Digitalisaation ydin on jatkuvassa muutoksessa

Digitaalisen maailman alkuräjähdys

Digitaalisen maailman alkuräjähdys ja sen vaikutus talouteen on ollut valtaisa. Alkuräjähdystä voitaneen verrata talouden neutronipommiin. Räjähdys säilyttää perinteiset työpaikat mutta tuhoaa tuottavuuden. Räjähdykset yleensä liittyvät sotiin, niin tämäkin räjähdys. Kysymyksessä on kybersota, jonka tavoitteena on taloudellisen vallan saavuttaminen maailman taloudessa.

Taistelu digimaailman vallasta on pysyvä prosessi

Perinteiset sodatkin ovat usein muuttuneet pysyviksi ja tähän ilmiöön liittyy myös digitaalisen maailman kehitys. Digitalisaatio optimoi ihmisen tekemän työn tarpeen kustannustehokkaasti, kaikissa olosuhteissa. Sodiltakin on ryhdytty vaatimaan kustannustehokkuutta ja miehistötappioiden minimointia. Digitalisaatioon liittyvä tekninen kehitys on sodankäynnin strategian kannalta keskeinen haaste. Järjestelmien jatkuva kehitys vaatii taloudellista pääomaa, mikä kytkee kehityksen vääjäämättä maailman talouteen. Kybersodan voittaminen edellyttää järjestelmiä, joilla myös taloudellista valtaa kyetään hallitsemaan. Taloudellisen vallan tuhoaminen vastapuolelta, kuuluu yhtenä osana sodankäynnin strategiaan. Keskeinen kysymys on: ”Kenelle tämä taloudellinen valta siirtyy?”

Tavoitteen määrittely ratkaisee strategian

Millä ehdoilla haluamme tavoitella taloudellista valtaa? Kansainvälinen kauppa, johon liittyy olennaisesti vientiteollisuus, on muuttunut osaksi sodankäynnin strategiaa. Energia on ollut maailmantalouden moottori perinteisesti, mihin kytkeytyy tiiviisti valtapolitiikka. Ei vaadi suurta pohdintaa kun huomaa, että uusiutuviin energiamuotoihin liittyy taloudellisen vallan muutos. Uusiutuviin energiamuotoihin liittyy olennaisesti sähkö ja sen myötä digitalisoituminen. Hajautuva digitalisoituminen liittyy tiiviisti uusiutuvien energiamuotojen kehitykseen. Hallitsematon digitalisoituminen altistaa järjestelmät ja niiden käyttäjät kybersodalle. Digimaailman valtias on se, joka hallitsee yksittäisiin tietoihin perustuvaa kokonaisuutta. Digitalisaatio on kokonaisuuksien hallintaa.

Digitaalisen tiedon omistus jakaa vallan

Liikenne- ja viestintäministeriössä on valmisteilla EU-lainsäädäntöhanke, jolla määritellään Suomenkin valtapolitiikka kansainvälisessä digitalisaatiossa. Katetaanko pöytä globaalin talousvallan käyttäjille vai niille, jotka Suomen taloutta rakentavat? Suomen vientiteollisuus on merkittävä työllistäjä, mutta sen vaikutusmahdollisuudet maailmantalouden visioon ovat vähäiset. EU-lainsäädäntöhankkeella emme ole luomassa maailmantalouden visiota, vaan EU:n ja Suomen visiota maailmantaloudessa.

Hallitusohjelma rakentuu digitalisaation varaan

Suomea on rakennettu suunnitelmatalouden varaan ja uusi tavoite on digitalisaatio. Kun tiedetään, että digitalisaatiossa ei ole mitään muuta pysyvää kuin muutos, voi ymmärtää näiden tavoitteiden vastakohdat. Suunnitelmatalouden rakenne ei mahdollista digitalisaation kehitystä. Digitalisaatio on visio ja digitalisoituminen strategia. Nopea muutos on pienen valtion suunnaton etu, jos sitä johdetaan hallitusti ennalta määriteltyyn tavoitteeseen. Suomessa tavoitteen saavuttamien on kiinni yksistään johtamisesta, ei tutkimustiedon puutteesta tai teknisestä osaamisesta.

Hallituksen työllistäminen perustuu yrittäjyyteen

Miten suunnitelmatalouden yrittäjät saadaan koulutettua jatkuvaan muutokseen? Asenteellisen muutoksen suuruuden voi ymmärtää, kun tiedetään, että yli 80 % yrittäjistä ei kykene hahmottamaan, mitä haasteita tai mahdollisuuksia digitalisaatio tuo heidän liiketoiminnalleen. Näiden tulevaisuuden yrittäjien tulisi kyetä kehittämään prosesseja, joihin digitalisaation onnistuminen ja tavoite perustuu. Mihin muodostuu yrittäjyyden valta ja vastuu digitalisaation visiossa? Tämäkin määräytyy Liikenne- ja viestintäministeriön EU-lainsäädäntöhankkeessa: kuka omistaa datan?

Liittykö tämä kirjoitus rakentamiseen?

Rakentamiseen liittyy kaikki mitä yhteiskunnan rakentaminen edellyttää. Yhteiskunnan rakentamiseen/kehittämiseen osallistuvat kaikki, yliopiston professorista maanviljelijään ja siltä väliltä. Näiden kaikkien rakentajien pitäisi tunnistaa oma asemansa tulevaisuuden digitalisaatiossa. Yrittäjyys on uuden hallituksen keskeinen teema. Tämän blogikirjoituksen perusteella yrittäjien, pitäisi kyetä yhdistämään oman liiketoiminnan haasteet digitalisaation kehityksessä. Samalla yrittäjän pitäisi oivaltaa, miten Liikenne- ja viestintäministeriön EU-lainsäädäntöhanke vaikuttaa hänen valtaansa tulevaisuuden digitalisaatiossa.

Lisätietoa tiedon avaamisesta

Lauri Ojala

Olen 58-vuotias pitkänlinjan energiasuunnittelija, joka on päätynyt taistelemaan ”tuulimyllyjä” vastaan. Maalaispoika, syntynyt pienviljelijä perheeseen, harrastanut koirien parissa niin kauan kuin muistaa. Energiapolitiikan popularisoija markkinaehtoisesti, loppukäyttäjän ehdoilla. Harrastan liikuntaa, lähinnä juoksemista ja kuntosaleja, puolimaraton 1.56. Motto: Pitää nähdä metsä puilta?

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje