Energiansäästö remonteissa ­- aarre joka on kaivettava esiin

Syyt remontin käynnistämiseksi ovat useimmiten asumisen tai tilojen käytön kannalta erittäin kriittisissä asioissa. Toistuvat putkivuodot, vesikattovuodot ja niiden aiheuttamat vesivahingot tai pelko parvekkeiden käyttökiellosta ajaa remonttia kiireellä eteenpäin. Energia-asiat näyttäytyvät näiden mörköjen rinnalla mitättömiltä. Energiansäästö on kuitenkin varmin tapa pienentää käyttökuluja pitkällä aikajänteellä. Suurten remonttien yhteydessä energiansäästöpotentiaali on selvitettävä ja siihen on paneuduttava, jotta vuosikymmeniksi tehty investointi saadaan tuottamaan optimaalisesti. Kultahiput lentävät jokeen vaskoolista, jos sillä vain raivolla lapioi. Tässä muutama asia, jotka vähintään kannattaa pysähtyä katsomaan huolellisemmin putkiremontin yhteydessä.

Ensimmäinen ja intuitiivisin asia on se, että kertaalleen tiloissa lämmitettyä poistoilmaa ei ole mitään tolkkua puhaltaa suoraan harakoille. Mieti voisiko esimerkiksi yleisiä tiloja, sauna- tai pesulaosastoa varustaa uudelleen tulo-poistoilmanvaihdolla, joka ottaa lämmön talteen. Vesikatolla olevien huippuimureidenkin varustaminen LTO:lla on usein taloudellisesti kannattavaa varsinkin korkeissa yli 4 kerroksisissa yhteiskanavapuhaltimilla varustetuissa taloissa. Bonuksena poistoilman lämmöntalteenotto nostaa rakennuksen uuteen energialuokkaan. Tälläkin on erittäin todennäköisesti pienentävä vaikutus kiinteistöveroihin ja vastaaviin kuluihin tulevaisuudessa. Poistoilmalämpöpumppu eli PILP-järjestelmä on mahdollista toteuttaa kaukolämmön tai muun lämmitysmuodon rinnalle. Maalämpöjärjestelmän kaverina poistoilman lämmöntalteenotto tuo pienellä lisäinvestoinnilla paremman hyötysuhteen eli lämpökertoimen.

Seuraava mielenkiinnon aihe putkiremonteissa pitäisi olla lämmönjakojärjestelmät. Vesikiertoinen lattialämmitys on mahdollista toteuttaa omalla verkostollaan, vaikka sellaista ei talossa aiemmin olisikaan. Mitä isompia lämmitettäviä märkätiloja on, sitä kannattavammaksi järjestelmään investointi putkiremontin yhteydessä muodostuu. Säästö voi olla jopa satasia vuodessa per märkätila. Elinkaari on useita vuosikymmeniä.

Kolmanneksi kannattaa selvittää mahtuuko tontillesi riittävästi maalämpökaivoja, jotta kiinteistön lämmitysenergiantarve saataisiin tyydytettyä. Nykyään porataan usein jo 300 metriin ja toimenpidelupia saa myös vuokratonteille. Taloyhtiöissä toteutetuille hankkeille takaisinmaksuajat ovat tyypillisesti 8-12 vuotta. Nykyisillä rahoituskoroilla ja sopivalla laina-ajalla investoinnin positiiviset vaikutukset näkyvät jo käyttöönottovuonna.  Lisäksi maaviileä on ylivertaisesti edullisin vaihtoehto viilennyksen toteuttamiseksi peruskorjaushankkeissa maalämmön kylkiäisenä.

Sanomattakin selvää on se, että edellä esitetyt investoinnit ovat aika suuria. Peruspaketillakin päästään vähän eteenpäin, kun tasapainotetaan ja säädetään lämmitysverkosto ja ilmanvaihto. Lämmitysverkoston säädöllä meidän asiakkaitamme on saavuttanut parhaillaan jopa yli 15 % säästön lämmönkulutuksessa.

Fiksu laittaa rahat poikimaan ja kartoittaa kaikki investointimahdollisuudet. Energiatehokkuus voi olla se kultahippu vaskoolissa tai jopa kultamunan muniva hanhi.

Panu Lallukka

Kirjoittaja on Karves Energia & Valvonta Oy:n liiketoimintajohtaja ja varatoimitusjohtaja. Karves Energia & Valvonta Oy on Sweco Asiantuntijapalvelut Oy:n tytäryhtiö. Työkseen Panu etsii korjattavaa ja kehitettävää rakennusten lisäksi rakentamisen prosesseista ja toimintatavoista. Erityisesti energiatehokkuuden yhdistäminen korjausrakentamiseen saa tämän diplomi-insinöörin innostumaan, mikä käy ilmi myös blogikirjoituksista. Firman bändin solisti käyttää vapaa-aikansa perhe-elämän lisäksi kuntourheiluun ja musiikin harrastamiseen.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje