Aurinkopaneelien yhteishankinta taloyhtiöihin helpottuu

Aurinkosähkön yhteisvoimaloiden ja hyvityslaskennan hyödyntäminen ovat tulossa taloyhtiöiden saataville helpommin. Aiemmin yhteisvoimaloiden hankintaa taloyhtiöihin ovat hidastaneet lainsäädännölliset esteet, kirjoittaa FinSolar hankkeen projektijohtaja Karoliina Auvinen Tekniikka&Taloudessa.

Laisäädäntö on Suomessa muuttumassa vuoden 2020 loppuun mennessä EU:n sähkömarkkina- ja uusiutuvan energian direktiiviuudistusten ja työ- ja elinkeinoministeriön alaisen älyverkkotyöryhmän linajusten perusteella.

Nykylainsäädännön mukaan aurinkosähkön siirtämisestä verkkoyhtiön mittareiden kautta asuntoihin täytyy maksaa sähkönsiirtomaksu ja -vero. Kerros- ja rivitaloasukkaat eivät ole tähän mennessä hyödyntäneet aurinkosähköä kovinkaan innokkaasti.

Hyvityslaskentapalvelu tulee todennäköisesti saataville alueittain ja portaittain. Helen Sähköverkko, Järvi-Suomen Energia sekä Oulun Energia Siirto ja Jakelu tarjoavat hyvityslaskentaa asiakkailleen heti, kun lakimuutos on voimassa.

Vinkit taloyhtiöille aurinkopaneelien yhteishankintaa varten:

  • Tiedustele verkkoyhtiöltäsi, millä aikataululla hyvityslaskenta asiakkaille on käytössä.
  • Keskustele naapuriesi kanssa aurinkosähköjärjestelmän hankinnasta.
  • Vie mahdollinen investointi päätettäväksi taloyhtiön yhtiökokoukseen. Hyvityslaskentamallissa järjestelmän voi hankkia enemmistöpäätöksellä. Järjestelmää varten voidaan varata esim. enimmäismäärä rahaa osakasta kohden.
  • Kilpailuta järjestelmän toimitus budjetin mukaisesti.
  • Järjestelmän toimitusaika on yleensä muutaman viikon. Taloyhtiön sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa tällä välin pientuottajan sähkösopimukseksi ja solmia alueen verkkoyhtiön kanssa hyvityslaskentasopimus.
  • Ilmoita vakuutusyhtiölle hyvissä ajoin aurinkovoimalasta, jotta se sisällytetään taloyhtiön kiinteistövakuutukseen.

Lue lisää täältä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

aurinkopaneelien asennus

19.8.2022

Vältä virheet aurinkopaneelien asennuksessa

Aurinkopaneeleihin kannattaa perehtyä huolellisesti ennen niiden hankkimista. Muuten asennuksessa voi ilmetä ongelmia. Aurinkopaneelit kannattaa asentaa kattoremontin yhteydessä, ja sähköasennukset tulee jättää alan ammattilaiselle.

aurinkosähköjärjestelmä

26.9.2022

Tukes varoittaa aurinkopaneelien virheellisistä asennuksista

Aurinkosähköjärjestelmän virheellinen asennus voi aiheuttaa järjestelmässä vikoja ja paloturvallisuusriskin. Siksi järjestelmien asennuksissa on käytettävä aina niihin perehtynyttä sähköalan ammattilaista, muistuttaa Tukes.

taloyhtiötsemppari

16.12.2022

Vapaaehtoinen talotsemppari liikuttaa iäkkäitä

Vapaaehtoiset talotsempparit järjestävät toimintaa As Oy Koivistonmäen ikäihmisille Riihimäellä. Aivojumpparyhmä kokoontuu viikoittain huoltamaan osallistujien muistia liikunnan ja visailun parissa. Muistiklubiin ovat tervetulleita kaikki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

6.10.2022

Viestintä lisää asukkaiden energiatietoisuutta

Taloyhtiön asukkaat kokevat energiansäästön sitä tärkeämmäksi, mitä enemmän heille viestitään energiansäästömahdollisuuksista. HSY:n Asukasviestinnällä energiatehokkuutta taloyhtiöihin -hankkeessa tuettiin taloyhtiöitä energia-asioista viestinnässä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti