Aurinkopaneelien yhteishankinta taloyhtiöihin helpottuu

Aurinkosähkön yhteisvoimaloiden ja hyvityslaskennan hyödyntäminen ovat tulossa taloyhtiöiden saataville helpommin. Aiemmin yhteisvoimaloiden hankintaa taloyhtiöihin ovat hidastaneet lainsäädännölliset esteet, kirjoittaa FinSolar hankkeen projektijohtaja Karoliina Auvinen Tekniikka&Taloudessa.

Laisäädäntö on Suomessa muuttumassa vuoden 2020 loppuun mennessä EU:n sähkömarkkina- ja uusiutuvan energian direktiiviuudistusten ja työ- ja elinkeinoministeriön alaisen älyverkkotyöryhmän linajusten perusteella.

Nykylainsäädännön mukaan aurinkosähkön siirtämisestä verkkoyhtiön mittareiden kautta asuntoihin täytyy maksaa sähkönsiirtomaksu ja -vero. Kerros- ja rivitaloasukkaat eivät ole tähän mennessä hyödyntäneet aurinkosähköä kovinkaan innokkaasti.

Hyvityslaskentapalvelu tulee todennäköisesti saataville alueittain ja portaittain. Helen Sähköverkko, Järvi-Suomen Energia sekä Oulun Energia Siirto ja Jakelu tarjoavat hyvityslaskentaa asiakkailleen heti, kun lakimuutos on voimassa.

Vinkit taloyhtiöille aurinkopaneelien yhteishankintaa varten:

  • Tiedustele verkkoyhtiöltäsi, millä aikataululla hyvityslaskenta asiakkaille on käytössä.
  • Keskustele naapuriesi kanssa aurinkosähköjärjestelmän hankinnasta.
  • Vie mahdollinen investointi päätettäväksi taloyhtiön yhtiökokoukseen. Hyvityslaskentamallissa järjestelmän voi hankkia enemmistöpäätöksellä. Järjestelmää varten voidaan varata esim. enimmäismäärä rahaa osakasta kohden.
  • Kilpailuta järjestelmän toimitus budjetin mukaisesti.
  • Järjestelmän toimitusaika on yleensä muutaman viikon. Taloyhtiön sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa tällä välin pientuottajan sähkösopimukseksi ja solmia alueen verkkoyhtiön kanssa hyvityslaskentasopimus.
  • Ilmoita vakuutusyhtiölle hyvissä ajoin aurinkovoimalasta, jotta se sisällytetään taloyhtiön kiinteistövakuutukseen.

Lue lisää täältä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kestävä asuminen

12.9.2023

Lakimuutos kannustaa kestävään asumiseen

Kesäkuussa voimaan tullut lakimuutos kannustaa taloyhtiöitä kestävää asumista edistäviin hankkeisiin. Uudistuksista, joilla parannetaan merkittävästi kiinteistön tai rakennuksen käytön kestävyyttä, voidaan vastedes päättää enemmistöpäätöksellä.

23.3.2023

Huomioi nämä aurinkopaneeleista, kun työskentelet katolla

Aurinkopaneelit vaikuttavat katolla työskentelyyn, sillä niiden päällä ei saa kävellä. Kiinteistönomistajan kannattaa ohjeistaa katolla työskenteleviä paneelien ja johtojen sijainneista. Aurinkosähköjärjestelmät ovat yleensä turvallisia, kun ne on oikein asennettu.

taloyhtiötsemppari

16.12.2022

Vapaaehtoinen talotsemppari liikuttaa iäkkäitä

Vapaaehtoiset talotsempparit järjestävät toimintaa As Oy Koivistonmäen ikäihmisille Riihimäellä. Aivojumpparyhmä kokoontuu viikoittain huoltamaan osallistujien muistia liikunnan ja visailun parissa. Muistiklubiin ovat tervetulleita kaikki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

ilmastonmuutos vaikuttaa

11.4.2023

Kuukauden kasvo: Pienillä teoilla on iso vaikutus

Ilmastonmuutos vaikuttaa tulevaisuudessa myös suomalaisten asumiseen. Meteorologi ja tietokirjailija Kerttu Kotakorpi kannustaa taloyhtiöitä varautumaan olosuhteiden muutoksiin ajoissa. Ilmastonmuutosta on mahdollista hillitä pienilläkin keinoilla.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti