Asumisen tuki nostaa voimakkaasti vuokria

Tietokirjailija, arvostettu yhteiskunnallinen ajattelija ja vaikuttaja, nuoruuden politiikan kaverini, Osmo Soininvaara on tehnyt Akavan tiedonhankintayksikkö Akava Worksin toimeksiannosta raportin asumisen tuista ja vuokrista. Sen sanoma on selkeä, odotettukin, ja pitäisi olla ymmärrettävä viesti päättäjille: asumisen tuki nostaa tuhoisalla voimalla vuokria.

Raportin mukaan voidaan perustellusti sanoa, että toimeentulotuki tuhoaa vuokramarkkinoita niin perusteellisesti, ettei asumistuelle jää mitään tuhottavaa jäljelle. Tärkeä kysymys nostaako asumisen tukeminen vuokria, liittyy osaltaan toimeentulotukeen, joka on helposti ensisijainen asumisen tukimuoto. Siinä hyväksytään merkittävästi suuremmat asumismenot kuin asumistuessa. Yleinen asumistuki korvaa enintään 80 prosenttia kohtuullisista asumismenoista. Toimeentulotuen vaikutus vuokrien kohoamiseen on asumistukea suurempi.

Selvitys tuo esiin että esimerkiksi heinäkuussa 2018 Kela korvasi joka toisen vapaarahoitteisessa vuokra-asunnossa asuvan toimeentulotuen saajan asumismenoja yli vuokrakaton, joka ylittyi myös 41 prosentilla valtion rahoittamissa vuokra-asunnoissa asuvilla. Vuokrakattokin siis vuotaa.

Kelan maksamat asumistuet eli menot ovat vuodessa noin kaksi miljardia euroa. Joka kuudes suomalainen saa asumistukea, johon kuluva rahamäärä on vuodesta 2006 lähtien kaksinkertaistunut. Raportti kertoo että kyseisenä aikana pääkaupunkiseudulla kaikkien asuntojen hinnat ovat reaalisesti nousseet 7,4 prosenttia, mutta vuokrat vastaavalla ajanjaksolla peräti 18 prosenttia. Soininvaaran yhteenveto on se, että yhä vain korkeampien vuokrien maksaminen toimeentulotuen kautta kokonaan on ollut ilmiselvä virhe.

Asumisen tuki on sellainen kokonaisuus, johon liittyvät myös niin sanotut yleishyödylliset rakentajat (ja omistajat), samoin kuin niiden historia ja nykypäivä, että poliittisten päätöksentekijöiden täytyisi kerta kaikkiaan tehdä tässä suuressa yhteiskunnallisessa kokonaisuudessa jotakin, joka on kuin kuuma peruna. Kukaan ei uskalla tarttua siihen. Pitäisi kerta kaikkiaan.


”Kaiken oppimisen kenties tärkein tulos on kyky tehdä se mikä sinun pitää tehdä, silloin kun se pitää tehdä, huolimatta siitä haluatko tehdä sen vai et.”

Walter Bagehot

Toivotan kaikille Suomen Kiinteistölehden lukijoille rauhallista joulua sekä menestyksellistä ja onnellista uutta vuotta!

Timo Multanen

Kirjoittaja on REIM Groupin konsernihallituksen päätoiminen puheenjohtaja. Hänellä on yli 40 vuoden ammattimainen osaaminen kiinteistö- ja isännöintialalta. Timolla on laaja kansainvälinen kokemus ja kontakteja ympäri maailmaa. Hän on toiminut kolumnistina useissa julkaisuissa sanomalehdestä ammattijulkaisuihin. Vapaa-ajallaan Timo harrastaa gastronomiaa ja viinejä, sekä kirjallisuutta, matkailua, musiikkia ja sulkapalloa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje