Aurinkopaneeleista syntyi julkisivu

Turun Jyrkkälässä perinteisten julkisivumateriaalien lisäksi korjaushankkeessa on hyödynnetty aurinkopaneeleita.

Turussa on toteutettu tiettävästi Suomen ensimmäinen julkisivuremontti, jossa aurinkopaneeliseinä toteutetaan asuinkiinteistöön osana sen julkisivua. Kesäaikaan etelänsuuntaan olevat asunnot ovat kuumia ja viilennyksen tarve kasvaa niissä. Aurinkopaneeleiden avulla voidaan tuottaa osa kiinteistöissä tarvittavasta energiasta.

-Aurinkopaneeleiden tuottamalla sähköllä saadaan iso osa viilennykseen ja ilmanvaihtoon tarvittavasta ostoenergiasta korvattua, kertoo KOy Jyrkkälänpolun toimitusjohtaja Marjatta Roth.

Näyttävä julkisivu

KOy Jyrkkälänpolussa on käynnissä massiivinen julkisivuremontti, jossa 1960-70 -luvuilla rakennetut lähes 20 rakennusta saavat uuden ilmeen. Kahden kuusikerroksisen talon eteläseinään toteutetaan aurinkopaneeliseinät.

Aurinkopaneeleilla on saatu aikaan näyttävä julkisivu. Paneelit on kiinnitetty kiskoihin, jolloin seinärakenne on tuulettuva. Kiinnityksessä on huomioitu tarvittaessa tehtävä paneelin vaihto. Seinä on suhteellisen huoltovapaa ja sen kunnossapito on helppoa.

– Aurinko paistaa yhtiömuodosta riippumatta. Seinärakenteeksi integroitu aurinkopaneelitekniikka on valittu kohteeseen, koska se tuottaa perusparannusratkaisuna valittuun ilmanvaihdon viilennykseen sähköenergiaa, toteaa projektinjohtaja Juuso Hämäläinen Rakennuttajatoimisto Valvontakonsultit Oy:stä.

Pitää uskaltaa

Uudenlaisten ratkaisujen pohtiminen vaatiikin tilaajalta uskallusta ja viitseliäisyyttä.

-Korjaushankkeen allianssimalli on tähän kannustanut, Roth toteaa.

Yhtenä tilaajan tavoitteista hankkeelle oli energiatehokkuuden parantaminen.

-Se koostuu monesta osatekijästä kuten rakenteellisen tiiviyden, eristävyyden ja lämpöarvoltaan parempien rakenteiden valitsemisesta. Hyvänä lisänä kokonaisenergiatarkasteluun on myös aurinkoenergian hyödyntäminen. Oleellista on havaita, että paneelimäärä on mitoitettu tarvittavaa käyttötehoa vastaavaksi. Käyttösähkön kilpailijaksi sitä ei ole tässä laajuudessaan tarkoitettu, Hämäläinen muistuttaa.

-Vastaavat tavoitteet ja valinnat ovat täysin mahdollisia myös asunto-osakeyhtiömuotoisessa yhtiössä. Sähkötekniikka on kuitenkin koko kiinteistöä palveleva järjestelmä ja näin sen eduista ja mahdollisesta edullisuudesta voivat nauttia kaikki talon asukkaat. Sivuuttaa ei voi myöskään aurinkopaneelien aiheuttamaa myönteistä imagoa. Se osoittaa kiinteistön omistajien olevan tietoisia uusista teknisistä ratkaisuista, mutta ennen kaikkea se kertoo kokonaisvaltaisesta harkinnasta kiinteistön parhaaksi, Hämäläinen jatkaa.

Paneeleiden takaisinmaksuajaksi on laskettu viisitoista vuotta.

-Rahallisesti paneeliseinät eivät olleet mitenkään iso kustannus näin laajassa korjaushankkeessa, Roth huomauttaa.

Sähköä päästään tuottamaan toukokuun aikana.

Seuraa Jyrkkälänpolun korjaushanketta nettisivuilla jyrkkala.fi/

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

julkisivun kunnossapito

22.7.2022

Tarkista julkisivusi

Kiinteistön julkisivuihin kertyy jatkuvasti likaa, levää, hometta, sammalta ja jäkälää. Ne kannattaa siivota säännöllisesti pois, jotta pinta pysyy pidempään kunnossa. Näin taloyhtiö säästää myös rahaa, kun julkisivua ei tarvitse olla jatkuvasti uusimassa.

27.4.2022

Julkisivuremontti 2021 -kilpailun voitto espoolaiselle maamerkille

Julkisivuremonttikilpailun voittaneen Asunto-osakeyhtiö Säästökonnun remontti on ollut kokonaisvaltainen ja vaativa korjaushanke. Viljo Revellin suunnitteleman kerrostalon julkisivuremontissa on erinomaisella tavalla säilytetty Tapiolan keskeisiin maamerkkeihin kuuluvan, vuonna 1959 rakennetun ”taskumattitalon” omaleimainen ilme. Julkisivumateriaalit on valittu harkiten ja käytetty alkuperäistä materiaalia uudella tavalla.

22.2.2022

Kuinka usein julkisivuja pitää huoltaa?

Julkisivujen ja niihin liittyvien liitosten huolto kuuluu osana normaaliin kiinteistönpitoon, joka tulee ohjeistaa rakennuksen huoltokirjassa. Huollon tarve riippuu oleellisesti käytetyistä rakenneratkaisuista sekä erityisesti julkisivujen saamasta säärasituksesta. Rannikolla ja eteläjulkisivuilla auringonpaisteen ja viistosateen aiheuttama rasitus on suurinta koko Suomessa, joten eteläjulkisivuja pitää myös huoltaa useammin kuin suojaisempia pohjoisjulkisivuja.

14.12.2021

Julkisivuremontti 2021-kilpailun voittaja julkistetaan Kiinteistö 2022 -messuilla

Kiinteistö 2022 -tapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 12.-13.1.2022. Julkisivuremonttikilpailun voittaja julkistetaan tapahtuman avajaispäivänä Arena-lavalla kello 15.30–16.00. Tuomaristo on kiinnittänyt arvostelussaan huomiota arkkitehtuurin ja teknisten ratkaisujen lisäksi hankkeen päätöksenteko- ja valmisteluvaiheeseen, kustannusten hallittavuuteen ja aikataulussa pysymiseen sekä tiedottamiseen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti