Hovimestari on syyllinen

Brittiläisissä TV-sarjoissa saamme seurata kahden kerroksen väen elämää herraskartanoissa ja kaupunkipalatseissa. Kumpikin yhteiskuntaluokka suorittaa rooliaan annetuissa kuliseissa. Ryhmien välissä tasapainoa ylläpitää vähäeleisen arvokas hovimestari.

Taloyhtiössä isännöitsijä on kuin hovimestari – palveluskunnan esimies.

Isännöitsijä huolehtii, että talonväen tarpeet tulevat täytetyiksi, ilman, että oikeastaan tulee lainkaan huomatuksi. Isännöinnin ydintä on järjestää ja tilata erilaisia palveluja taloyhtiöille. Esimerkiksi tänä keväänä olen järjestänyt asiakkailleni kotihoidon parkkipaikkojen rakentamisen, pysäköintiruutujen uudelleen maalauksen, salaojien puhdistusta ja kunnostamista, ilmanvaihtokohteiden huoltoja ja vaihtoja, leikkipaikkojen turvatarkastuksia, takkahormien nuohouksia, porrashuoneiden peruspesuja, parvekelasien pesuja, yleisten tilojen ikkunoiden pesuja, kattoluukun kiinnityksen korjaamisen, nurmikoiden ja pensaiden leikkaamisia, pihan kasvien uusimisia, kosteuskartoituksia, linjasaneerauksen toteutuksia ja suunnitteluja, asfalttien paikkauksia, paloilmaisimien paristojen vaihtoja, ilmanvaihtolaitteiden suodatinten vaihtoja, julkisivurappausten kuntotutkimuksia ja korjauksia, ovien lukkojen uudelleen sarjoituksia, maksurästien perintää, käyttötarvikkeiden hankinnat (kasteluletkut, kottikärryt, lapiot, haravat, tikapuut, mankelit, roska-astiat…), tilintarkastuksia, porrashuoneiden kunnostuksen, pihatalkoot, pihavalaistuksen rakentamisen, kellarikomeroiden uudelleen järjestämisen, käyttämättömien polkupyörien hävittämisen, puiden kaatamisen, sisäilmatutkimuksen, yhtiöjärjestyksen uusimisen, järjestyssääntöjen laatimisen, asukaskyselyjen toteuttamisen, taloyhtiön strategian laatimisen, valaistusten muuntamisia ledeillä toimiviksi, sähköautojen latausmahdollisuuksien selvittämisiä, energiakulutuksen poikkeusten selvittämisiä, pihakalusteiden uusimisia…

Tarvittavien asioiden toteuttamiseksi on tehty kyselyjä, tarvekartoituksia, katselmuksia, kuntotutkimuksia, työselityksiä, tarjouspyyntöasiakirjoja, sopimuksia yms. On käyty neuvotteluja ja kiinteistökierroksia. On selvitetty materiaaleja ja menetelmiä, lainsäädäntöä ja muita määräyksiä. Usein joudutaan sovittamaan yhteen ristiriitaisia toiveita ja resursseihin nähden kohtuuttomia odotuksia, jolloin lopputulos ei ehkä vastaa täsmälleen kenenkään toiveita.

Isännöinti on tiimityötä

Isännöitsijä ei tee kaikkea yksin, eikä osaisikaan, vaan hänellä on apunaan taloyhtiön hallituksen lisäksi yrityksen muu henkilökunta ja yhteistyökumppanit. Taloyhtiölle palveluja tuottavat esimerkiksi vastikevalvojat, kiinteistösihteerit, kirjanpitäjät, rakennuttamisen projektipäälliköt, suunnittelijat, urakoitsijat, kiinteistönhoitajat, siivoajat, työnjohtajat, asiakaspalvelijat, jätteiden kuljettajat, laitehuoltajat, asentajat, asianajajat – kaikkiaan kymmenet tai sadat erilaiset ammattiryhmät.

Isännöitsijän osaamista on hoitaa hankinnat taloyhtiön edun mukaisesti, ja löytää luotettavat kumppanit jokaiseen tarpeeseen. Kukin erikoisala on sen alan ammattilaisten vahvaa aluetta. Kumppanitkin joskus epäreilusti vertaavat isännöitsijän osaamisen tasoa omaansa omassa leipälajissaan huomaamatta, miten laajasta toiminnasta isännöitsijä vastaa.

Onnistuneessa tapauksessa kiitokset menevät yleensä työn suorittajalle, epäonnistuneessa moitteet usein kohdistuvat isännöitsijään. Isännöitsijän on tärkeätä huolehtia, että mahdollisissa epäonnistumisissa tai ristiriidoissa paineet eivät kohdistu hallitukseen, jonka jäsenet hoitavat tehtäväänsä vapaaehtoisina ammattilaisiin luottaen.

Palvelujen lopputulos näkyy asukkaille, isännöinti ei. Parhaassa tapauksessa asukkaan ei tarvitse muistaa edes taloyhtiön olemassaoloa, asiat kotitalossa vain itsekseen ovat kunnossa. Sellaiseen taikaan pystyvät parhaat hovimestarit ja – isännöitsijät.

Marja-Leena Sallinen

Kirjoittaja on Matinkylän Huollon isännöitsijä, joka tarkastelee taloyhtiöiden elämää inhimillisen vuorovaikutuksen näyttämönä. Harrastaa akrobatiaa sisältäviä liikuntalajeja ja vanhojen rojujen keräilyä.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje