Avustuksilla viihtyisyyttä ja turvallisuutta taloyhtiöön

Taloyhtiöt voivat hakea Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta korjausrakentamisen avustuksia, joilla parannetaan hyvän asumisen edellytyksiä.

Suomen Kiinteistölehti esittelee syksyn aikana avustuksia, joita taloyhtiöt voivat hakea. Esimerkiksi porrashuoneiden valaistuksen parantamiseen saa avustusta joko isomman remontin yhteydessä tai erikseen haettuna.

Korjaustoiminnan tavoitteena on yleensä saada kiinteistön elinkaarta pidennettyä, mutta myös viihtyisyyden ja turvallisuuden parantaminen osataan ottaa yhä useammin huomioon. Näillä tekijöillä edistetään kaikkien asukkaiden asumisviihtyisyyttä, mutta erityisesti seniorikansalaisten mahdollisuuksia asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään.

– Esimerkiksi esteettömyyden parantaminen vanhassa asuintalossa edistää erityisesti ikäihmisten turvallisuutta, mutta kyllä esteettömyys palvelee kaikkia asukkaita. Yhtä lailla lapsiperheelliset rattaineen tai jalkansa loukannut nuori asukas hyötyy hisseistä tai automaattisesti avautuvista ulko-ovista, toteaa ARAn ryhmäpäällikkö Sami Turunen.

Valaistus on tärkeä tekijä esteettömyyden edistämisessä.

Sami Turunen

Avustusta myös suunnitteluun

Moni taloyhtiö on yllättynyt, että esimerkiksi hissien jälkiasennusten yhteydessä korjaus- tai esteettömyysavustusta voi hakea myös moniin pieniin, talon ilmettä ja toiminnallisuutta kohentaviin parannustöihin kuten valaistukseen. Jälkiasennushisseihin myönnettävä avustus ja esteettömyysavustus kuitenkin myönnetään lähtökohtaisesti aina erikseen.

– Valaistus on tärkeä tekijä esteettömyyden edistämisessä. Siksi myös siihen annetaan avustusta. Hissiasennusten yhteydessä saa avustusta myös muihin esteettömyyskorjauksiin, kuten seinien maalaamiseen ja lattiapintojen uusimiseen porrashuoneessa sekä pihan asvaltointiin siltä osin, miten ne palvelivat esteettömyyden edistämistä. Myös remontin suunnittelukustannuksiin on haettavissa avustusta, kertoo Turunen.

ARAn avustukset korjausrakentamiseen

  • Hissien jälkiasennus
  • Esteettömyyden edistäminen
  • Kuntotutkimus- ja perusparannuksen suunnittelu
  • Iäkkään tai vammaisen ihmisen asunnon korjaaminen
  • Vuokra-asunnon korjaaminen iäkkäälle soveltuvaksi
  • Sähköautojen latausinfran toteutus

Lisätietoa avustusten sisällöstä ja ehdoista sekä neuvontapalvelun yhteystiedot saa osoitteesta ara.fi. Korjausavustuksia voi hakea verkkosivujen kautta ympäri vuoden.

Tavoitteena miljoona esteetöntä asuntoa

Valtion tavoitteena on synnyttää Suomeen miljoona esteetöntä asuntoa. Siksi korjausavustuksiin on jaossa reilusti määrärahoja, joiden taso määritellään vuosittain.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että ensi vuonna olisi käytettävissä rahaa korjausavustuksiin noin 21,5 miljoonaa euroa eli avustuksia on hyvin myönnettävissä, kertoo Turunen.

Hän antaa neuvon hakemusten käsittelyn nopeuttamiseen.

– Suurin syy hakemuksen käsittelyn viivästymiseen on puutteellinen hakemus, joka vaatii lisäselvityksiä. Kun hakemuksen vaadittavat liitteet ovat kerralla toimitettu oikein, hakemuksen käsittelyyn ei mene kauaa aikaa.

Turvallisuus parani Metsätiellä

Sipoon Metsätie 14:ssä kaikki taloyhtiön osakkaat eivät ensin innostuneet hissin hankinnasta vanhaan taloon, mutta asennuksen jälkeen kaikki ovat olleet tyytyväisiä.

– Aluksi oltiin kriittisiä hissin hankinnan kustannuksista, mutta kun hissit valmistuivat, ei ole kuulunut enää soraääniä, vaan kaikki ovat olleet tyytyväisiä, kertoo Helge Nyberg, joka toimi taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana hissihankinnan aikaan.

Nykyinen puheenjohtaja Yvonne Malin-Hult on samaa mieltä:

– Asukkaat ovat kokeneet, että hissi tuo turvaa asumiseen, kun pystytään asumaan pitkään omassa asunnossa. Samoin tavaroiden tai lastenrattaiden kuljettaminen helpottuu eli hissistä on hyötyä kaikille asukkaille.

Vuonna 1978 valmistunut Metsätie 14 on tätä nykyä Sipoon Nikkilässä sijaitsevan Suursuon alueen ainoa hissillinen kerrostalo.

– Asuntojen hinnat lähtivät talossa nousemaan heti hissiremontin jälkeen. Hinnat nousivat melkein saman verran kuin jouduttiin asuntokohtaisesti laittamaan rahaa remonttiin. Saimme ARAn hissiavustusta 300 000 euroa eli 45 prosenttia kokonaiskustannuksista, kertoo Nyberg.

Hakuprosessissa taloyhtiö käytti apunaan konsulttia, jonka palkkioon sai myös avustusta. Konsultti hoiti myös hankkeen raportoinnin. Metsätieläisten kiitoksen saa myös talon isännöitsijä, joka osasi kertoa hankkeeseen liittyvistä ARAn avustuksista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön turvallisuus

17.5.2022

Kuka vastaa taloyhtiön turvallisuudesta?

Ukrainan sota on saanut suomalaisten turvallisuudentunteen järkkymään. Taloyhtiöissäkin pohditaan nyt asioita, joita ei ennen tarvinnut miettiä: kuka vastaa taloyhtiön turvallisuudesta, ja voiko taloyhtiössä elää jatkossakin turvallisesti?

älykäs valaistus

30.9.2022

Älyä valaistukseen

Älyvalaistus on yksi hyvä ratkaisu energiansäästöön ja ylläpitokulujen pienentämiseen. Se paitsi säästää energiaa, myös parantaa turvallisuutta ja luo viihtyisyyttä. Älyvalaistuksen suunnittelu ja toteutus on vaivatonta.

kyberturvallisuus

4.10.2022

Kyberturvallisuus huomioon taloyhtiössä

Erilaiset taloyhtiön toimintaan liittyvät laitteet ja järjestelmät ovat alttiita kyberhyökkäyksille. Siksi vanhan taloyhtiön kannattaa varautua kyberuhkiin kartoittamalla laitteensa, ja vaihtaa ne uusiin jos mahdollista.

taloyhtiön turvallisuus

2.3.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Varautuminen tulipaloihin ja muihin vaaratilanteisiin on asumisturvallisuuden perusta. Pelastussuunnitelma toimii taloyhtiöiden suunnittelun työvälineenä turvallisuuden rakentamisessa. Sen sisällön määrittävät pelastuslaki ja -asetus.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti