Aurinkopaneeleista syntyi julkisivu

Turun Jyrkkälässä perinteisten julkisivumateriaalien lisäksi korjaushankkeessa on hyödynnetty aurinkopaneeleita.

Turussa on toteutettu tiettävästi Suomen ensimmäinen julkisivuremontti, jossa aurinkopaneeliseinä toteutetaan asuinkiinteistöön osana sen julkisivua. Kesäaikaan etelänsuuntaan olevat asunnot ovat kuumia ja viilennyksen tarve kasvaa niissä. Aurinkopaneeleiden avulla voidaan tuottaa osa kiinteistöissä tarvittavasta energiasta.

-Aurinkopaneeleiden tuottamalla sähköllä saadaan iso osa viilennykseen ja ilmanvaihtoon tarvittavasta ostoenergiasta korvattua, kertoo KOy Jyrkkälänpolun toimitusjohtaja Marjatta Roth.

Näyttävä julkisivu

KOy Jyrkkälänpolussa on käynnissä massiivinen julkisivuremontti, jossa 1960-70 -luvuilla rakennetut lähes 20 rakennusta saavat uuden ilmeen. Kahden kuusikerroksisen talon eteläseinään toteutetaan aurinkopaneeliseinät.

Aurinkopaneeleilla on saatu aikaan näyttävä julkisivu. Paneelit on kiinnitetty kiskoihin, jolloin seinärakenne on tuulettuva. Kiinnityksessä on huomioitu tarvittaessa tehtävä paneelin vaihto. Seinä on suhteellisen huoltovapaa ja sen kunnossapito on helppoa.

– Aurinko paistaa yhtiömuodosta riippumatta. Seinärakenteeksi integroitu aurinkopaneelitekniikka on valittu kohteeseen, koska se tuottaa perusparannusratkaisuna valittuun ilmanvaihdon viilennykseen sähköenergiaa, toteaa projektinjohtaja Juuso Hämäläinen Rakennuttajatoimisto Valvontakonsultit Oy:stä.

Pitää uskaltaa

Uudenlaisten ratkaisujen pohtiminen vaatiikin tilaajalta uskallusta ja viitseliäisyyttä.

-Korjaushankkeen allianssimalli on tähän kannustanut, Roth toteaa.

Yhtenä tilaajan tavoitteista hankkeelle oli energiatehokkuuden parantaminen.

-Se koostuu monesta osatekijästä kuten rakenteellisen tiiviyden, eristävyyden ja lämpöarvoltaan parempien rakenteiden valitsemisesta. Hyvänä lisänä kokonaisenergiatarkasteluun on myös aurinkoenergian hyödyntäminen. Oleellista on havaita, että paneelimäärä on mitoitettu tarvittavaa käyttötehoa vastaavaksi. Käyttösähkön kilpailijaksi sitä ei ole tässä laajuudessaan tarkoitettu, Hämäläinen muistuttaa.

-Vastaavat tavoitteet ja valinnat ovat täysin mahdollisia myös asunto-osakeyhtiömuotoisessa yhtiössä. Sähkötekniikka on kuitenkin koko kiinteistöä palveleva järjestelmä ja näin sen eduista ja mahdollisesta edullisuudesta voivat nauttia kaikki talon asukkaat. Sivuuttaa ei voi myöskään aurinkopaneelien aiheuttamaa myönteistä imagoa. Se osoittaa kiinteistön omistajien olevan tietoisia uusista teknisistä ratkaisuista, mutta ennen kaikkea se kertoo kokonaisvaltaisesta harkinnasta kiinteistön parhaaksi, Hämäläinen jatkaa.

Paneeleiden takaisinmaksuajaksi on laskettu viisitoista vuotta.

-Rahallisesti paneeliseinät eivät olleet mitenkään iso kustannus näin laajassa korjaushankkeessa, Roth huomauttaa.

Sähköä päästään tuottamaan toukokuun aikana.

Seuraa Jyrkkälänpolun korjaushanketta nettisivuilla jyrkkala.fi/

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

27.4.2022

Julkisivuremontti 2021 -kilpailun voitto espoolaiselle maamerkille

Julkisivuremonttikilpailun voittaneen Asunto-osakeyhtiö Säästökonnun remontti on ollut kokonaisvaltainen ja vaativa korjaushanke. Viljo Revellin suunnitteleman kerrostalon julkisivuremontissa on erinomaisella tavalla säilytetty Tapiolan keskeisiin maamerkkeihin kuuluvan, vuonna 1959 rakennetun ”taskumattitalon” omaleimainen ilme. Julkisivumateriaalit on valittu harkiten ja käytetty alkuperäistä materiaalia uudella tavalla.

12.10.2018

UPEA18-taidefestivaalin kaikki teokset valmiita

UPEA18-taidefestivaalin kaikki teokset ovat nyt valmiita ja ihailtavissa ympäri maan. Vaikuttavaa julkista taidetta syntyi huippuluokan taiteilijoiden voimin yhteensä 20 kohteeseen 12 suomalaiskaupungissa. UPEA-taidefestivaali on Suomen suurin julkisen tilan taidetapahtuma, joka järjestettiin nyt kolmatta kertaa.

23.11.2015

Asunto Oy Forssan Rytynpyölissä esimerkillisen hyvä julkisivukorjausprosessi

Erittäin perusteellinen hankesuunnittelu, yhteinen tahtotila ja näkemys toteuttamisessa, saumaton yhteistyö kaikkien eri toimijoiden kesken sekä esimerkillisen hienosti toteutettu osakas-asukas-viestintä – tässä niitä hyvin ja esimerkillisesti hoidettuja asioita, joiden perusteella tuomaristo on valinnut Asunto Oy Forssan Rytynpyölin julkisivukorjaushankkeen Julkisivuremontti 2015 –kilpailun voittajaksi. Kuntotutkimuksen pohjalta läpiviety hankesuunnittelu, korjausvaihtoehtojen vertaileminen, urakoitsijoiden kilpailuttaminen ja epävarmojen lisätöiden eliminoiminen onnistui erinomaisesti, sillä varsinaiset julkisivuremontin […]

22.2.2022

Kuinka usein julkisivuja pitää huoltaa?

Julkisivujen ja niihin liittyvien liitosten huolto kuuluu osana normaaliin kiinteistönpitoon, joka tulee ohjeistaa rakennuksen huoltokirjassa. Huollon tarve riippuu oleellisesti käytetyistä rakenneratkaisuista sekä erityisesti julkisivujen saamasta säärasituksesta. Rannikolla ja eteläjulkisivuilla auringonpaisteen ja viistosateen aiheuttama rasitus on suurinta koko Suomessa, joten eteläjulkisivuja pitää myös huoltaa useammin kuin suojaisempia pohjoisjulkisivuja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti