muutos ja merkittävästi helpottaa osakehuoneistojen kauppaa. Vähemmälle huomiolle on jäänyt jatkokehittämishanke, jossa luodaan standardoidut mallit taloyhtiöiden kaikkien hallinnollisten tietojen välittämiseen koneluettavassa muodossa eri järjestelmien välillä.
 
Tällä hetkellä taloyhtiöiden tietoja välitetään lähinnä isännöitsijäntodistuksissa, joiden myynti on merkittävää liiketoimintaa isännöintiyrityksille. Mikäli huoneistotietojärjestelmän jatkokehittämishankkeessa onnistutaan luomaan vakioidut käytännöt esimerkiksi osakkaiden lainaosuuksiin, taloyhtiöiden korjaushistoriaan sekä kunnossapitosuunnitelmiin liittyvän tiedon esittämiselle ja kirjaamiselle viranomaisen ylläpitämään sähköiseen rekisteriin, ei isännöitsijäntodistuksen laatimiseen jatkossa tarvita enää isännöitsijätoimistoa. Näin huoneistotietojärjestelmä potentiaalisesti muuttaa taloyhtiöiden tarpeita hankkia isännöintipalvelua ostopalveluna, ainakaan nykyisessä muodossa tai laajuudessa.
 
Huoneistotietojärjestelmään kohdistuvassa kritiikissä onkin pidettävä mielessä erilaisten kriitikkotahojen omat intressit. Erityisesti isännöintialan nykyiset liiketoimintamallit ovat uhattuina. Isännöintialan kannattaa kuitenkin ottaa tuleva muutos mahdollisuutena kehittää isännöintipalvelun arvontuottoa ja asiakashyötyjä, joissa olisi nykyisellään aika paljon parannettavaa.
 
Huoneistotietojärjestelmän jatkokehittämishanketta ei tule viivästyttää tai palauttaa valmisteluun. Sen kehittämistyö viranomaisten toimesta on vasta alussa ja aikaikkuna vuoden 2026 loppuun saakka on riittävän väljä.
 
Taloyhtiöiden näkökulmasta asia on selvä: huoneistotietojärjestelmä on taloyhtiöiden ja niissä asuvien 2,7 miljoonan suomalaisen etu.

Kimmo Karvinen

Kirjoittaja on yrittäjä, joka toiminut kiinteistöalan kehittämisen parissa jo vuodesta 2004 saakka. Hänen ammattillinen missionsa on löytää ratkaisuja asunto-osakeyhtiökentän kroonisiin haasteisiin. Yhteistyössä järjestöjen, isännöintiyritysten ja taloyhtiöiden kanssa Kimmo on kehittänyt mm. isännöintitoimialan ja isännöintiyritysten asiakaskokemusta sekä taloyhtiöiden osakaslähtöisiä strategisen johtamisen malleja. Vuosina 2005-2017 hän on vastannut koko isännöintitoimialan asiakastyytyväisyystutkimuksista. Nykyään Kimmo kehittää yrityksensä Good House Oy:n kautta taloyhtiöiden alueellisen energiatehokkuusyhteistyön konseptia (Taloyhtiöklubi).

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje