ASREK – Kohti sähköistä asuntokauppaa

Viime vuosien aikana sähköistyminen sekä sähköiset tietokannat ovat syrjäyttäneet paperiset dokumentit ja tuoneet tehokkuutta tietojen saatavuuteen ja kattavuuteen. Oli jo siis korkea aika ottaa asia esille myös asunto-osakeyhtiöiden osakkeiden säilytyksessä ASREK-hankkeen muodossa. Hankkeen tarkoituksena on siis sähköistää asunto-osakerekisteri, eli noin 80 000 asunto-osakeyhtiötä sekä noin miljoonan osakehuoneiston tiedot ja omistajamerkinnät, on tarkoitus siirtää vanhanaikaisesta toimintamallista sähköiseen järjestelmään.

Mikä ASREK-hanke on?

Mutta mikä tämä paljoa lupaava ASREK-hanke sitten on? Hankkeen tavoitteena on luoda osakehuoneistoille ja niitä koskeville tiedoille sekä omistajamerkinnöille kansallinen sähköinen rekisteri ja koota tiedot niin, että ne muodostaisivat yhtenäisen palvelukokonaisuuden. Tämän lisäksi ASREK-järjestelmä mahdollistaisi jossain vaiheessa asunto-osakkeiden sähköisen kaupankäynnin, niiden omistuksen siirron sekä panttauksen. Tämä tuo helpotusta kymmenien tuhansien henkilöiden työhön niin isännöinnissä, kiinteistönvälityksessä, rahoituslaitoksissa kuin julkishallinnossakin. Hyvästi siis paperisota!

Tiedot helposti saataville

Ennen kaikkea asunto-osakkeiden sähköistäminen loisi mahdollisuuden monipuoliseen tietopalveluun, sekä parantaisi tietojen ajantasaisuutta, luotettavuutta, kattavuutta ja saatavuutta. Varsinkin luotettavia asuntojen omistajatietoja tarvitaan useissa yhteyksissä, koska asunto-osakkeet ja niihin liittyvät asiat koskettavat huomattavaa osaa kansalaisista ja tähän omaisuuteen on sitoutunut merkittävä määrä varallisuutta.

Hankkeen toimeenpanijana toimii Maanmittauslaitos ja aktiivisina osallistujina ovat PRH, Verohallinto, Väestörekisterikeskus sekä muita yksityisiä toimijoita. Suunnitelmien mukaan vuosien 2019-2023 aikana eri asunto-osakeyhtiöt sekä rahoituslaitokset voivat aloittaa rekisterin hyödyntämisen ja tietojen tallentamisen. ASREK-järjestelmän tietopankin sähköinen rekisteri valmistuisi näillä näkymin vuoteen 2025 mennessä. Eli menee vielä hetki, kunnes paperisodalle päästään kokonaan näyttämään valkoista lippua, mutta oikeaan suuntaan ollaan menossa.

Itse hanke kuulostaa paperilla hyvinkin toimivalta ja tosiasia on, että paperidokumenteista luopuminen ja niiden sähköistäminen ovat ensiaskelia tiellä tehokkuuteen. Toisaalta se, miten tiukalla aikataululla saadaan usean kymmenentuhannen asunto-osakkeen tiedot siirrettyä ilman komplikaatioita sähköiseen tietokantaan jää nähtäväksi. Olisi harmillista, jos tietoja jouduttaisiin vielä tämän mittavan ja melko lupaavan hankeen jälkeenkin siirtämään paperisena versiona eri tahojen välillä.

Marina Furuhjelm

Marina Furuhjelm työskentelee lakimiehenä Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:ssä. Juristina hän on erikoistunut asunto- ja kiinteistöoikeuden kysymyksiin. Hän toimi myös nykyistä asunto-osakeyhtiölakia valmistelleen asunto-osakeyhtiölakityöryhmän sihteerinä. Aiemmin Furuhjelm on työskennellyt Isännöintiliitossa, Lakiasiaintoimisto Finessi Oy:ssä, RAKLI ry:ssä, Suomen Kiinteistöliitto ry:ssä sekä Suomen vuokranantajat SVA ry:ssä. Lisäksi hän on toiminut kuluttajariitalautakunnan jäsenenä.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje