Taloyhtiöiden korjaustarve on ainakin suurimmilla kaupunkialueilla kasvavaa lähivuosina. Tämän sanelee kiinteistökannan ikäjakauma. 1960- ja 70-lukujen kerrostalokiinteistöt tulevat viimeistään nyt suurimpien peruskorjausten eteen. Tulossa on myös 1980-luvun rivitaloyhtiöiden korjausruuhka.
Puhutaan paljon korjaushankkeisiin ennakolta varautumisesta. Kiinteistöliiton tuoreessa Korjausrakentamisbarometrissa noin 40 prosenttia taloyhtiön hallitusedustajista ilmoitti yhtiössään varauduttavan korjaushankkeisiin etukäteen varoja keräämällä. Käytettäviä varojenkeruun välineitä yhtiöissä ovat ennakkorahastointi ja asuintalovaraus.
Mielestäni kaikkein tärkeintä taloyhtiön pitkän ajan menestyksen kannalta on ”henkinen varautuminen” hyvään kiinteistönpitoon ja korjaustoimintaan. On yhdessä keskusteltu ja päätetty keskeiset periaatteet ja tavoitteet. Korjaamisen horisontti ulottuu esim. 20 vuotta eteenpäin. Peruskorjausten aikataulut ja suuruusluokat ymmärretään, kohtuullisella tarkkuudella. Eritoten raskaimmat remontit – putkistot, julkisivut ja muut mahdolliset kalliit korjaukset – osataan arvioida.
Kun tämän kaltainen varautuminen on toteutettu, ja siitä on myös laadittu dokumentaatiota, on hienosäätöä päättää, kerääkö yhtiö tai sen osakkaat sukanvarteen ja kuinka paljon. Pääasia, että asia tapahtuu suunnitelmallisesti.
Tiedän, että elävässä elämässä tämä ei ole näin helppoa. Mutta tähän suuntaan on mentävä, jotta taloyhtiöiden kehityskaaret olisivat nykyistä varmemmalla pohjalla. Ja hankkeiden rahoituksen suhteen pystytään kiinnittämään huomiota muihinkin asioihin kuin ennakkovarautumiseen. Myös esim. lisä- ja täydennysrakentamismahdollisuuksien selvittämiseen.
Jos taloyhtiö ja sen osakkaat ovat jo valmiiksi isoissa veloissa, etukäteen varautumisen tarve korostuu. Taloyhtiöiden velkakanta kasvaa tällä hetkellä noin 15 prosentin vuosivauhtia. Monien osakkaiden asunto- ja muut velat ovat jo äärirajoilla. Tämänkin takia on huipputärkeää, että taloyhtiöiden asiat on ammattimaisesti hoidettuja ja korjausvaihtoehtoja keretään pohtia. Muuten isot korjaushankkeet voivat liian monelta jäädä tekemättä.
Lisätietoa korjaushankkeiden kirjanpito- ja verotuskäsittelystä Kiinteistöliiton ohjeaineistossa ”Korjaushanke kirjanpidossa ja verotuksessa”, http://www.taloyhtio.net/attachements/2015-02-25T09-31-3913206.pdf (Kiinteistöliiton jäsenille). Kiinteistöliitto toteuttaa ensi syyskuun ja tammikuun välissä Turvallinen taloyhtiö –kiertueen. Siellä teknisten ja juridisten aiheiden lisäksi käsittelyssä ovat myös talous- ja vero- sekä vakuutusteemat.
Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään