Asunto-osakeyhtiöt paljon vartijoina

Näin yhtiökokousaikana on syytä listata keskeisiä taloyhtiöiden merkittävyyttä kuvaavia asioita. Yllättävän helposti unohdetaan se, miten isoista asioista on kyse.

  • Vuoden 2015 lopulla oli PRH:n rekisterissä 86 863 asunto-osakeyhtiötä. Määrä kasvaa koko ajan.
  • Taloyhtiöiden hallituksissa toimii varovaisen arvion mukaan vähintään 300 000 hallituksen jäsentä. Asukkaita asunto-osakeyhtiössä on noin 2,6 miljoonaa. Isännöintiyrityksiä on alalla noin 700.
  • Taloyhtiöiden kautta kulki vuonna 2014 noin 4,6 mrd. euron hoitokulupotti. Sen päälle tulee vielä noin 1,2 mrd. euron perusparannuspotti. Lukemat ovat kasvussa.
  • Taloyhtiöiden korjausrakentamisen määrä (vuosikorjaukset + peruskorjaukset) oli vuonna 2014 noin 2,3 mrd. euroa. Osakkaiden omat korjaukset olivat 830 meur.
  • Taloyhtiöiden ylläpito ja korjaustoiminta työllistävät arviolta 100 000 henkilötyövuoden verran vuositasolla. Siihen voidaan lisätä vielä osakkaiden teettämät korjaukset, jolloin saadaan noin 110 000 hengen vuosityömäärä.
  • Taloyhtiöiden kiinteistönpidon ja korjaamisen vaikutus verotuloihin on noin 1,5 mrd. euroa vuodessa (vuonna 2014). Osa tästä (runsaat 300 meur) menee kiinteistöveroina kunnille, loput valtiolle kaikkina muina veroina. Kiinteistönpitäminen ja korjaaminen aiheuttavat tietysti vielä lisäverotuottoja valtiolle kasvavana ansiotulo- ja yhtiöveron tuottoina.
  • Asumisen ja kiinteistönpitämisen verorasitusta on kasvatettu 2010-luvulla jyrkästi. Vuodesta 2009 kiinteistöverotuksen tuotto kasvoi 67 prosenttia vuoteen 2015. Vielä kireämpää linjaa on ollut tarjolla energiaverotuksen saralla: kasvuprosentit ovat siellä kevyesti kolminumeroisia.

Pitämällä hyvää huolta taloyhtiöstä kannetaan eritoten vastuuta taloyhtiöiden omistajille. Hyvän kiinteistönpidon myötä saadaan paras – pitkän ajan – vaikutus myös osakkaille, asukkaille sekä myös taloyhtiöitä palveleville organisaatioille työntekijöineen. Sama pätee myös julkiseen valtaan.

Jukka Kero

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistöliiton Tutkimus- ja kehityspalveluiden yksikön johdossa. Erityisenä vastuualueena on kiinteistötalous, joka kattaa kustannuskehityksen seurannan ja ennakoinnin lisäksi tarkastuspalvelut, vakuuttamisen ja jätehuoltoasiat. Vapaalla ajalla intohimoina ovat kuntoliikunta ja rytmimusiikki.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje