Asukkaan ja osakkaan kuluttajansuoja

Sydän syrjälläni olen seurannut seniorikansalaisille tehtyjä käyttövesiputkistosaneerauksia, sähkösaneerauksia ja muita remonttitarjouksia.  Vaikka tässä tuskassa onkin useimmiten ollut kysymys vanhojen omakotitalojen remonteista on kerrostaloasukkaillakin samanlaisia päätöksenteon paikkoja.

Kuka vastaa asukkaan ja osakkaan kuluttajansuojasta?  Taloyhtiön hallituksen tekemät päätökset ovat toki hallitusvastuun alaisia, mutta hallituksen päätöksentekokykykin voi olla joskus puutteellista.  Hyvä, ammattimainen isännöitsijä varmistaa ”toimitusjohtajana”, ettei hänen vastuullaan oleva asunto-osakeyhtiö joudu vedätyksen uhriksi.  Vähemmällä ammattiosaamisella toimivat isännöitsijät voivat mennä siitä, missä aita on matalin!  Kokonaan oma ongelmansa ovat ne isännöitsijät ja yhtiöt, jotka suhmuroivat hankinnoissaan harmaalla alueella tai jopa lain väärällä puolella.

Kun puhutaan kumppanuudesta, se kuulostaa myönteiseltä ja hyvältä.  Entäpä silloin, kun kumppanuus toimii hyväveliverkoston periaatteella, jossa välimiehet hyötyvät asukkaan/osakkaan ja remontin tekijän välimiehenä.  Olen ymmärtänyt, että tällaista tapahtuu niin pienimuotoisesti kuin suurtenkin toimijoiden taholla.

Uskon väärinkäytösten huolestuttavan sekä alan edunvalvojia, järjestöjä, ammattimaisesti toimivia isännöitsijöitä että taloyhtiöiden vastuullisia hallituksia.

Kysymys on ensikädessä asukkaan ja osakkaan kuluttajansuojasta ja toimitavoista, joilla hankintoja hallitaan ja valvotaan ja viimekädessä kiinteistöalan maineesta.

Turvallista, terveellistä ja hyvätapaista hankintakesää!

Antti Niemi

Antti Niemi on myynnin ja terveydenhuollon ammattilainen, joka on 30 vuoden ajan valmentanut useita kiinteistöalan kanssa yhteistyötä tekeviä yrityksiä ja yhteisöjä. Antti nauttii nyt ansaituista eläkepäivistään ja toimii edelleen freelancer-konsulttina ja vapaana kirjailijana ja taiteilijana. Kokemukset ja näkemykset löytyvät Linkedin:stä Antti Arto Antero- Ajattelee Asiakkaan Aivoilla

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje